Poczatki napelniania gazem, pytanie?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mcjack
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.01
    • 1

    #1

    Poczatki napelniania gazem, pytanie?

    Witam,
    Narazie zakupiłem butle z CO2 i testuje saturacje z wodą na poczatek. I mam pewien problem. Otoz biore butelke plastokowa 2 litry, napelniam ją wodą, podlaczam butle do CO2 napelniam, odlaczam. Przy uzyciu kranika jaki nakrecam na nakretke moge nalać wody, i jest ona normalnie gazowana, tak jak ze sklepu.
    Jednak problem pojawia sie gdy odkrece korek to po paru sekundach cały gaz ulatnia sie z butli, dlaczego? Dlaczego kupujac gazowana woda ze sklepu po otwarciu butelki moze ona stac paredizesiat minut zanim gaz sie ulotni, natomiast gdy ja napelnie gazem to po paru sekundach caly gaz sie ulatnia??
    Z gory dziekuje za odpowiedz.
    Pozdrawiam
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #2
    Pod koniec szkoły podstawowej są zajęcia z fizyki. Tam jest między innymi o gazach i ich rozpuszczaniu się w płynach. Jak już dorośniesz do tego przedmiotu, to zgłoś się jeszcze raz.

    Nie dziękuj, nie lubię wylewności.

    Comment

    • darko
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.06
      • 2078

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
      Pod koniec szkoły podstawowej są zajęcia z fizyki. Tam jest między innymi o gazach i ich rozpuszczaniu się w płynach. Jak już dorośniesz do tego przedmiotu, to zgłoś się jeszcze raz.

      Nie dziękuj, nie lubię wylewności.
      Takiego Krzysia lubię

      Comment

      • noodles
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.09
        • 700

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
        Pod koniec szkoły podstawowej są zajęcia z fizyki. Tam jest między innymi o gazach i ich rozpuszczaniu się w płynach. Jak już dorośniesz do tego przedmiotu, to zgłoś się jeszcze raz.

        Nie dziękuj, nie lubię wylewności.

        Jak na Browarze będą wybory największego chama i bufona to masz mój głos.
        Pewnie nie jesteś zaskoczony.

        Również nie dziękuj.
        Moja kolekcja podstawek

        Comment

        • pako1
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2007.05
          • 4

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
          Pod koniec szkoły podstawowej są zajęcia z fizyki. Tam jest między innymi o gazach i ich rozpuszczaniu się w płynach. Jak już dorośniesz do tego przedmiotu, to zgłoś się jeszcze raz.

          Nie dziękuj, nie lubię wylewności.
          NOOO jak ktoś skończył podstawówkę na kursach wieczorowych , mając Dowód Osobisty w kieszeni ,to na pewno zdążył posiąść tak znakomitą wiedzę .
          Gratuluję i padam do stupiczek


          pozdr

          Comment

          • Czes
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2001.06
            • 752

            #6
            Rozpuszczalność dwutlenku węgla w wodzie to kwestia dość szczególna, bynajmniej nie tylko fizyki ale i chemii. Ba, przede wszystkim chemii!
            Oto CO2 (bezwodnik kwasu węglowego) nie tylko rozpuszcza się w H2O, ale i nstępczo reaguje z H2O tworząc kwas węglowy H2CO3.
            To nie jest szybka reakcja. Ale reakcja odwracalna: rozpad kwasu węglowego do dwutlenku węgla i wody także nie jest szczególnie szybką reakcją.

            Dwutlenek wiąże się więc z wodą do kwasu węglowego powoli i dlatego lepiej jest związany w autentycznym szampanie niźli w Cin-Cin, i lepiej w piwie wyleżakowanym niźli dogazowanym wg pilnych potrzeb.
            O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • Zaiksik
              Trudne początki
              Zaiksik
              Witam
              Nie jestem pewien czy jest to dobre miejsce na takie pytania,ale spróbuję...najwyżej admin mnie gdzieś przekieruje...
              Jestem całkowitym nowicjuszem jeśli chodzi o warzenie piwa, naoglądałem się filmów pewnego Pana i cóż... pierwsza warka z brewkitu nastawiona...
              Wszystko...
              2024-08-27, 18:13
            • Mar11111
              Początki z brewkitem...
              Mar11111
              Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
              ​​​​​​Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...
              2024-04-20, 15:46
            • m2200
              Początki chmielenia na zimno + dodawanie przypraw
              m2200
              Cześć,

              znalazłem ciekawą recepturę i zamierzam uwarzyć azjatyckiego ale z dodatkiem kolendry, trawy cytrynowej, liści kaffiru i świeżego startego imbiru. Do tego chmielenie na zimno (Styrian Golding Bobek - 50g). Kolendra idzie do gara podczas chmielenia.

              Jak...
              2019-04-30, 17:10
            • Javox
              Thornbridge, Day Maker
              Javox
              Niby Session IPA z alko 4.0%, IBU 15.

              Chmiel: Krush.

              Piana - z trzaskiem redukcja do obwódki.
              Lacing - nic.
              Gaz - średni.
              Barwa - blade złoto.
              Aromat - lekko dzikie zioła.
              Smak - woda gazowana z posmakami ziołowymi, homeopatyczne cytrusy,...
              2025-07-10, 11:59
            • ART
              Zarzecze, [Birbant] Nadia
              ART
              Nazwa: Nadia
              Styl: Hybryda pilsnera z west coast IPA
              Alkohol: 5,2%
              Ekstrakt: 14°P
              Browar: Kontraktowy Birbant

              Piana: Biała, krzaczasta, grubopęcherzykowa, szybko zanika.
              Barwa: Jasne złoto, lekka mgiełka.
              Nagazowanie: Średnie.
              Aromat: Chmielowo-ziołowy,...
              2025-07-06, 09:11
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...