Chmielenie przed zagotowaniem brzeczki

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • walec
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.02
    • 193

    #1

    Chmielenie przed zagotowaniem brzeczki

    W newsletterze Beer Smitha dostałem artykuł o dodawaniu chmielu przed zagotowaniem brzeczki (First Wort Hopping).
    Nie wiem czy wszystko dobrze zrozumiałem, ale sprowadza się to do tego że część chmielu aromatycznego dodaje się od razu po filtracji, co ma dać jakieś cudne efekty.
    Stosuje ktoś z Was coś takiego? Warto? Zaciekawiło mnie to, rozważam wypróbowanie, będę wdzięczny za ewentualne komentarze.
    Jakby co mogę wkleić artykuł (po angielsku).
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #2
    Ja czasem wrzucam chmiel do brzeczki przedniej, zanim się zagotuje, ale nie zauważyłem żadnych nadzwyczajnych efektów.

    Comment

    • fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3496

      #3
      http://browar.biz/forum/showpost.php...&postcount=132

      Teraz zawsze tak robię, poczytaj w dalszej części. Nie zauważyłem różnicy ale wsypana od razu do gara szyszka, pływajaca dywanikiem po wierzchu, przyśpiesza zagotowanie brzeczki
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • SielskieWzgorze
        Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
        SielskieWzgorze
        Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

        W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
        ...
        2024-02-19, 09:28
      • etman
        Piwowar nr 54
        etman
        W 54. numerze Piwowara redakcja zanurza się w świat piw wędzonych. Czytelnik znajdzie tu zarówno fascynującą historię stylu, jak i praktyczne wskazówki dotyczące warzenia najlepszych koźlaków wędzonych w Polsce czy wyjaśnienia naukowe o związkach dymnych w piwie. Uzupełnieniem są kultowe...
        2025-09-25, 23:46
      • etman
        Piwowar nr 53
        etman
        W 53. numerze Piwowara, magazynu dla domowych piwowarów, znajdziemy solidną dawkę inspiracji, wiedzy i humoru. W wywiadzie numeru bohater zdradza, jak z hobby można zrobić pełen etat, a dział stylów skupia się na klasykach w nowym wydaniu: rzemieślniczych lagerach, pilsach i recepturze, która...
        2025-06-17, 19:34
      • etman
        Piwowar nr 52
        etman
        Jest! Piękny, grubaśny i matowy... znaczy się, Piwowar od PSPD w nowej odsłonie jest u nas już w sprzedaży.

        Właśnie zaczytujemy się jak zostać blogierem piwnym.



        Piwowar - polski magazyn dla piwowarów domowych.

        W numerze 52 :
        • Wywiad numeru Nie przetrwamy
        ...
        2025-03-13, 09:16
      • Danny_daniello
        IPA z ekstraktów chmielona jak NEIPA, prośba o pomoc w zaplanowaniu chmielenia :)
        Danny_daniello
        Hej Witam wszystkim użytkowników legendarnego forum
        Na początku zaznaczę że na swoim koncie mam skromne 5 warek z zacieraniem. Ostatnia miała miejsce prawie 1,5 roku temu. Chciałbym wrócic do tego zajęcia i na początek wymyśliłem sobie uważenie piwa na bazie ekstraktów, przy...
        2020-04-20, 22:19
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...