Czy można warzenie podzielić na dwa dni?
Collapse
X
-
Comment
-
Ja robiłam takie dwudniowe warzenia, dopóki mi właśnie ni z gruchy ni z pietruchy nie skwaśniała taka brzeczka przez noc (nosił wilk razy kilka...) - od tej pory robię w jeden dzień. Przy piwku 12 blg proces warzenia (bez chłodzenia - chłodzenie całą noc na tarasie samo się robi) zajmuje mi 5 godzin.
Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2009-12-23, 20:57.Comment
-
Nachmielona brzeczka jest mniej podatna na infekcje, niż nienachmielona i nie przegotowana.
Ja robiłam takie dwudniowe warzenia, dopóki mi właśnie ni z gruchy ni z pietruchy nie skwaśniała taka brzeczka przez noc (nosił wilk razy kilka...) - od tej pory robię w jeden dzień. Przy piwku 12 blg proces warzenia (bez chłodzenia - chłodzenie całą noc na tarasie samo się robi) zajmuje mi 5 godzin.
Mniej książków więcej piwaComment
-
Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2009-12-28, 10:30.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
Related Topics
Collapse
-
Wreszcie dotarło i do nas nowe wydawnictwo w jęz. polskim - "Warzenie bez kompromisów" Randy'ego Moshera.
Dzięki Tomkowi z Piwo.org elroy i Piotrowi Kucharskiemu Twilight_Alehouse powstało polskie wydanie tej niejako kultowej książki.
Zawiera polski dodatek...2025-01-03, 01:43 -
Sint Gillis to bardzo przyjemna dzielnica Brukseli. Piękne stare kamienice przy wąskich jednokierunkowych uliczkach i równie wąskich chodnikach, co jednak nie przeszkadza by były obsadzone drzewami, a niektórymi przebiegały dwutorowe linie tramwajowe
. Wszędzie jest w górę lub w dół i to...
-
Channel: Belgia
-
-
Jeśli ktoś spróbuje piwek w Eisgrub-Bräu https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...a-eisgrub-brau może po około 10 minutowym spacerze kontynuować piwkowanie w kolejnym browarze. Idziemy odwrotnie niż do centrum,...
-
Channel: Niemcy
-
-
Funkcjonujący od 2017 roku browarek umiejscowiono w starych magazynach kolejowych z czerwonej cegły. Z głównego dworca kolejowego kierujemy się równolegle do torów w kierunku wschodnim przez Kurt Schumacher Straße, przechodzimy mostem przez Gerę i dalej prosto brukowaną ulicą przez tereny...
-
Channel: Niemcy
-
-
Cześć,
dawno nie warzyłem jednak planuję coś upichcić. Powoli się przygotowując znowu wróciłem do tematu który mnie nurtuje od dłuższego czasu. Mianowicie czystość butelek do których rozlewane jest piwo. Mianowicie chyba jak każdy piwowar korzystam powtórnie z butelek z piw które...5 Photos-
Channel: Kołyska piwowarska
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment