więcej o cichej
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika LeonaCzy brown ale, którego akurat mam na burzliwej mam zostawić dłużej i odpuścić leżakowanie?Comment
-
Na przykład taki:
No i wymycie osadu po drożdżach problematyczne - ręki tam nie wsadzisz
Comment
-
Można sugerować się blg - jak przez 2-3 dni nie ma zmiany to kończysz (ja bym się bał tyle grzebać w piwie).
Można oceniać klarowność - Fido chyba świeci latarką w piwo czy jakoś tak...
Mój rekord to 8 miesięcy cichej...Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2010-03-09, 14:40.Comment
-
Po opróżnieniu odrazu wypłukać i jest git.
Jeżeli jakis osad zostaje, nalać płynu do naczyń, wsypać garstkę ryżu, nalać trochę wody i ruchami obrotowymi doprowadzić do wymycia balonaMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Comment
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarusiaWiesz co, masz rację - ja przecież miałam na myśli osad z burzliwej, który czasem jest jak skamieniałyComment
-
Skoro o cichej mowa to zapytam - jak przeleję na cichą do fermentora z metalowym kranikiem czy kontakt z metalem (przez 2 tyg) może popsuć piwko? Chodzi o to, że kranik umożliwi mi przelewanie do butelek nie naruszając klarowności - pojemnik przez 2 tyg będzie stał w jednym miejscu, łącznie z butelkowaniem - kranik jest około 3cm od dna czyli sporo wyżej od osadu po cichej.
Wiem, że bezpieczniej byłoby w zwykłym (bez kranika) i przelać do pojemnika z kranikiem do butelkowania, ale wg. mnie lepiej za często nie przelewać (ryzyko zakażenia!!) i niestety zawsze trochę zmętnieje przy ściąganiu.
Ktoś trzymał na cichej z metalowym kranikiem? czy lepiej już się rozglądać za kranikiem z tworzywaComment
-
Osobiscie nie uzywam metalowych kranikow i z wlasnego doswiadczenia mówić nie mogę. Ale swego czasu łyknąłem troche nauk chemicznych i moim zdaniem nie powinno byc problemu.
Zakładając, że kranik jest z jakiegoś metalu szlachetnego np. chromowany lub miedziany to nie powinna nastąpić żadna reakcja. Co innego np. przy gotowaniu, czyli przy większych temperaturach, wtedy wyższa temperatura powoduje, że reakcje chemiczne zachodzą łatwiej. No i kranik powinien być dopuszczony do kontaktu z żywnością. Jak wszystkie zresztą urządzenia, które mają kontakt z piwem.
Pozdrawiam
AronComment
-
Chodzi o to, że kranik umożliwi mi przelewanie do butelek nie naruszając klarowności - pojemnik przez 2 tyg będzie stał w jednym miejscu, łącznie z butelkowaniem
kranik jest około 3cm od dna czyli sporo wyżej od osadu po cichej.Wiem, że bezpieczniej byłoby w zwykłym (bez kranika) i przelać do pojemnika z kranikiem do butelkowania, ale wg. mnie lepiej za często nie przelewać (ryzyko zakażenia!!) i niestety zawsze trochę zmętnieje przy ściąganiu."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment