Problem z BLG początkowym
Collapse
X
-
Gadacie jak starzy znajomi
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Kilka kwestii jeszcze zostało do omówienia:
Szybkość filtracji - 20 minut czy godzina?
Filtrowane wężykiem z oplotu czy wiadro z dziurkami.
Jeżeli wężyk należy zwrócić uwagę czy cichcem sobie nie wypłynął i nie ciągnął rzadszego filtratu u góry.
Kolejna kwestia tworzenia się kominów /przesiąków przez zacier, w browarach stosuje się nacinanie złoża w domu wystarczy przemieszać bez naruszania dolnej warstwy filtracyjnej.
No może jeszcze temperatura wody do wysłądzania. Zapewne to jeszcze nie wszystko
Comment
-
Odpowiadając na pytania:Kilka kwestii jeszcze zostało do omówienia:
Szybkość filtracji - 20 minut czy godzina?
Filtrowane wężykiem z oplotu czy wiadro z dziurkami.
Jeżeli wężyk należy zwrócić uwagę czy cichcem sobie nie wypłynął i nie ciągnął rzadszego filtratu u góry.
Kolejna kwestia tworzenia się kominów /przesiąków przez zacier, w browarach stosuje się nacinanie złoża w domu wystarczy przemieszać bez naruszania dolnej warstwy filtracyjnej.
No może jeszcze temperatura wody do wysłądzania. Zapewne to jeszcze nie wszystko
1. Filtracja 1,5 godziny
2. wężyk z oplotu. Nie mieszałem po wlaniu zacieru zobaczymy jak będzie przy następnej warce.
3. Temperatura wody do wysładzania 72st.C rozmawiałem z kolegą z mojego miasta który wysładza wodą w temp. 78stC więc przy następnej warce zastosuje się do tej temp. wyższej no i będę wysładzał do konkretnego BLG i nie będę szaleć z ilością przed chmieleniem jak przy Pale Ale w którym wyszło mi 28l. (23 po chmieleniu)Comment
-
Czyli wszystko w porządku, wysładzanie 72*C teżOdpowiadając na pytania:
1. Filtracja 1,5 godziny
2. wężyk z oplotu. Nie mieszałem po wlaniu zacieru zobaczymy jak będzie przy następnej warce.
3. Temperatura wody do wysładzania 72st.C rozmawiałem z kolegą z mojego miasta który wysładza wodą w temp. 78stC więc przy następnej warce zastosuje się do tej temp. wyższej no i będę wysładzał do konkretnego BLG i nie będę szaleć z ilością przed chmieleniem jak przy Pale Ale w którym wyszło mi 28l. (23 po chmieleniu)
, śrutowałeś sam czy kupiłeś surowiec ześrutowany? Mniej więcej wiesz na co zwrócić uwagę następnym razem.
Comment
-
Zestawy kupione ze sklepu BA, a że nie mam śrutownika więc zamawiam już ześrutowane następne będzie DunkelWeizen jak mi się fermentory opróżnią i zobaczymy jakie wyjdzie BLG i jak z wydajnością. Na sam koniec zostawiam Koelscha (trochę trudne piwo)
A w grudniu kolejne zamówienie chyba będzie tym razem sklep CP i zestawy IPA, WeHeavy, Weizenbock, WitbierComment
Related Topics
Collapse
-
Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...1 Photo
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Za organizatorem:
Kategorie:- Koźlak jesienny holenderski
- Munich Helles
- Rauchmärzen
- Saison
- Grodziskie
- Berliner Weisse z owocami
- India Export Porter
- Polish Potato IPA
Oraz fajnie zebrane info kiedy zabrać się za warzenie żeby zdążyć:
...2025-11-17, 18:23 -
Pierwsze podejście do browaru Mikuláš zrobiłem w zeszłym roku. Tuż przed otwarciem lokalu odbyłem rozmowę z panią krzątającą się przy stolikach na zewnątrz. Okazało się, że browaru nie można zobaczyć, bo po prostu piwa tu jeszcze nie warzą. Owszem instalacja jest, pozwolenia tez,...-
Channel: Czechy
-
-
Wieś Neerijse jest położona 13 km na południowy zachód od Leuven, skąd dojechać tu można autobusem nr. 70. Idąc od przystanku nie sposób ominąć kompleksu starych budynków z czerwonej cegły, tym bardziej że od razu w pierwszym można przez okno zobaczyć stare urządzenia piwowarskie,...-
Channel: Belgia
-
-
Browar założyli w 2022 roku Amerykanie, którzy z USA przeprowadzili się do Niemiec by warzyć amerykańskie style piw. Ulokowany został w pięknie zrewitalizowanej dawnej przemysłowo-portowej dzielnicy Roddenkoppel na zachodnim brzegu rzeki Trave. Ze starówki to 2-kilometrowy spacer przez 2 mosty,...-
Channel: Niemcy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment