Ilość drożdży

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Maciucha67
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.05
    • 128

    #1

    Ilość drożdży

    Witajcie i nie krytykujcie, gdyż nie mam czasu szukać.

    Robię warkę po warce pierwszy raz i nie wiem ile wykorzystać drożdży do nowej warki. Czy przełożyć wszystkie z dna fermentora czy tylko część (jaką).
    Kiedyś czytałem, że nie zalecacie wlewania świeżej brzeczki do fermentora z poprzedniego warzenia ze względu na żywice chmielowe (co sugerowałoby wykorzystanie całości drożdży), kiedy indziej wyczytałem, że 2 łyżki wystarczą. Jak to w zasadzie jest? Trochę się pogubiłem...
    Drożdże Wyeast 1968 London ESB Ale a na nich dopiero pierwsza warka.

    Bardzo proszę o pomoc bo warka już czeka.
  • TomX
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.09
    • 1035

    #2
    200ml to wystarczająca ilość drożdży do zadania piwa, szczególnie, że to świeżutkie drożdżaki co ledwo skończyły robotę. 3-4 czubate łyżki gęstwy powinny wystarczyć, jak dasz piątą "dla pewności to nic się nie stanie

    Jak zostanie ci trochę w starym fermentorze po dekantacji to możesz zabełtać je z drożdżami kręcąc fermentorem i przelać takie rzadkie bezpośrednio z wiadra do wiadra (krawędź fermentora przetrzyj spirytusem!).

    Comment

    • Maciucha67
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2010.05
      • 128

      #3
      Dzięki TomX

      Zadałem 10 łyżek zważając na to, że 1. łyżka to około 10ml - wypośrodkowałem Twoje dane
      Najwyżej wypełzną z fermentora.

      Pozdrawiam

      Comment

      • zgoda
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 3516

        #4
        Ajtam, kolejna rzecz którą trzeba liczyć. Zlej wszystko. Piwo będzie dobre, więc po co kombinować z łyżkami?
        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • Grbuy
          Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
          Grbuy
          Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
          2023-11-30, 21:57
        • bastion
          Ukraina, Ivano - Frankivsk, Petlury 2/3, Brovarnia Honir. [Bez wyszynku]
          bastion
          Kolejny z mikrusów w Ivano- Frankivsku, mimo że jest umiejscowiony blisko centrum, zupełnie utaił swoją bytność. Gdyby nie to, że był z nami miejscowy człowiek, to zapewne bym tam nie trafił.
          Od podstaw zbudowana niedawno hala, skrywa praktycznie w jednym pomieszczeniu technologię...
          2022-11-21, 12:52
        • rosiks
          Receptura na APA
          rosiks
          Witam,

          Ostatnimi czasy wymyśliłem sobie, że uwarzę piwo w stylu APA single hop mosaic.
          Jest to pierwsza receptura wymyślona przeze mnie, a nie zestaw z forumowego sklepu.
          Jestem pewien, że kolor piwa na pewno nie odpowiada temu stylowi. Powiedziałbym że jest miedziany/bursztynowy....
          2017-12-25, 19:52
        • darekd
          Amber, Po Godzinach - Saison
          darekd
          Kiedyś był Saison na Madagaskar (niestety parametrów nie pamiętam), ale po lekturze tamtego wątku:
          https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...-na-madagaskar
          wiem, że był z dodatkiem przypraw: aframonu madagaskarskiego, skórki bergamotki, pomarańczy...
          2025-04-22, 22:42
        • etman
          Piwowar nr 52
          etman
          Jest! Piękny, grubaśny i matowy... znaczy się, Piwowar od PSPD w nowej odsłonie jest u nas już w sprzedaży.

          Właśnie zaczytujemy się jak zostać blogierem piwnym.



          Piwowar - polski magazyn dla piwowarów domowych.

          W numerze 52 :
          • Wywiad numeru Nie przetrwamy
          ...
          2025-03-13, 10:16
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...