"aromat dębowej beczki"

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Merv
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.06
    • 24

    #1

    "aromat dębowej beczki"

    Witam
    Zamarzyło mi się takie piwko - mocno chmielone goryczkowo Red Ale o zapachu dębu.
    Samo Red Ale to nie jakiś wielki problem, robiłem je już i to zrobię wg podobnej receptury, ale nurtuje mnie jak uzyskać owy aromat.
    Myślałem o użyciu średnio przypieczonych dębowych płatków.
    Czy ktoś z Was miał już z nimi do czynienia?
    Jak najlepiej ich używać?
    Kiedy je dodawać i ile?
    Czy wpływają one w jakikolwiek sposób na trwałość piwa?
  • Maidenowiec
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.07
    • 2287

    #2
    Ja dodawałem płatki do stoutów na 2 czas cichej fermentacji. Oczywiście wcześniej solidnie wyparzone, tak na wszelki wypadek. Co do ilości, to już jest kwestia doświadczenia. Nie widzę innego sposobu niż sprawdzenie samemu jakie dawki będą najodpowiedniejsze. A na trwałość nie powinny mieć wpływu.
    Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

    Thou shallt not spilleth thy beer!

    Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

    Comment

    • Merv
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2009.06
      • 24

      #3
      Dziękuję za szybką odpowiedz
      Ile czasu trzymałeś wtedy Stouta na cichej?

      Comment

      • Maidenowiec
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.07
        • 2287

        #4
        Mocniejsze piwa trzymam dwa tygodnie, słabsze i pszeniczniaki tydzień. Aczkolwiek robię tylko górniaki. Myślę, że spokojnie możesz dwa tygodnie potrzymać razem z płatkami.
        Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

        Thou shallt not spilleth thy beer!

        Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

        Comment

        • Merv
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2009.06
          • 24

          #5
          super
          jeszcze raz dziękuje, a teraz idę zamawiać surowce.

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • m2200
            Kiedy wrzucać przyprawy podczas cichej fermentacji?
            m2200
            Witam,

            wracam do problematyki mojego warzenia azjatyckiego ale'a z przyprawami. Fermentacja burzliwa już powoli się kończy (10 dzień), trzeba będzie niedługo zlać na cichą.

            Na cichej mam zamiar potrzymać piwo około dwóch tygodni (oczywiście zalezy to od tego...
            2019-05-16, 17:06
          • ohdesu
            Piana przy cichej fermentacji
            ohdesu
            To moje pierwsze piwo z brew kitu, pale ale + suchy ekstrakt. Fermentacja w ok. 20 stopniach. Na cichą przelałem po 9 dniach, gdy co kilkadziesiąt sekund był ruch w rurce. Po burzliwej ciągle utrzymywała się piana na piwie, po przelaniu piana ciągle na tym samym poziomie. Bulgota mniej więcej...
            2019-03-03, 14:39
          • darekd
            ReCraft, Imperial New England IPA
            darekd
            Piwo uwarzone przy współpracy z PSPD według receptury Bartosza Ciury dla sieci Aldi

            19% ekstr.
            7,9% alk.

            Chmiele: Sabro, Nelson Sauvin, Mosaic

            Aromat - chmielowy jest trochę tropików, trochę cytrusów i nuta innych owoców kwaskowatych (zapewne Nelson)...
            2025-10-07, 23:27
          • darekd
            Pinta, Hopzz_Chapter
            darekd
            Hazy Pale Ale,
            12% ekstr.
            4,7% alk.

            Chmiel - Riwaka (w formie Subzero Hop Kief, jeden z kilku rodzajów chmielu w wersji płynnej)

            Aromat - wyraźny chmiel, taki jakby granulat rozgnieść w palcach, ciekawe że bardziej jest ziołowy (taki świeży) niż owocowy...
            2025-10-06, 22:56
          • darekd
            Sureshot, Summon your eagle powers
            darekd
            Chyba wszystko w tym piwie jest mi mocno nieznane.

            1, Browar. Kraftowiec z Manchesteru. Nie wiem od kiedy warzą, bo na stronie niezbyt przytomnie napisali, że od 3 lat uwarzyli szeroką gamę stylów, pytanie zatem brzmi kiedy postawili tą stronę. Zakładam, że to dość młody browar....
            2025-10-06, 16:59
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...