więcej o cichej
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika LeonaCzy brown ale, którego akurat mam na burzliwej mam zostawić dłużej i odpuścić leżakowanie?Comment
-
Na przykład taki:
No i wymycie osadu po drożdżach problematyczne - ręki tam nie wsadzisz
Comment
-
Można sugerować się blg - jak przez 2-3 dni nie ma zmiany to kończysz (ja bym się bał tyle grzebać w piwie).
Można oceniać klarowność - Fido chyba świeci latarką w piwo czy jakoś tak...
Mój rekord to 8 miesięcy cichej...Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2010-03-09, 14:40.Comment
-
Po opróżnieniu odrazu wypłukać i jest git.
Jeżeli jakis osad zostaje, nalać płynu do naczyń, wsypać garstkę ryżu, nalać trochę wody i ruchami obrotowymi doprowadzić do wymycia balonaMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Comment
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarusiaWiesz co, masz rację - ja przecież miałam na myśli osad z burzliwej, który czasem jest jak skamieniałyComment
-
Skoro o cichej mowa to zapytam - jak przeleję na cichą do fermentora z metalowym kranikiem czy kontakt z metalem (przez 2 tyg) może popsuć piwko? Chodzi o to, że kranik umożliwi mi przelewanie do butelek nie naruszając klarowności - pojemnik przez 2 tyg będzie stał w jednym miejscu, łącznie z butelkowaniem - kranik jest około 3cm od dna czyli sporo wyżej od osadu po cichej.
Wiem, że bezpieczniej byłoby w zwykłym (bez kranika) i przelać do pojemnika z kranikiem do butelkowania, ale wg. mnie lepiej za często nie przelewać (ryzyko zakażenia!!) i niestety zawsze trochę zmętnieje przy ściąganiu.
Ktoś trzymał na cichej z metalowym kranikiem? czy lepiej już się rozglądać za kranikiem z tworzywaComment
-
Osobiscie nie uzywam metalowych kranikow i z wlasnego doswiadczenia mówić nie mogę. Ale swego czasu łyknąłem troche nauk chemicznych i moim zdaniem nie powinno byc problemu.
Zakładając, że kranik jest z jakiegoś metalu szlachetnego np. chromowany lub miedziany to nie powinna nastąpić żadna reakcja. Co innego np. przy gotowaniu, czyli przy większych temperaturach, wtedy wyższa temperatura powoduje, że reakcje chemiczne zachodzą łatwiej. No i kranik powinien być dopuszczony do kontaktu z żywnością. Jak wszystkie zresztą urządzenia, które mają kontakt z piwem.
Pozdrawiam
AronComment
-
Chodzi o to, że kranik umożliwi mi przelewanie do butelek nie naruszając klarowności - pojemnik przez 2 tyg będzie stał w jednym miejscu, łącznie z butelkowaniem
kranik jest około 3cm od dna czyli sporo wyżej od osadu po cichej.Wiem, że bezpieczniej byłoby w zwykłym (bez kranika) i przelać do pojemnika z kranikiem do butelkowania, ale wg. mnie lepiej za często nie przelewać (ryzyko zakażenia!!) i niestety zawsze trochę zmętnieje przy ściąganiu."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam,
wracam do problematyki mojego warzenia azjatyckiego ale'a z przyprawami. Fermentacja burzliwa już powoli się kończy (10 dzień), trzeba będzie niedługo zlać na cichą.
Na cichej mam zamiar potrzymać piwo około dwóch tygodni (oczywiście zalezy to od tego...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
To moje pierwsze piwo z brew kitu, pale ale + suchy ekstrakt. Fermentacja w ok. 20 stopniach. Na cichą przelałem po 9 dniach, gdy co kilkadziesiąt sekund był ruch w rurce. Po burzliwej ciągle utrzymywała się piana na piwie, po przelaniu piana ciągle na tym samym poziomie. Bulgota mniej więcej...
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Cześć,
uwarzyłem ostatnio smoked ale i chciałbym go jeszcze "podkręcić" płatkami dębowymi.
Piwo stoi już tydzień na cichej. Jak przygotować płatki? Nie chciałbym zakazić piwa. Czy jakoś trzeba je zdezynfekować czy po prostu wrzucić do fermentora?...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Cześć wszystkim,
Planuję zrobić za jakiś czas zrobić moją trzecią warkę z zacieru i po raz pierwszy zastosować fermentację cichą oraz chmielenie na zimno, w związku z tym mam dwa małe pytanka:
1) Zdarzyło mi się parę razy zetknąć z instrukcją mówiącą...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Na pewno Lipawa ( bo tak brzmi polska nazwa tego miasta) zasługuje na nieco więcej niż pospieszne przemykanie z parasolem w ręce przez uliczki, jak to miało miejsce w moim przypadku. Niestety trafiłem na mały armagedon pogodowy i musiałem bardzo zawęzić tamtejsze peregrynacje. Z drugiej strony...3 Photos
-
Channel: Łotwa
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment