Różnice między chmieleniem szyszkami, a granulatem

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Seta
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 6964

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ushi
    No a jak z chmieleniem IRA- jakie czasy
    Nie zauważyłem tego pytania.
    IRA chmieli się raczej tylko dla goryczki - np. 20-30g marynki na 60min.

    Comment

    • ushi
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2010.03
      • 148

      #17
      A już myślałem, że starzy zajechańcy forumowi olali amatora. Receptury pokazują 50 lubelskiego rozbite na dwa razy,ale rozumiem ,że marynka ma więcej kwasów, zresztą widziałem posty ,że lubelski nie zbyt do ale , raczej angielskie, ale w sklepie nie było nic angielskiego więc jest co jest.

      Dziś przyszedł taborecik, wiadra mam po kleju rakol identyczne jak z zestawu kranik i rurka do filtracji kupione no i myślę, że jutro będą składniki i będę mógł pocisnąć z koksem.

      Comment

      • oldboy
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2008.11
        • 60

        #18
        Rozumiem ,że twoje wiadro po kleju ma atest na spożywkę?
        Tak mnie naszło bo dzisiaj słyszałem w radiu ,że wycofali z carrefrra kubki porcelanowe bo były rakotwórcze(zawierały kadm i ołów).Ja tam bym sie dwa razy zastanowił zanim użył bym wiadra po kleju do robienia piwa.

        Comment

        • ushi
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2010.03
          • 148

          #19
          Wszystko jest ok, ma znaczek kieliszek z widelcem i to co najważniejsze pp i 05 w trójkącie ze strzałek oznacza bodajże polipropylen -rakoll to klej do drewna rodzaju starego vikolu rozpuszcza się w wodzie i można dokładnie umyć wiadro wymoczone były wielokrotnie, bo robiłem w nich solankę do wędlin, będą git.Po wypłukaniu wodą nie pozostaje w nim żaden zapach. Alternatywa dla sklepów, wiaderko na dużych stolarniach dostępne tylko trzeba popytac.20-30 zł to sporo jak za przemysłowe opakowanie.

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • darekd
            Amber, Po Godzinach - Tropical IPA
            darekd
            Ekstr. 12,2%
            Alk. 5,5%

            Jakie chmiele nie podano.

            Aromat - umiarkowanie intensywny aromat chmielu w kierunku słodkich owoców tropikalnych, brzoskwini, minimalnie kokos. Trochę słodu
            Piana - zdecydowanie wysoka, dość trwała, dłuższy kożuszek
            Barwa...
            2025-07-15, 23:04
          • Prusak
            Sulewski, Nowoczesny Pils
            Prusak
            Parametry: E: 12 % wag, Alk: 4, 9 % vol.
            Ciekawe.
            Hoho, tego się nie spodziewałem po "nowoczesnym" pilsie. W składzie Halleratuer, Lubelski, Simcoe, Sybilla.
            Jaki efekt? Goryczka intesywna, ale w zapachu i smaku towarzyszy jej wyraźne masło. Czułem cały czas jakbym...
            2024-11-22, 00:04
          • Warzywo
            2022.02.26 - Warszawski Rajd po (mniej)Eksluzywnych Barach
            Warzywo
            Uskuteczniliśmy częściowy przegląd warszawskich pozostałości po żulbudkach i lokalach sentymentalnych..jak trochę wrócę do rzeczywistości to opiszę co było i jak było.
            2022-02-27, 21:35
          • dadek
            Niemcy, Nürnberg (Norymberga), Hallplatz 2, Mautkeller
            dadek
            Czy to nie dziwne, że nikt tego miejsca jeszcze nie opisał? Wyszukiwarka nic nie pokazała pomimo wpisywania różnych opcji. A to przecież starówka, zaledwie 300 m od głównego dworca DB, więc raczej odwiedzających nie brakuje, zapewne z Polski również. A jak wyczytałem na stronie...
            2025-01-29, 04:15
          • darekd
            Nieczajna [Monsters], Bullet Time
            darekd
            Vienna Lager, 13,5% ekstr., 5,5% alk.

            Chmiel to nowozelandzki Green Bullet

            Aromat - po otwarciu nuta chmielowa (kwaskowe nuty, ale niekoniecznie cytrusy, bardziej czerwona porzeczka), po przelaniu lekka kwiatowość, a owoce coraz mniej. Chmiel nieco dominuje, i początkowo...
            2024-11-29, 01:05
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...