Problem z BLG początkowym

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10861

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13
    Rozmyślałem by taką proporcję zastosować przy zacieraniu portera bałtyckiego i zrezygnowaniu z czasochłonnego wysładzania, jednak istnieje garnkowy problem pojemnościowo-objetościowy.

    Nie lubie rzadkich zacierów, bo łatwo jest o skrzyżowanie się oplotu filtracyjnego, najlepiej jak od razu przyłoży się go warstwą gęstego, wówczas nie jest podatny na przemieszczanie się przy załadunku wiaderka zacierem.
    Przy piwach bardzo mocnych daję cukier lub ekstrakt słodowy.Plątanie wężyka rozwiąże drut z nierdzewki w środku oplotu.
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3497

      #17
      Gadacie jak starzy znajomi
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10861

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
        Gadacie jak starzy znajomi
        Wręcz przeciwnie
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • mark33
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.04
          • 3283

          #19
          Kilka kwestii jeszcze zostało do omówienia:
          Szybkość filtracji - 20 minut czy godzina?
          Filtrowane wężykiem z oplotu czy wiadro z dziurkami.
          Jeżeli wężyk należy zwrócić uwagę czy cichcem sobie nie wypłynął i nie ciągnął rzadszego filtratu u góry.
          Kolejna kwestia tworzenia się kominów /przesiąków przez zacier, w browarach stosuje się nacinanie złoża w domu wystarczy przemieszać bez naruszania dolnej warstwy filtracyjnej.
          No może jeszcze temperatura wody do wysłądzania. Zapewne to jeszcze nie wszystko

          Comment

          • raczek84
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2011.10
            • 58

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
            Kilka kwestii jeszcze zostało do omówienia:
            Szybkość filtracji - 20 minut czy godzina?
            Filtrowane wężykiem z oplotu czy wiadro z dziurkami.
            Jeżeli wężyk należy zwrócić uwagę czy cichcem sobie nie wypłynął i nie ciągnął rzadszego filtratu u góry.
            Kolejna kwestia tworzenia się kominów /przesiąków przez zacier, w browarach stosuje się nacinanie złoża w domu wystarczy przemieszać bez naruszania dolnej warstwy filtracyjnej.
            No może jeszcze temperatura wody do wysłądzania. Zapewne to jeszcze nie wszystko
            Odpowiadając na pytania:
            1. Filtracja 1,5 godziny
            2. wężyk z oplotu. Nie mieszałem po wlaniu zacieru zobaczymy jak będzie przy następnej warce.
            3. Temperatura wody do wysładzania 72st.C rozmawiałem z kolegą z mojego miasta który wysładza wodą w temp. 78stC więc przy następnej warce zastosuje się do tej temp. wyższej no i będę wysładzał do konkretnego BLG i nie będę szaleć z ilością przed chmieleniem jak przy Pale Ale w którym wyszło mi 28l. (23 po chmieleniu)

            Comment

            • mark33
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.04
              • 3283

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika raczek84
              Odpowiadając na pytania:
              1. Filtracja 1,5 godziny
              2. wężyk z oplotu. Nie mieszałem po wlaniu zacieru zobaczymy jak będzie przy następnej warce.
              3. Temperatura wody do wysładzania 72st.C rozmawiałem z kolegą z mojego miasta który wysładza wodą w temp. 78stC więc przy następnej warce zastosuje się do tej temp. wyższej no i będę wysładzał do konkretnego BLG i nie będę szaleć z ilością przed chmieleniem jak przy Pale Ale w którym wyszło mi 28l. (23 po chmieleniu)
              Czyli wszystko w porządku, wysładzanie 72*C też , śrutowałeś sam czy kupiłeś surowiec ześrutowany? Mniej więcej wiesz na co zwrócić uwagę następnym razem.

              Comment

              • raczek84
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2011.10
                • 58

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
                Czyli wszystko w porządku, wysładzanie 72*C też , śrutowałeś sam czy kupiłeś surowiec ześrutowany? Mniej więcej wiesz na co zwrócić uwagę następnym razem.
                Zestawy kupione ze sklepu BA, a że nie mam śrutownika więc zamawiam już ześrutowane następne będzie DunkelWeizen jak mi się fermentory opróżnią i zobaczymy jakie wyjdzie BLG i jak z wydajnością. Na sam koniec zostawiam Koelscha (trochę trudne piwo)

                A w grudniu kolejne zamówienie chyba będzie tym razem sklep CP i zestawy IPA, WeHeavy, Weizenbock, Witbier

                Comment

                Related Topics

                Collapse

                • Grbuy
                  Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
                  Grbuy
                  Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
                  2023-11-30, 20:57
                • etman
                  2026.02.07-08 - III Wielkopolski Konkurs Piw Domowych
                  etman
                  Za organizatorem:


                  Kategorie:
                  • Koźlak jesienny holenderski
                  • Munich Helles
                  • Rauchmärzen
                  • Saison
                  • Grodziskie
                  • Berliner Weisse z owocami
                  • India Export Porter
                  • Polish Potato IPA


                  Oraz fajnie zebrane info kiedy zabrać się za warzenie żeby zdążyć:
                  ...
                  Start
                  2026-02-07
                  Koniec
                  2026-02-08
                  2025-11-17, 18:23
                • heckler
                  Praha-Malá Strana, Karmelitská 373/25, Pivovar Mikuláš
                  heckler
                  Pierwsze podejście do browaru Mikuláš zrobiłem w zeszłym roku. Tuż przed otwarciem lokalu odbyłem rozmowę z panią krzątającą się przy stolikach na zewnątrz. Okazało się, że browaru nie można zobaczyć, bo po prostu piwa tu jeszcze nie warzą. Owszem instalacja jest, pozwolenia tez,...
                  2025-01-02, 07:46
                • dadek
                  Belgia, Neerijse, Beekstraat 20, Brouwerij De Kroon
                  dadek
                  Wieś Neerijse jest położona 13 km na południowy zachód od Leuven, skąd dojechać tu można autobusem nr. 70. Idąc od przystanku nie sposób ominąć kompleksu starych budynków z czerwonej cegły, tym bardziej że od razu w pierwszym można przez okno zobaczyć stare urządzenia piwowarskie,...
                  2024-10-23, 00:37
                • dadek
                  Niemcy, Lübeck, Einsiedelstraße 6, Sudden Death Brewing
                  dadek
                  Browar założyli w 2022 roku Amerykanie, którzy z USA przeprowadzili się do Niemiec by warzyć amerykańskie style piw. Ulokowany został w pięknie zrewitalizowanej dawnej przemysłowo-portowej dzielnicy Roddenkoppel na zachodnim brzegu rzeki Trave. Ze starówki to 2-kilometrowy spacer przez 2 mosty,...
                  2025-09-28, 22:07
                • Loading...
                • Koniec listy.
                Przetwarzanie...