Wysłodziny po Porterze

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bumbastic
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2008.08
    • 135

Wysłodziny po Porterze

Takie głupie pytanie. Co robicie z niewysłodzonym młótem podczas robienia portera? Bo jak się domyślam aby otrzymać wysokie BLG między innymi nie należy wysładzać do końca bo będziemy mieli zbyt rozcieńczoną brzeczkę. Można pewnie odparowywać ale ile to gotowania i energii. Szkoda wyrzucić takie niewysłodzone młóto więc się domyślam, że można zrobić z tego jakiegoś cieńkiego ciemniaczka tyle, że trzeba chyba warzyć jedną warkę po drugiej i wtedy zabawa robi się strasznie długa. W najbliższym czasie mam w planie popełnienie portera właśnie i się zastanawiam jak najlepiej wykorzystać słody.
    A przy okazji może ktoś mi podpowie jakąś sprawdzoną recepturę?
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

Gotując brzeczkę porterową z chmielem równolegle wysładzasz pozostałości z młóta. Po zakończeniu gotowania portera wlewasz cienkusza do gara i znowu gotujesz z chmielem. Wcale aż tak bardzo nie wydłuża to procesu (1,5 h).
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

Related Topics

Collapse

• Prusak
      Balans, Kurpiowskie Porter
      Prusak
      Hm, miałem zamiar dokładnie opisać to piwo, ale po degustacji przeszła mi na to ochota, Ale żeby nie poprzestać na stwierdzeniu, że piwo jest "takie sobie", dwa słowa o nim. W zapachu, jeśli wziąć pod uwagę deklarowany styl, nędza. Raczej przypomina jakiegoś milk stouta niż...
      2023-03-24, 01:45
    • oozz
      Sprzedam-kadź zacierną (termos)+keg do gotowania
      oozz
      Witam,

-na sprzedaż kadź zacierna/filtracyjna "na lenia" z termosu wojskowego (aluminium) pojemoność ok. 35l wraz z filtrem z oplotu.

-keg z grzałkami do gotowania brzeczki (górna grzałka spalona-dołączę inną na wymianę)

-chłodnica...
      2019-01-07, 15:18
    • darekd
      Sureshot, Summon your eagle powers
      darekd
      Chyba wszystko w tym piwie jest mi mocno nieznane.

1, Browar. Kraftowiec z Manchesteru. Nie wiem od kiedy warzą, bo na stronie niezbyt przytomnie napisali, że od 3 lat uwarzyli szeroką gamę stylów, pytanie zatem brzmi kiedy postawili tą stronę. Zakładam, że to dość młody browar....
      2025-10-06, 16:59
    • Prusak
      Sady, Abordaż
      Prusak
      Zaczyna się powoli sezon na portery, bo chłodna za oknem...
      Abordaż to E: 21 i alk. 9,2%.
      W zapachu przeważa paloność, lekkie rodzynki, obok nuta jakby stoutowa.
      Barwa od spodu ciemnorubinowa, w górnych partiach brunatna.
      PIana jak na portera po nalaniu obfita i dość...
      2025-10-02, 23:32
    • ART
      Rotterdam, Vijverhofstraat 10, Brewpub Reijngoud
      ART
      Reijngoud znajduje się w północnej części Rotterdamu (Rotterdam Noord), w starym obszarze Hofbogen — pod dawną trasą kolejową umiejscowiony we wnękach estakady podobnie jak lokale na Bogusławskiego we Wrocławiu, tyle że tu elewacja jest otynkowana a wnęki są ze sobą połączone wewnętrznie....
      2025-09-18, 11:55
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...