Problem z BLG początkowym
Collapse
X
-
Gadacie jak starzy znajomi"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Kilka kwestii jeszcze zostało do omówienia:
Szybkość filtracji - 20 minut czy godzina?
Filtrowane wężykiem z oplotu czy wiadro z dziurkami.
Jeżeli wężyk należy zwrócić uwagę czy cichcem sobie nie wypłynął i nie ciągnął rzadszego filtratu u góry.
Kolejna kwestia tworzenia się kominów /przesiąków przez zacier, w browarach stosuje się nacinanie złoża w domu wystarczy przemieszać bez naruszania dolnej warstwy filtracyjnej.
No może jeszcze temperatura wody do wysłądzania. Zapewne to jeszcze nie wszystkoComment
-
Kilka kwestii jeszcze zostało do omówienia:
Szybkość filtracji - 20 minut czy godzina?
Filtrowane wężykiem z oplotu czy wiadro z dziurkami.
Jeżeli wężyk należy zwrócić uwagę czy cichcem sobie nie wypłynął i nie ciągnął rzadszego filtratu u góry.
Kolejna kwestia tworzenia się kominów /przesiąków przez zacier, w browarach stosuje się nacinanie złoża w domu wystarczy przemieszać bez naruszania dolnej warstwy filtracyjnej.
No może jeszcze temperatura wody do wysłądzania. Zapewne to jeszcze nie wszystko
1. Filtracja 1,5 godziny
2. wężyk z oplotu. Nie mieszałem po wlaniu zacieru zobaczymy jak będzie przy następnej warce.
3. Temperatura wody do wysładzania 72st.C rozmawiałem z kolegą z mojego miasta który wysładza wodą w temp. 78stC więc przy następnej warce zastosuje się do tej temp. wyższej no i będę wysładzał do konkretnego BLG i nie będę szaleć z ilością przed chmieleniem jak przy Pale Ale w którym wyszło mi 28l. (23 po chmieleniu)Comment
-
Odpowiadając na pytania:
1. Filtracja 1,5 godziny
2. wężyk z oplotu. Nie mieszałem po wlaniu zacieru zobaczymy jak będzie przy następnej warce.
3. Temperatura wody do wysładzania 72st.C rozmawiałem z kolegą z mojego miasta który wysładza wodą w temp. 78stC więc przy następnej warce zastosuje się do tej temp. wyższej no i będę wysładzał do konkretnego BLG i nie będę szaleć z ilością przed chmieleniem jak przy Pale Ale w którym wyszło mi 28l. (23 po chmieleniu), śrutowałeś sam czy kupiłeś surowiec ześrutowany? Mniej więcej wiesz na co zwrócić uwagę następnym razem.
Comment
-
A w grudniu kolejne zamówienie chyba będzie tym razem sklep CP i zestawy IPA, WeHeavy, Weizenbock, WitbierComment
Related Topics
Collapse
-
Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...1 Photo
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Pierwsze podejście do browaru Mikuláš zrobiłem w zeszłym roku. Tuż przed otwarciem lokalu odbyłem rozmowę z panią krzątającą się przy stolikach na zewnątrz. Okazało się, że browaru nie można zobaczyć, bo po prostu piwa tu jeszcze nie warzą. Owszem instalacja jest, pozwolenia tez,...
-
Channel: Czechy
-
-
Wieś Neerijse jest położona 13 km na południowy zachód od Leuven, skąd dojechać tu można autobusem nr. 70. Idąc od przystanku nie sposób ominąć kompleksu starych budynków z czerwonej cegły, tym bardziej że od razu w pierwszym można przez okno zobaczyć stare urządzenia piwowarskie,...
-
Channel: Belgia
-
-
Cześć.
Robiłem już piwo z brewkitu w poprzednich latach kilkanaście razy i zawsze wychodziło super tzn. takie jak lubię podobne w smaku do Niemca czy Czecha lagery pilsnery i pilsy.
Wiem, że dodawanie cukru zamiast ekstraktu słodowego pogarsza smak i u mnie też tak było,...-
Channel: Twoje warzenie
2025-07-13, 18:23 -
-
Cześć wszystkim
Dopiero zaczynam przygodę z piwowarstwem. Zakupiłem zestaw startowy z brew kitem Finlandia Premium Lager i nastawiłem pierwszą warkę. 21 litrów gotowego nastawu, po 2 tygodniach fermentacji w 21 stopniach, na drożdżach z zestawu zlane na cichą (BLG początkowe 10,...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment