Kilka pytań na początek

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • skrypas
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.09
    • 4

    #1

    Kilka pytań na początek

    Witam serdecznie wszytkich piwowarów i piwomaniaków. Po dłuższym czasie zdecydowałem się sam uważyć własne piwko za pomocą Kit'a. Po przeczytaniu kilku opisów i tutoriali mam jednak kilka pytań na które nie znalazłem odpowiedzi lub odpowiedz nie była do końca jasna. Mam nadzieję, że mi pomożecie.

    1. Czy podczas dezynfekcji pirosiarczynem sodu lub pirosiarczynem potasu narzędzia/butelki należy wypłukać w celu usunięcia pozostałości preparatu?

    2. Spotkałem się z 2 sposobami 1 fazy produkcji piwa, a mianowicie :

    - rozpuszczenie cukru w wodzie, dodanie zawartości puszki i gotowanie i mieszanie całości przez 10-15minut

    - rozpuszczenie cukru zalewając gotującą wodą bezpośrednio w pojemniku fermentacyjnym, następnie dodanie zawartości puszki i dokładne wymieszanie w celu rozpuszczenia

    następnie dopełnienie zimną wodą -> osiągnięcie temp około 25*C i dodanie drożdży

    Która metoda jest lepsza ?

    3. Jak najlepiej schłodzić brzeczkę do ok. 25*C ?

    4. Czy do rurki fermentacyjnej faktycznie lepiej jest dolewać wódkę ?

    5. Jak sprawdzić, czy proces fermentacji burzliwej dobiegł końca ? Mierzenie zawartości cukru ?

    6. Jak najlepiej zdezynfekować plastikowe butelki ?

    7. Jak mocno należy wstrząsnać świeżo rozlane piwo w celu rozpuszczenia cukru w butelkach ?

    8. W jakiej temp. przechowywać butelki z piwem w czasie fermentacji cichej ?


    Dzięki bardzo i pozdrawiam!
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10846

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skrypas
    Witam serdecznie wszytkich piwowarów i piwomaniaków. Po dłuższym czasie zdecydowałem się sam uważyć własne piwko za pomocą Kit'a. Po przeczytaniu kilku opisów i tutoriali mam jednak kilka pytań na które nie znalazłem odpowiedzi lub odpowiedz nie była do końca jasna. Mam nadzieję, że mi pomożecie.

    1. Czy podczas dezynfekcji pirosiarczynem sodu lub pirosiarczynem potasu narzędzia/butelki należy wypłukać w celu usunięcia pozostałości preparatu?

    2. Spotkałem się z 2 sposobami 1 fazy produkcji piwa, a mianowicie :

    - rozpuszczenie cukru w wodzie, dodanie zawartości puszki i gotowanie i mieszanie całości przez 10-15minut

    - rozpuszczenie cukru zalewając gotującą wodą bezpośrednio w pojemniku fermentacyjnym, następnie dodanie zawartości puszki i dokładne wymieszanie w celu rozpuszczenia

    następnie dopełnienie zimną wodą -> osiągnięcie temp około 25*C i dodanie drożdży

    Która metoda jest lepsza ?

    3. Jak najlepiej schłodzić brzeczkę do ok. 25*C ?

    4. Czy do rurki fermentacyjnej faktycznie lepiej jest dolewać wódkę ?

    5. Jak sprawdzić, czy proces fermentacji burzliwej dobiegł końca ? Mierzenie zawartości cukru ?

    6. Jak najlepiej zdezynfekować plastikowe butelki ?

    7. Jak mocno należy wstrząsnać świeżo rozlane piwo w celu rozpuszczenia cukru w butelkach ?

    8. W jakiej temp. przechowywać butelki z piwem w czasie fermentacji cichej ?


    Dzięki bardzo i pozdrawiam!
    Piwo się warzy , zanim zaczniesz poczytaj to
    Miejsce dla zupełnie początkujących piwowarów, którzy pomimo przestudiowania wszelkich artykułów i tematów na Forum nie mogą sobie poradzić ze startem.


    ad1 bez płukania
    ad2 cukier to zło ale jeśli musisz to pierwszy sposób
    ad 3 chłodnica , ale obecnie można na balkon
    ad4 ja wlewam zwykłą wodę
    ad5 tak
    ad 6 wspomniane piro lun clo2
    ad7 zrób syrop
    ad 8 fermentacja cicha odbywa się w fermentorze a nie w butelkach ( w butelkach to refermentacja )
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • skrypas
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2009.09
      • 4

      #3
      No fakt, straszliwa gafa
      Dzieki za poprawienie i info.

