Ja dochodzę do wniosku że winę ponoszą drożdże. Ostatnie pszeniczne było naprawdę pyszne: zamiast pilzneńskiego dałem monachijski i piwo wyszło naprawdę smaczne. nalewane z butelki znad osadu było klarowne i smakowało dobrze. Jednak po wykonaniu manewru zamieszania drożdży na koniec i wlaniu do szklanki całej zawartości butelki smak stawał się nieco cierpki i już nie tak dobry. Wniosek: spróbować z drożdżami płynnymi co czynię obecnie. Następną warką która już wylądowała w butelkach jest irish red ale. piwo klarowane było mchem irlandzkim, jest wprawdzie na suchych drożdżach ale zawiera bardzo mało osadu i w smaku choć upłynęło dopiero ok 1,5 tygodnia od zabutelkowania piwo zapowiada się dobrze. Na cichej od wczoraj 2 warki: freestylowe ale na drożdżach płynnych Wyeast które nie chciały wystartować - drożdże z Browamatora na granicy terminu przydatności czyli około roczne - ale w końcu po wykonaniu startera zadziałały i dały radę całkiem nieźle. druga warka to słód ale z dodatkiem pilzneńskiego, monachijskiego, i caracośtam na drożdźach suchych Safale us-05. jedynym problemem są zawieszone w piwie kawałki drożdży które nie mają zamiaru ani opaść ani wypłynąć na powierzchnię. mam nadzieję że na cichej opadną.
Degeneracja zabutelkowanego piwa
Collapse
X
-
Tyle zachodu a ja po prostu wyparzam wrzątkiem fermentator, wężyk i jeszcze nigdy nic złego się nie stało z moim piwkiem, a kilka warek mam już za sobą.A butelki myję wodą pod ciśnieniem i to wszystko.
Comment
-
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Comment
-
Już jak byłem mały to mówili, że szybko dojrzewam - 5 warkę musiałem wylać do kanalizacji. Tak że nie strasz tą 13, bo i bez tego żyję w ciągłym strachu.Comment
Related Topics
Collapse
-
Na terenie byłej cukrowni "Żnin" powstaje kompleks hotelowo-gastronomiczno-rekreacyjny Cukrownia Żnin Park Industrialny. Powstał już hotel, browar, kręgielnia. Ma jeszcze być aquapark, kino...
Browar wkomponowano w halę wachlarzową kolejki wąskotorowej gdzie znajduje się...-
Channel: Kujawsko-Pomorskie
-
-
Kraftowiec z Madrytu, założony przez dwóch Brytyjczyków, którzy początkowo warzyli domowo, potem kontraktowo, od 2024 warzą u siebie.
O browarze i ich pubie wspominał Pebejot:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...pania-aa/23351...-
Channel: Hiszpania
2025-07-05, 00:01 -
-
Witam,
Mam pytanie odnośnie uwarzonej jakiś czas temu Mango Milkshake IPA.
Po uwarzeniu i 2 tygodniach burzliwej fermentacji piwo zeszło do 7,5 BLG (z poczatkowych 17) i przestało fermentować.
Po zlaniu na cicha i dodaniu 1 kg puree z mango piwo już 3...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Bredene to miasteczko gminne sąsiadujące z Ostendą, wystarczy przejechać mostem nad terenami portowymi i kanałami uchodzącej tu do Morza Północnego rzeki Noordgeleed. By dotrzeć do browaru z dworca kolejowego Oostende można to zrobić tramwajem, wykorzystując przebiegającą tędy najdłuższą...
-
Channel: Belgia
-
-
Cześć,
mam taki niecny plan odwiedzin wszystkich browarów restauracyjnych w Polsce, tylko problem stanowi ustalenie ich kompletnej listy. Już myślałem, że mi się to udało i takich miejsc jest 109, ale w zeszły weekend byłem w Giżycku i okazało się, że tam również jest minibrowar...-
Channel: Poszukuję miejsca...
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment