Drożdże pszeniczne

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • teodorehare
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2007.11
    • 98

    #1

    Drożdże pszeniczne

    Witam
    Zetknąłem się z następującą sytuacją - użyłem matki drożdżowej po piwwie pszenicznym (mokre drożdże Wyeast ) do piwa bez pszenicy - po odfermentowanniu smak tego piwka jest jak prawie normalny pszeniczniak - i tu moje pytanie - czy to "wina " drożdży ?
    Jeżeli tak, to w takim razie ze słodu pilzneńskiego wyprodukuję każdy rodzaj piwa przy użyciu tylko różnych drożdży ?
  • mark33
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.04
    • 3283

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika teodorehare
    ...czy to "wina " drożdży ?
    To ich zaleta , drożdże wnoszą bardzo dużo posmaków do piwa np. korzenno, pieprzowych i wiele innych. Najlepsze czyli najbardziej specjalizowane są właśnie typowe pszeniczniaki.

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika teodorehare
    Jeżeli tak, to w takim razie ze słodu pilzneńskiego wyprodukuję każdy rodzaj piwa przy użyciu tylko różnych drożdży
    Nie, aż tak dobrze nie ma.
    Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2008-09-05, 19:30.

    Comment

    • hasintus
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2006.07
      • 850

      #3
      Bardzo ciekawe i bogate aromaty jak i nutki smakowe dają różne drożdże typu belgijskich i angielskich ale. Okazuje się że, zamiast dodawania do piwa dziwnych przypraw warto jest poeksperymentować z różnego rodzaju drożdżami. Często zmiana jedynie typu drożdży wpływa na całkowitą zmianę charakteru piwa.
      Ostatnia zmiana dokonana przez hasintus; 2008-09-05, 20:35.

      Comment

      • Hedin
        Porucznik Browarny Tester
        • 2011.02
        • 370

        #4
        Istnieje już kilka wątków na ten temat, podpinam się pod ten, bo najbardziej przybliżony do tego, co chciałem omówić.
        Dotąd testowałem tylko WB-06, ale piwo się zakaziło i nie byłem w stanie ocenić efektu.
        Zaskoczyła mnie ostatnio różnorodność drożdży do "weizenów", które oferuje Zymoferm. Czy ktoś testował różne i potrafi wytłumaczyć, czym się poszczególne charakteryzują? Są np. o nazwie Ayinger, czy też Franziskaner. Ayingera nie piłem, opisu silny "banan", Franziskaner też ma banan lekko wyczuwalny. Czy w takim razie różnica polega głównie na stopniu intensywności "banana", czy też są inne różnice (silniej odczuwany goździk, głębsze odfermentowanie, itd.)?
        Ciekawe te Breslauer Schoeps wg opisu.

        Comment

        • mareks
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.05
          • 1939

          #5
          Goździk zależy też od długości przerwy ferulikowej.
          Ja robię 60'

          Co do drożdży to warzyłem na Zymoferm Z047-8-39 Weissbier IV Fürstengold i banan był intensywny.

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • darekd
            Nieczajna [Magic Road], Open the Hatch
            darekd
            Saison, 16% ekstr., 6,5% alk.
            (ze skórkami pomarańczy i cytryny)

            Aromat - skórka pomarańczowa, wyraźne drożdże ze specyficzną nuto korzenno-syntetyczną
            Piana - wyższa, zwarta, trwalsza
            Barwa - mętne złoto
            Wysycenie - łagodne, nieznacznie musuje
            ...
            2022-09-22, 23:11
          • Piotr7
            drożdże dla początkującego
            Piotr7
            Witam!
            Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
            Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
            2024-12-09, 14:24
          • etman
            Drożdże White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast (płynne)
            etman
            Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
            White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast

            Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...
            2024-11-23, 19:56
          • etman
            Drożdże Pomona Modern Hybrid IPA Yeast, Lallemand
            etman
            Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
            Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g

            Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...
            2024-10-29, 22:38
          • darekd
            SanFrutos, DH IPA
            darekd
            Kraftowy browar z miasta Segovia z regionu Kastylia i León (mniej więcej pomiędzy Madrytem a Valladolid).
            Działają od 2013 r.

            DH to "dry hopped", West Coast IPA (tak na necie, bo na butelce India Pale Ale), niestety nie podają jakie chmiele,
            6% alk.
            ...
            2025-07-04, 01:44
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...