      Comment

      • skrypas
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2009.09
        • 4

        #4
        Witam ponownie kolegow i kolezanki. Mam kolejne pytania dotyczace warzenia piweczka

        Czy moj pierwszy raz korzystajac z brew-kita zrobic korzystajac z fermentacji cichej ?
        Czy moze skupic sie wylacznie na burzliwej + refermentacji ?

        Oraz jakie sa optymalne temperatury srednie dla wszytkich 3 procesow warzenia burzliwej, cichej i refermentacji ?


        Dzięki bardzo i pozdrawiam!

        Comment

        • Mason
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼
          • 2010.02
          • 3281

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skrypas
          Czy moj pierwszy raz korzystajac z brew-kita zrobic korzystajac z fermentacji cichej ?
          Czy moze skupic sie wylacznie na burzliwej + refermentacji ?
          Jak wolisz, choć na początek możesz darować sobie cichą. Ja tak zrobiłem warząc z brew-kita i wyszło w porządku. Moim zdaniem na początku im prościej tym lepiej

          Oraz jakie sa optymalne temperatury srednie dla wszytkich 3 procesow warzenia burzliwej, cichej i refermentacji ?
          To zależy od drożdży jakich używasz. Jakie masz?
          JEDNO PIVKO NEVADI!

          Comment

          • genjuro
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2009.07
            • 70

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skrypas
            Witam ponownie kolegow i kolezanki. Mam kolejne pytania dotyczace warzenia piweczka

            Czy moj pierwszy raz korzystajac z brew-kita zrobic korzystajac z fermentacji cichej ?
            Czy moze skupic sie wylacznie na burzliwej + refermentacji ?

            Oraz jakie sa optymalne temperatury srednie dla wszytkich 3 procesow warzenia burzliwej, cichej i refermentacji ?


            Dzięki bardzo i pozdrawiam!
            Ja bym się skupił na znakach diakrytycznych.

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10846

              #7
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • skrypas
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2009.09
                • 4

                #8
                Fajny link, dzęki anteks
                Ostatnia zmiana dokonana przez skrypas; 2011-01-03, 23:26.

                Comment

                Related Topics

                Collapse

                • Mar11111
                  Początki z brewkitem...
                  Mar11111
                  Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
                  ​​​​​​Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...
                  2024-04-20, 15:46
                • bimb
                  Piwo Gozdawa lekko kwaśne alkocholowe i drożdżowe
                  bimb
                  Cześć.
                  Robiłem już piwo z brewkitu w poprzednich latach kilkanaście razy i zawsze wychodziło super tzn. takie jak lubię podobne w smaku do Niemca czy Czecha lagery pilsnery i pilsy.

                  Wiem, że dodawanie cukru zamiast ekstraktu słodowego pogarsza smak i u mnie też tak było,...
                  2025-07-13, 18:23
                • pebejot
                  Finlandia, Rovaniemi, Teollisuustie 14 B, Lapin Panimo
                  pebejot
                  Otwarty w 2016 r. w stolicy Laponii, Rovaniemi browar Lanin Panimo jest chyba najdalej na północ wysuniętym browarem w Finlandii.
                  Browar z wyszynkiem znajduje się daleko (4 km) od centrum miasteczka. Nieco bliżej (2,3 km) jest do dworca kolejowego.
                  Na miejscu wszystko razem w jednej...
                  2025-07-03, 10:55
                • darekd
                  Nieczajna [Odrzański], Port-er Odrzański
                  darekd
                  Browar Odrzański zakotwiczył w browarze Nieczajna.

                  Uwarzone z dodatkiem cukru trzcinowego.

                  Ekstr. 24%
                  Alk. 10,2%

                  Aromat - praliny z gorzkiej czekolady z alkoholowym nadzieniem, likier kawowy, tony palone
                  Piana - umiarkowanie wysoka, trwalsza, trwały...
                  2025-04-02, 00:18
                • darekd
                  Opillia, Firmowe
                  darekd
                  Browar z Tarnopola

                  16% alk.
                  6,5% alk.
                  21 IBU

                  Mały napis na ecie przypomina, że piwo jest bez syropu maltozowego. Natomiast na ecie przyznają się bez bicia do cukru i ryżu

                  Aromat - dość łagodny, słodowy, ciut słodyczy
                  Piana - dość niewysoka,...
                  2025-02-25, 00:36
                • Loading...
                • Koniec listy.
                Przetwarzanie...