Mam prośbę, jestem w trakcie robienia 1 warki i mam prośbę, mogę zadawać pytania w trakcie roboty a WY bedziecie mi odpowiadac?:
A więć 1 pytanie, w instrukcji pisze:
Po zakończeniu wysładzania sprawdzamy zawartość ekstraktu brzeczki
przedniej. MoŜemy to uczynić za pomocą ballingometru (zdjęcie) – w tym celu
pobieramy do menzurki brzeczkę, schładzamy ją do temperatury 20 stopni i
wkładamy ballingometr. Odczyt na ballingometrze powinien być o około 2
stopnie niŜszy, niŜ poŜądany gęstość końcowa brzeczki,
czyli ile ma mieć BLG ta brzeczka?
Robie Irish ale 12 BLG: to czyli musi byc brzeczka przednia 10 BLG?? czy ile?
A więć 1 pytanie, w instrukcji pisze:
Po zakończeniu wysładzania sprawdzamy zawartość ekstraktu brzeczki
przedniej. MoŜemy to uczynić za pomocą ballingometru (zdjęcie) – w tym celu
pobieramy do menzurki brzeczkę, schładzamy ją do temperatury 20 stopni i
wkładamy ballingometr. Odczyt na ballingometrze powinien być o około 2
stopnie niŜszy, niŜ poŜądany gęstość końcowa brzeczki,
czyli ile ma mieć BLG ta brzeczka?
Robie Irish ale 12 BLG: to czyli musi byc brzeczka przednia 10 BLG?? czy ile?
, jest dokładnie tak jak zapytałeś na końcu swojego post - musi być blg niższe w brzeczce przedniej, ponieważ cześć wody podczas warzenia wyparuje i brzeczka się zagęści
Zbliża się zima więc mocne, rozgrzewające trunki będą w cenie 
Comment