więcej o cichej
Collapse
X
-
Co mam Tobie poradzić - nie wiem. Nic przecież nie wiem na temat tego piwa; czy się już klaruje, jak obniża się ekstrakt, czy masz możliwość utrzymania zadanej temperatury itp. Myślę, że każdy w zależności od własnych warunków musi podjąć decyzję czy leżakować, czy nie. Według mnie po leżakowaniu piwo jest lepsze i bezpieczniejsze pod względem ustalania dawki cukru do refermentacji. Minus - to więcej roboty i większe ryzyko zakażenia.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika LeonaCzy brown ale, którego akurat mam na burzliwej mam zostawić dłużej i odpuścić leżakowanie?Comment
-
Na przykład taki:
dlatego mój balon stłukłam przy pierwszym myciu
No i wymycie osadu po drożdżach problematyczne - ręki tam nie wsadzisz
Comment
-
Najczęściej stosuje się o 50% do 100% dłuższą niż burzliwą. Np. przy 12blg górnej fermentacji 7-10dni burzliwej i 14 cichej.
Można sugerować się blg - jak przez 2-3 dni nie ma zmiany to kończysz (ja bym się bał tyle grzebać w piwie).
Można oceniać klarowność - Fido chyba świeci latarką w piwo czy jakoś tak...
Mój rekord to 8 miesięcy cichej...
Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2010-03-09, 13:40.Comment
-
Jak się zostawia aby zaschły to tak.
Po opróżnieniu odrazu wypłukać i jest git.
Jeżeli jakis osad zostaje, nalać płynu do naczyń, wsypać garstkę ryżu, nalać trochę wody i ruchami obrotowymi doprowadzić do wymycia balona
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Comment
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Ten osad to żywice chmielowe, czyli deka. Powinna być zebrana pod koniec burzliwej, a jeżeli nie to w czasie przelewania na cichą powinna zostać w wiadrze. Z fermentora łatwiej usuwa się ją gorącą wodą. Ewentualne osady w balonie usuwam roztworem sody kaustycznej obracając (zatkaną korkiem) butlę w wannie, abym nie musiał jej dźwigać. Zresztą roztworu jest niewiele, bo obracając butlę mogę sodę rozprowadzić po całej powierzchni. Dodatkowo na szyjkę zakładam zakręcany uchwyt (kupiony chyba w BA), bo znacznie łatwiej ją podnosić i nie wyślizgnie się z mokrych rąk.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarusiaWiesz co, masz rację - ja przecież miałam na myśli osad z burzliwej, który czasem jest jak skamieniałyComment
-
Skoro o cichej mowa to zapytam - jak przeleję na cichą do fermentora z metalowym kranikiem czy kontakt z metalem (przez 2 tyg) może popsuć piwko? Chodzi o to, że kranik umożliwi mi przelewanie do butelek nie naruszając klarowności - pojemnik przez 2 tyg będzie stał w jednym miejscu, łącznie z butelkowaniem - kranik jest około 3cm od dna czyli sporo wyżej od osadu po cichej.
Wiem, że bezpieczniej byłoby w zwykłym (bez kranika) i przelać do pojemnika z kranikiem do butelkowania, ale wg. mnie lepiej za często nie przelewać (ryzyko zakażenia!!) i niestety zawsze trochę zmętnieje przy ściąganiu.
Ktoś trzymał na cichej z metalowym kranikiem? czy lepiej już się rozglądać za kranikiem z tworzywa
Comment
-
Witam,
Osobiscie nie uzywam metalowych kranikow i z wlasnego doswiadczenia mówić nie mogę. Ale swego czasu łyknąłem troche nauk chemicznych i moim zdaniem nie powinno byc problemu.
Zakładając, że kranik jest z jakiegoś metalu szlachetnego np. chromowany lub miedziany to nie powinna nastąpić żadna reakcja. Co innego np. przy gotowaniu, czyli przy większych temperaturach, wtedy wyższa temperatura powoduje, że reakcje chemiczne zachodzą łatwiej. No i kranik powinien być dopuszczony do kontaktu z żywnością. Jak wszystkie zresztą urządzenia, które mają kontakt z piwem.
Pozdrawiam
AronComment
-
A jeśli w browarach piwo jest leżakowane w całkowicie matalowych zbiornikach to jest popsute?
Ten sposób to tylko dodatkowe skomplikowanie rozlewu bo do każdej butelki musisz osobno dodać środek refermentujący.Chodzi o to, że kranik umożliwi mi przelewanie do butelek nie naruszając klarowności - pojemnik przez 2 tyg będzie stał w jednym miejscu, łącznie z butelkowaniem
No według mnie duuuuużo powyżej bo po cichej jest milimetr osadu. Co zrobisz z piwem poniżej kranika?kranik jest około 3cm od dna czyli sporo wyżej od osadu po cichej.To kolejne Twoje przemyślenie i nie koniecznie trafne. Zobacz jak inni rozwiązali te problemy. Troszkę luzu se daj i korzystaj z doświadczeń innych a nie zniechęcisz się do piwowarstwa z powodu jego uciążliwości i niezadowalających wyników. Trafne wnioski wyciągniesz przy kolejnych warkach a nie w czasie przemyśliwania o nich. Pewnych spraw nie można nauczyć się teoretycznie.Wiem, że bezpieczniej byłoby w zwykłym (bez kranika) i przelać do pojemnika z kranikiem do butelkowania, ale wg. mnie lepiej za często nie przelewać (ryzyko zakażenia!!) i niestety zawsze trochę zmętnieje przy ściąganiu."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam,
wracam do problematyki mojego warzenia azjatyckiego ale'a z przyprawami. Fermentacja burzliwa już powoli się kończy (10 dzień), trzeba będzie niedługo zlać na cichą.
Na cichej mam zamiar potrzymać piwo około dwóch tygodni (oczywiście zalezy to od tego...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
To moje pierwsze piwo z brew kitu, pale ale + suchy ekstrakt. Fermentacja w ok. 20 stopniach. Na cichą przelałem po 9 dniach, gdy co kilkadziesiąt sekund był ruch w rurce. Po burzliwej ciągle utrzymywała się piana na piwie, po przelaniu piana ciągle na tym samym poziomie. Bulgota mniej więcej...
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Cześć,
uwarzyłem ostatnio smoked ale i chciałbym go jeszcze "podkręcić" płatkami dębowymi.
Piwo stoi już tydzień na cichej. Jak przygotować płatki? Nie chciałbym zakazić piwa. Czy jakoś trzeba je zdezynfekować czy po prostu wrzucić do fermentora?...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Firmowy lokal browaru Toccalmatto z Parmy.
W Parmie mają firmowy sklep a w centrum Turynu jest o ile mi wiadomo jedyny firmowy pub.
Lokal znajduje się w jednej z kamienic przy cichej ulicy niedaleko głównego dworca kolejowego.
W środku bar z potężną baterią kranów i kilkanaście...-
Channel: Włochy
2025-09-24, 09:02 -
-
Malutki browar restauracyjny w samym centrum Grenoble zlokalizowany przy wąskiej cichej uliczce.
Pięknie urządzone wnętrze nawiązuje do jego nazwy, jest dużo ozdób morskich (sieci rybackie, ryby, modele statków).
Niewielka instalacja stoi tuż obok baru.
Najwięcej miejsc do...-
Channel: Francja
2025-09-20, 08:56 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment