Roggenbier - za wczesne butelkowanie

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Askorbita
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.11
    • 9

Roggenbier - za wczesne butelkowanie

Witam.

Przydarzyła się tragedia. Trzy tygodnie temu zrobiłem Roggenbier'a i zostawiłem w beczce w piwnicy, pojechałem na uczelnie i po tygodniu wróciłem i zobaczyłem że fermentacja ustała [zero bąbelków], a że beczka jest własnej roboty i chyba nie do końca szczelna przestraszyłem się że coś może się stać więc od razu zabrałem się za butelkowanie. I to był błąd bo powinienem jeszcze na 2 tygodnie zostawić w beczce.

Teraz gdy już poleżało 2 tygodnie w butelkach, przy próbie otwarcia robi się taka piana, że w butelce zostaje piwa na 2-3 łyki. Jest super mętne, ale w smaku dobre.

Moje pytanie. Co mam teraz zrobić żeby pozbyć się gazu z butelek? Może komuś się tak przytrafiło i jakoś sobie z tym poradził?

Myślałem żeby przelać z butelek do beczki, zostawić na kilka dni i potem znowu zabutelkować. Czy coś takiego może negatywnie wpłynąć na kondycje piwa?

Mam 2 beczkę 60l SPEIDEL z BA, ale obecnie siedzi w niej 40l Koelsha i w piątek - sobotę będzie butelkowane gdyż leży tam już 3 tyg..

Pozdrawiam Qxa
  • Mason
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2010.02
    • 3281

Chyba najlepsze co możesz zrobić to delikatnie podważyć kapsle, tak aby wypuścić nadmiar gazu a potem ponownie zakapslować.
    JEDNO PIVKO NEVADI!

Comment

• Askorbita
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2009.11
      • 9

Na to nie wpadłem. Chyba tak zrobię.

Comment

Related Topics

Collapse

• kaczka116
        Rock Browar, Roggenbier
        kaczka116
        Piwo gotowe do oceny
        2020-02-09, 16:35
      • ART
        Dinkel, Stublanger Roggenbier
        ART
        Napaliłem się na to żytnie jak szczerbaty na suchary. Powinienem był się zorientować że coś może nie zagrać jeśli warzeniem roggena zajmie się Orkisz (dinkel) z Bad Staffelstein. 4,9 alk. Jaśniuteńkie. Lekko opalizujące, mało żytnie w charakterze, poza tym że kwaśne. Sauerbier...
        2019-11-30, 12:39
      • heckler
        Czechy, Kamýk nad Vltavou, Kamýk nad Vltavou 96, Malopivovar Hunec
        heckler
        Od 2024 roku miejscowość Kamýk nad Vltavou ma swój legalnie działający browarek. Mieści się on na prywatnej posesji współdzieląc przydomowy garaż. Niestety mieliśmy pecha i dosłownie o godzinę minęliśmy się z właścicielem, który wyjechał na dwa tygodnie
        W domu została...
        2025-08-18, 11:15
      • ART
        ? [Dziki Wschód], Smoke & Shadows
        ART
        Smoke & Shadows od Browar Dziki Wschód
        Peated Foreign Extra Stout

7,5 ABV / 19 P

Napisano że to Piwo ciemne... smakowe. Oraz że to pierwszy #multicollab z 10 multitapami. Ale miejsce warzenia tajne.

----------------------------------------

...
        2025-06-08, 11:34
      • ART
        OneMoreBeer.pl
        ART
        Korzystam czasem żeby zdobyć to i owo co nie trafia do dwóch ulubionych sklepów w Opolu.

Siedziba w Wieprzu, wspólny temat z Pintą.

Ceny w porządku, można czasem załapać się na rabat 20%, jeśli coś pójdzie nie tak.

No i u nas coś nie idzie ...
        2025-03-16, 01:10
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...