Piwo Gozdawa lekko kwaśne alkocholowe i drożdżowe

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bimb
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2008.09
    • 5

    #1

    Piwo Gozdawa lekko kwaśne alkocholowe i drożdżowe

    Cześć.
    Robiłem już piwo z brewkitu w poprzednich latach kilkanaście razy i zawsze wychodziło super tzn. takie jak lubię podobne w smaku do Niemca czy Czecha lagery pilsnery i pilsy.

    Wiem, że dodawanie cukru zamiast ekstraktu słodowego pogarsza smak i u mnie też tak było, ale dopiero po kilku tygodniach, a teraz mam to od razu, a nawet gorzej bo piwo ma smak mocno drożdżowy pomimo dwóch fermentacji:
    Pierwsza ok 8-10dni i druga minimum tydzień wszystko w ok 17-18stopni C

    Obie Warki które zrobiłem w tym roku są podobne i nie dają przyjemności z raczenia się tym szlachetnym napojem.

    Jaka może być przyczyną zapytuje Szanownych Piwowarów.
    Dodam że wszystkie moje poprzednie piwa były z Gozdawy i jedno z Coopersa, a te nieudane tego roczne to Silesian lager i Czech Pils.
    Wodę zawsze miałem z wodociągu lub ze studni głębinowej.
    Ostatnia zmiana dokonana przez bimb; 2025-07-13, 18:25.

Related Topics

Collapse

Przetwarzanie...