Roggenbier - za wczesne butelkowanie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Askorbita
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.11
    • 9

    #1

    Roggenbier - za wczesne butelkowanie

    Witam.

    Przydarzyła się tragedia. Trzy tygodnie temu zrobiłem Roggenbier'a i zostawiłem w beczce w piwnicy, pojechałem na uczelnie i po tygodniu wróciłem i zobaczyłem że fermentacja ustała [zero bąbelków], a że beczka jest własnej roboty i chyba nie do końca szczelna przestraszyłem się że coś może się stać więc od razu zabrałem się za butelkowanie. I to był błąd bo powinienem jeszcze na 2 tygodnie zostawić w beczce.

    Teraz gdy już poleżało 2 tygodnie w butelkach, przy próbie otwarcia robi się taka piana, że w butelce zostaje piwa na 2-3 łyki. Jest super mętne, ale w smaku dobre.

    Moje pytanie. Co mam teraz zrobić żeby pozbyć się gazu z butelek? Może komuś się tak przytrafiło i jakoś sobie z tym poradził?

    Myślałem żeby przelać z butelek do beczki, zostawić na kilka dni i potem znowu zabutelkować. Czy coś takiego może negatywnie wpłynąć na kondycje piwa?

    Mam 2 beczkę 60l SPEIDEL z BA, ale obecnie siedzi w niej 40l Koelsha i w piątek - sobotę będzie butelkowane gdyż leży tam już 3 tyg..

    Pozdrawiam Qxa
  • Mason
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2010.02
    • 3281

    #2
    Chyba najlepsze co możesz zrobić to delikatnie podważyć kapsle, tak aby wypuścić nadmiar gazu a potem ponownie zakapslować.
    JEDNO PIVKO NEVADI!

    Comment

    • Askorbita
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2009.11
      • 9

      #3
      Na to nie wpadłem. Chyba tak zrobię.

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • kaczka116
        Rock Browar, Roggenbier
        kaczka116
        Piwo gotowe do oceny
        2020-02-09, 16:35
      • ART
        Dinkel, Stublanger Roggenbier
        ART
        Napaliłem się na to żytnie jak szczerbaty na suchary. Powinienem był się zorientować że coś może nie zagrać jeśli warzeniem roggena zajmie się Orkisz (dinkel) z Bad Staffelstein. 4,9 alk. Jaśniuteńkie. Lekko opalizujące, mało żytnie w charakterze, poza tym że kwaśne. Sauerbier...
        2019-11-30, 12:39
      • ART
        ? [Dziki Wschód], Smoke & Shadows
        ART
        Smoke & Shadows od Browar Dziki Wschód
        Peated Foreign Extra Stout

        7,5 ABV / 19 P

        Napisano że to Piwo ciemne... smakowe. Oraz że to pierwszy #multicollab z 10 multitapami. Ale miejsce warzenia tajne.

        ----------------------------------------

        ...
        2025-06-08, 11:34
      • ART
        OneMoreBeer.pl
        ART
        Korzystam czasem żeby zdobyć to i owo co nie trafia do dwóch ulubionych sklepów w Opolu.

        Siedziba w Wieprzu, wspólny temat z Pintą.

        Ceny w porządku, można czasem załapać się na rabat 20%, jeśli coś pójdzie nie tak.

        No i u nas coś nie idzie ...
        2025-03-16, 01:10
      • darekd
        Łańcut, GlassGO
        darekd
        Black Currant Wee Heavy BA

        Ekstr. 25%
        Alk. 11% (to już właściwie jakiś szkocki barley wine)

        Nie wspominają w beczce po czym leżakowało, zatem domyślam się, że w czystej. W składzie czarna porzeczka i wanilia. Chmiele Warrior i Fuggles

        Aromat- ciężki z melasą,
        ...
        2024-07-21, 02:04
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...