Wybudzanie drożdży, a zwłaszcza pszenicznych

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bumbastic
    Rozumiem, że tak jest przy optymalnej temperaturze dla dolniaków czyli 9-12˚C. Jeśli fermentacja jest w jeszcze niższej temperaturze np. w 6˚C to czas się pewnie wydłuża. A w praktyce jak bardzo? (że dotąd aż BLG przstanie spadać to się domyślam )
    I to zdanie w nawiasie jest kluczowe. Nie możesz wymagać, żeby do każdych potencjalnych warunków u pojedynczego piwowara były dokładne wskazania - trochę użytkowania własnej mózgownicy jest niezbędne.
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • Seta
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.10
      • 6964

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
      Seta, czy tego nie ma w kołysce, bo widzę, że po raz kolejny przerabiamy podstawy...
      Oj tam oj tam...

      Comment

      • fidoangel
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 3492

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bumbastic
        Ktoś gdzieś pisał, że dolniaki fermentuje w temperaturach bliskich zera i drożdże pracują więc chyba można tylko czy nie ma to jakiegoś negatywnego wpływu na piwo potem?
        /po 6 dniach fermentacji w temp. ok 6-7˚C BLG spadło z 12,5 do 9/
        Owszem, ja pisałem ale nie, że fermentuję tylko, że czasami mi spadała temperatura podczas fermentacji do granicy zamarzania. Nie pamiętam aby to miało jakiś widoczny wpływ na piwo. Poza tym nie da się wyciągnąć sensownych wniosków bo to na różnym etapie fermentacji się działo. Drożdże w takich warunkach nie pracowały. Poczytaj w "Moim warzeniu".
        Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2010-12-14, 17:13.
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment

        • Gringo
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼
          • 2007.07
          • 2164

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
          Starter: do brzeczek do 12 blg 20 l możemy ewentualnie zrezygnować ze startera (ja nawet tak robię z brzeczkami 27 l). Z mocniejszymi brzeczkami absolutnie nie należy tego robić, czy to w przypadku drożdży suchych, czy płynnych. Po prostu będzie ich zdecydowanie za mało, żeby przerobić tyle żarcia.
          Czyli to się przekłada na ilość żarcia ? Jeżeli będę miał brzeczkę 13,5 blg w ilości 11 litrów to mogę również zrezygnować ze startera i zadać pełną saszetkę ?

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #35
            O ile dobrze pamiętam, to w instrukcjach stoi, że jedna saszetka dedykowanych drożdży wystarcza na 20 litrów brzeczki nastawnej. Może być mniej brzeczki, porcji drożdży w zasadzie nie powinno się dzielić.

            W przypadku większej ilości brzeczki są dwie możliwości:
            - zrobić starter
            - podać większą ilość tlenu do brzeczki.

            Obie metody działają tak samo, tylko trochę inną drogą, mianowicie zwiększają ilość aktywnych komórek drożdżowych poprzez ich rozmnożenie. Tyle że pierwsza poza brzeczką, a druga w samej brzeczce.

            Comment

            • Gal
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2010.10
              • 6

              #36
              Imho a coś się na studiach liznęło to sytuacja ze "starymi" drożdżami wygląda następująco.
              Start owszem mogą mieć opóźniony ale jeśli ruszą to są dobre ( zakładam, ze nie wdało się zakażenie). Przyśpieszyć rozruch można robiąc starter i najlepiej trochę napowietrzyć, żeby zaczęły się dzielić.
              Ogólnie jesli żyją to ruszą tylko trzeba pozwolić im wyjść z letargu.

              Comment

              • bumbastic
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2008.08
                • 135

                #37
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                W przypadku większej ilości brzeczki są dwie możliwości:
                - zrobić starter
                - podać większą ilość tlenu do brzeczki.

                Obie metody działają tak samo, tylko trochę inną drogą, mianowicie zwiększają ilość aktywnych komórek drożdżowych poprzez ich rozmnożenie. Tyle że pierwsza poza brzeczką, a druga w samej brzeczce.
                Czy to znaczy, że jeżeli do brzeczki doda się odpowiednią ilość żywych drożdży to już można darować sobie napowietrzanie? Czy w takim razie skoro napowietrzanie z reguły szkodzi piwu, brzeczce czy słodowi to korzystniej dla piwa jest dać tyle drożdży ile wystarcza na przerobienie cukrów i nie natleniać brzeczki?

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #38
                  Ja nigdy nie natleniam dodatkowo brzeczki i drożdże żreją aż miło. Natlenia się po to, żeby namnożyły się szybciej = zaczęły szybciej pracować, co chroni brzeczkę przed ew. zakażeniem, na które jest narażona w czasie oczekiwania bez drożdży w środku.

                  skoro napowietrzanie z reguły szkodzi piwu, brzeczce czy słodowi
                  Nie ma czegoś takiego, co napisałeś. Napowietrzanie szkodzi brzeczce i piwu na pewnych określonych etapach produkcji, akurat dodanie drożdży do niej do tych etapów nie należy.
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  Related Topics

                  Collapse

                  • heckler
                    Budišovice, Opavská 41, Pivovar Fčelín
                    heckler
                    Pomiędzy miastem Opava, a Ostrava leży mieścina Budišovice. Tam od 2024 roku działa mały browarek Fčelín. Niedawno odnowiony budynek browar współdzieli z lokalną restauracja Budišova Hasičárna, w której można spróbować jednego z tamtejszych piw.
                    Niestety w sobotnie przedpołudnie...
                    2025-06-04, 10:41
                  • pebejot
                    Portugalia, Sintra, Calçada Rio do Porto 2710-616, Villa Craft Beer & Bread
                    pebejot
                    Malutki browar rzemieślniczy z własnym wyszynkiem, zlokalizowany w historycznym centrum uroczego miasta Sintra, zaledwie kilka kilometrów od linii brzegowej Oceanu Atlantyckiego.
                    Minibrowar został założony w 2016 roku, znajduje się tuż obok słynnego Pałacu Narodowego, pół kilometra...
                    2023-09-17, 15:43
                  • bastion
                    Ukraina, Ivano - Frankivsk, Vysoczana 18, Pivovarnia MIF.
                    bastion
                    Następny mikrus odwiedzony dosyć dawno temu. Nie powiem wówczas szału nie zrobił, ale dzisiaj to już zupełnie inna bajka. Ale najpierw o tym co było.

                    Niewielki bar nie zwiastował tego że na jego terenie mieści się warzelnia. Owszem na lodówce nie dało się zauważyć napisu...
                    2022-12-16, 22:01
                  • heckler
                    Velké Bílovice, Polní 1480, Minipivovar Rychtik
                    heckler
                    Mini browar Rychtik śmiało można zaliczyć do kategorii mikrusów. Browarek znajduje się w ogrodzie domu rodzinnego w nowo wybudowanym budynku.
                    Od 1 czerwca 2024 r. działa już legalnie i warzy się przy użyciu własnej technologii. Michal Švrček, to właściciel, piwowar, oraz były elektryk,...
                    2025-06-26, 10:25
                  • pebejot
                    Litwa, Kowno, Laisvės al. 21, Genys Taproom
                    pebejot
                    Firmowy pub kowieńskiego browaru Genys, zlokalizowany na końcu reprezentacyjnej alei miasta tuż przy kościele św. Michała Archanioła
                    Sam browar znajduje się 5 km dalej nad Niemnem.
                    Jest to pub, w którym można jarać zarówno wewnątrz jak i w ulicznym ogródku, gdzie są bardzo...
                    2025-08-02, 17:27
                  • Loading...
                  • Koniec listy.
                  Przetwarzanie...