Dylematy przy fermentacji

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • rrc
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.04
    • 11

    #1

    Dylematy przy fermentacji

    Moja pierwsza warka (z konserwy Coopers Real Ale + WES niechmielony bursztynowy) szaleje na burzliwej i czy toś jest w stanie powiedzieć do kiedy tak ona ma sobie tam szaleć ?
    Zamierzam przeprowadzić jedynie burzliwą i do butelek.

    Początkowe 11 blg

    1. Wg mądrych ksiąg to do 1/3 , 1/4 czyli do 2,5-3,5 blg
    2. Na forum gdzieś czytałem, że do 1 blg


    Chce osiągnąć bardzo dobry smak ( aby drożdże nie były mocno wyczuwalne jak w pszeniczniaku), alkohol sprawa mało ważna (bo to nie wódka).

    Aha nie chce uwarzyć granatów !
  • Seta
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 6964

    #2
    Jeśli tylko burzliwa, to potrzymaj minimum tydzień i powinno być OK.
    Żeby drożdże nie były wyczuwalne, przydałaby się jednak cicha. Ewentualnie uważaj przy przelewaniu do kufla, żeby osad został w butelce.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2009-05-29, 08:09.

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • darekd
      Wiesen [Mashsee], Trainings Lager
      darekd
      Kontraktowiec z Hanoweru, to piwo uwarzyli w Bürgerliches Brauhaus Wiesen (Dolna Frankonia).

      Ekstr. 12,8%
      Alk. 5,5%
      IBU 36

      Chmiele: Simcoe, Crystal, Mosaic

      https://shop.mashsee.de/p/trainingslager

      Aromat - wyraźniejsza nuta owocowa od...
      2024-12-30, 23:05
    • ART
      Starkraft, [Żerom] Franz Josef
      ART
      Franz Josef New Wave Rye Lager – @browar.zerom
      Alkohol: 4,5% / 11 P / ? IBU
      Styl: żytni lager, rye lager

      Chmiele: Styrian Golding, Amarillo, Aurum

      Uwarzono w: Miejsce warzenia tajne

      Mało wyczuwalne to żyto, ale piwo jako nachmielony lagerek - całkiem...
      2025-09-29, 06:53
    • ART
      Humleland, Granvoksen
      ART
      9ABV / ? P
      Imperial Saison z pędami świerku, pszenicą, owsem i cukrem trzcinowym.
      33IBU, chmiele Motueka i Hallertauer Mittelfrüh


      Tym razem wschodnia strona półwyspu jutlandzkiego i mikrobrowar Humleland w Aarhus, tuż przy porcie.

      Pędy wyczuwalne,...
      2025-05-18, 09:31
    • darekd
      Amber, Po Godzinach - Saison
      darekd
      Kiedyś był Saison na Madagaskar (niestety parametrów nie pamiętam), ale po lekturze tamtego wątku:
      https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...-na-madagaskar
      wiem, że był z dodatkiem przypraw: aframonu madagaskarskiego, skórki bergamotki, pomarańczy...
      2025-04-22, 21:42
    • ART
      Welders, Hazy Shark
      ART
      Australian-new zealand hazy ipa.
      5,8%. Ok.15 blg.

      Uwarzone z udziałem i na podstawie receptury zaprzyjaźnionego piwowara z Australii. Chmielenie 8 różnymi odmianami.

      Szuflowanie młóta w moim wykonaniu na szczęście nie zaszkodzilo :d

      Piwo wyszło...
      2025-03-13, 19:58
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...