Degeneracja zabutelkowanego piwa

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • white666
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2010.02
    • 54

    #121
    Ja dochodzę do wniosku że winę ponoszą drożdże. Ostatnie pszeniczne było naprawdę pyszne: zamiast pilzneńskiego dałem monachijski i piwo wyszło naprawdę smaczne. nalewane z butelki znad osadu było klarowne i smakowało dobrze. Jednak po wykonaniu manewru zamieszania drożdży na koniec i wlaniu do szklanki całej zawartości butelki smak stawał się nieco cierpki i już nie tak dobry. Wniosek: spróbować z drożdżami płynnymi co czynię obecnie. Następną warką która już wylądowała w butelkach jest irish red ale. piwo klarowane było mchem irlandzkim, jest wprawdzie na suchych drożdżach ale zawiera bardzo mało osadu i w smaku choć upłynęło dopiero ok 1,5 tygodnia od zabutelkowania piwo zapowiada się dobrze. Na cichej od wczoraj 2 warki: freestylowe ale na drożdżach płynnych Wyeast które nie chciały wystartować - drożdże z Browamatora na granicy terminu przydatności czyli około roczne - ale w końcu po wykonaniu startera zadziałały i dały radę całkiem nieźle. druga warka to słód ale z dodatkiem pilzneńskiego, monachijskiego, i caracośtam na drożdźach suchych Safale us-05. jedynym problemem są zawieszone w piwie kawałki drożdży które nie mają zamiaru ani opaść ani wypłynąć na powierzchnię. mam nadzieję że na cichej opadną.

    Comment

    • white666
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2010.02
      • 54

      #122
      dodam jeszcze że obie warki robione były na warszawskiej kranówie

      Comment

      • tomislaw88
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2010.07
        • 25

        #123
        Tyle zachodu a ja po prostu wyparzam wrzątkiem fermentator, wężyk i jeszcze nigdy nic złego się nie stało z moim piwkiem, a kilka warek mam już za sobą. A butelki myję wodą pod ciśnieniem i to wszystko.

        Comment

        • ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 24149

          #124
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomislaw88
          Tyle zachodu a ja po prostu wyparzam wrzątkiem fermentator, wężyk i jeszcze nigdy nic złego się nie stało z moim piwkiem, a kilka warek mam już za sobą. A butelki myję wodą pod ciśnieniem i to wszystko.
          Do pierwszego kwasa wszystko idzie dobrze
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #125
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomislaw88
            kilka warek mam już za sobą.
            Te "kilka" to jest kluczowe - zaczyna się po 13 warce Czasem później, czasem wcześniej.
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • zgoda
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.05
              • 3516

              #126
              Już jak byłem mały to mówili, że szybko dojrzewam - 5 warkę musiałem wylać do kanalizacji. Tak że nie strasz tą 13, bo i bez tego żyję w ciągłym strachu.
              Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • Gringo
                Żnin, Janickiego 1, Stacja Filtracja
                Gringo
                Na terenie byłej cukrowni "Żnin" powstaje kompleks hotelowo-gastronomiczno-rekreacyjny Cukrownia Żnin Park Industrialny. Powstał już hotel, browar, kręgielnia. Ma jeszcze być aquapark, kino...
                Browar wkomponowano w halę wachlarzową kolejki wąskotorowej gdzie znajduje się...
                2020-08-16, 19:59
              • darekd
                Oso, Choice
                darekd
                Kraftowiec z Madrytu, założony przez dwóch Brytyjczyków, którzy początkowo warzyli domowo, potem kontraktowo, od 2024 warzą u siebie.

                O browarze i ich pubie wspominał Pebejot:

                https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...pania-aa/23351...
                2025-07-05, 00:01
              • Marianowar_pl
                Mango Milkshake IPA
                Marianowar_pl
                Witam,

                Mam pytanie odnośnie uwarzonej jakiś czas temu Mango Milkshake IPA.

                Po uwarzeniu i 2 tygodniach burzliwej fermentacji piwo zeszło do 7,5 BLG (z poczatkowych 17) i przestało fermentować.

                Po zlaniu na cicha i dodaniu 1 kg puree z mango piwo już 3...
                2025-06-24, 14:42
              • dadek
                Belgia, Bredene, Duinenstraat 47, Brouwerij Betsy
                dadek
                Bredene to miasteczko gminne sąsiadujące z Ostendą, wystarczy przejechać mostem nad terenami portowymi i kanałami uchodzącej tu do Morza Północnego rzeki Noordgeleed. By dotrzeć do browaru z dworca kolejowego Oostende można to zrobić tramwajem, wykorzystując przebiegającą tędy najdłuższą...
                2024-10-06, 22:38
              • Alkoneser
                Browary restauracyjne w Polsce
                Alkoneser
                Cześć,
                mam taki niecny plan odwiedzin wszystkich browarów restauracyjnych w Polsce, tylko problem stanowi ustalenie ich kompletnej listy. Już myślałem, że mi się to udało i takich miejsc jest 109, ale w zeszły weekend byłem w Giżycku i okazało się, że tam również jest minibrowar...
                2024-08-05, 12:26
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...