Odparowanie w trakcie gotowania
Collapse
X
-
Hmm... a mój post w zakresie merytorycznym został zignorowany?
Dolewaj teraz, jak rozumiem, fermentacja dopiero się zaczęła.Comment
-
Krzysiu,
Looknij w protokół warki. Rzeczywiście jest to bardzo wysoka wydajność.
Powyżej 77,5%.Attached FilesComment
-
Comment
-
Comment
-
Odnoszę wrażenie, że kolega Leon lubi wyważać otwarte drzwi, zatem nie przeszkadzam już radami
Comment
-
Marusiu, musisz zrozumieć moją sytuację,
jako miszcz zacierny naszego browaru odpowiadam własnym zdrowiem za przebieg fermentacji. Widziałaś przecież współpracowników: http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=81810
Wyobraź sobie co oni mi zrobią, jak coś pójdzie nie tak. Nawet nie chcę o tym myśleć. Fermentacja zaczeła się w sobotę, czy nie jest już za poźno?Ostatnia zmiana dokonana przez Coldleon; 2009-02-09, 15:05.Comment
-
Z tego, co wiem, to takie rozwiązanie nie jest nigdzie praktykowane. Przede wszystkim w browarze przemysłowym zwiększa to znacząco koszt produkkcji, gdyż wymaga dodatkowych kadzi zalewnych oraz systemu pomp, przekazujących taki zacier do właściwej kadzi zaciernej, oraz wydłuża czas zacierania.
Jedyna obróbka słodu, jaką się praktykuje, to parowanie tuż przed śrutowaniem, aby zmiękczyć łuskę ziarna.Comment
-
Z tego co wiem to takie rozwiazanie jest praktykowane.
Nie dalej niż miesiąc temu był program z cyklu jak to się robi. Mały browar angielski tak własnie postępuje. Myślałem, że to błąd tłumacza, bo mówił o namoczonym słodzie z drugiej strony wyraźnie pokazali jak do kadzi zaciernej wlewana jest papka złożona ze słodu i wody.
To co napisano wcześniej o namaczanu sprawę tłumaczy.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Z tego co wiem to przed kadzią zacierną może występować przedzaciernik gdzie następuje wymieszanie ześrutowanego słodu i wpdy o odpowiedniej temperaturze
Comment
-
Czołem panowie.
Jak pisałem metodę stosuję na podstawie informacji z książki Vogla. W książce podaje on tą metodę jako sposób na poprawienie wydajności. Podaje też to jako metodę wywodzącą się z tradycji brytyjskiej - infuzji zstępującej. Dokładnie nie pamiętam pełniej treści tego rozdziału, sprawdzę i ewentualnie zeskanuję. Trzeba pamiętać, że Vogel pisał tą książkę prawie 20 lat temu na początku rewolucji w amatorskim bowarnictwie. Podawał np. informację, że do infuzji zstępującej trzeba koniecznie stosować słody angielskie z uwagi na większe "luzowanie" słodu, po czym w przypisie podał (dla wydania polskiego), że w chwili obecnej można już stosować słody np Weyermana.
Moja ocena tej metody jest jednoznaczna: wygląda na to, że zwiększa znacznie wydajność. Będę także potwierdzał w następnych warka. W tym tygodniu nastawiamy ale, zrobimy go w pełnej metodzie infuzji zstępującej. Nastawiamy w piątek wieczorem, zostawiamy na noc w termosie (nie przechodzi) i zobaczymy
. Wiem, Krzychu, starczy 2 godziny, ale w źródłach (Vogel) pisze, że zostawiali na noc.
Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witam wszystkich i mam pewne nasuwające mi się po ostatnim warzeniu pytanie.
Posiadam kociołek warzelny VEVOR 30 litrów i o ile warzenie piwa w ilości 20 litrów nie nastręcza żadnych problemów, tak przy moim 1 podejściu do stouta postanowiłem go zrobić w ilości 10 litrów. I tu zaczęły...-
Channel: Przedstaw Się!
-
-
Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...1 Photo
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Pierwsze geotermalne piwa warzone w Europie
„Bez wątpienia największym wynalazkiem ludzkości jest piwo. No, koło też jest ważne, ale nie pasuje do pizzy…”.
Autorem tej błyskotliwej uwagi jest Dave Barr, amerykański dziennikarz i laureat nagrody Pulitzera. Być może...-
Channel: Islandia
2024-11-03, 01:56 -
-
Dzień dobry,
Mam do sprzedania kocioł zacierno-warzelny firmy Grainfather, model G30 dla warek o wielkości 20-25 litrów do warzenia piwa w warunkach domowych.
Cena: 2 500,0 zł
Urządzenie kupione było w styczniu 2020 roku w sklepie internetowym twójbrowar.pl (mam...-
Channel: Targowisko piwowarskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment