Wspieraj BroBiz! BrowarBiz utrzymuje się z dobrowolnych datków PremiumUżytkowników.
Do absolutne podstawowego działania serwisu niezbędnych jest 100 wspierających osób.
Żeby go móc rozwijać - potrzeba 300+ wspierających.
Dodaj swoją cegiełkę teraz!
Nieustające wsparcie daje nam sklep piwowarski Centrum Piwowarstwa pokrywając resztę brakujących talarów - zapraszamy na zakupy!

Cheb, náměstí Krále Jiřího z Poděbrad 4/19, Pivovar Pivní Skaut

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • heckler
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺
    • 2012.09
    • 2350

Cheb, náměstí Krále Jiřího z Poděbrad 4/19, Pivovar Pivní Skaut

Na początku planowaliśmy postój w urokliwym Chebie, ale wiecie jak to bywa jak się planuje. .Ostatecznie Cheb musieliśmy zrobić przejazdem.
    Browar Pivní Skaut znajduje się w ścisłym centrum Cheba i zajmuje część piwnic restauracji Hvezda. Z tym, że wejście do restauracji jest od strony rynku, a do browaru z drugiej strony, równoległej ulicy Skolni. Dodam, że w w/w restauracji serwowane są piwa z tegoż browaru.
    Na miejscu stawiliśmy się tuż po 9 rano. Ponieważ browar czynny jest od 8, a restauracja od 11, to nie udało się wpaść nawet na jedno-małe, lane.

Natomiast w browarze z okienka można zakupić piwa na wynos. Nas dodatkowo zaproszono na krótką wycieczkę i obdarowano paroma piwnymi gadżetami.
    Tzn. wycieczka wyglądała tak, że sladek zajmował się warzeniem, a my mieliśmy sobie iść, oglądać browar, tak samoobsługowo.
    Sam browar ciekawy, bo piętrowy. W sumie piwnica nie jest bardzo duża, ale jest wysoka i to wykorzystano do ustawienia tanków nad tankami.
    Historia powstania browaru praktycznie identyczna jak wiele innych browarnianych historii. Początki to rok 2013, gdy grupa piwoszy jeździła po browarach w celach wiadomych. Następnie plany, kursy piwowarskie , znalezienie miejsca, a oficjalnie, legalnie wystartowali w sierpniu 2021 roku.

Piwnie, browar głównie skupił się na klasyce, ale i jakąś apkę, czy ejlika chętnie uwarzą. Szkoda, że większość piw na wynos dostępna była tylko w 1.5l plastiku, no bardzo nie praktyczna pojemność. Zakupiliśmy, wypiliśmy:

-8% Světlá cykloosma, oj nie smakowało. Mocno gazowane(jak szampan)odniosłem wrażenie, że coś temu piwu było, jakby jego początek końca. Oczywiście wiem, że lane, to lane itd....
    - 12% Světlý ležák. Tak smakowało.
    - 11% Světlý ležák, tu wypite z puszki. Piłem lepsze, ale do kategorii średnie plus spokojnie je zaliczam.
    W lodówce oczekuje jeszcze tmava 13-ka, zobaczymy jak wypadnie. W ofercie była jeszcze pszenica i ejlik pszeniczny- podziękowałem.

Generalnie fajne miejsce, super właściciel, piwa ok, niestety oceniane z butelki, więc myślę, że z kranu będą bardziej niż ok
    Attached Files
  • heckler
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺
    • 2012.09
    • 2350

Tanki ustawiono jeden nad drugim,
    Attached Files

Comment

widgetinstance 244 (Related Topics) skipped due to lack of content & hide_module_if_empty option.
    Przetwarzanie...