Piwo Gozdawa lekko kwaśne alkoholowe i drożdżowe

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bimb
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2008.09
    • 9

    #1

    Piwo Gozdawa lekko kwaśne alkoholowe i drożdżowe

    Cześć.
    Robiłem już piwo z brewkitu w poprzednich latach kilkanaście razy i zawsze wychodziło super tzn. takie jak lubię podobne w smaku do Niemca czy Czecha lagery pilsnery i pilsy.

    Wiem, że dodawanie cukru zamiast ekstraktu słodowego pogarsza smak i u mnie też tak było, ale dopiero po kilku tygodniach, a teraz mam to od razu, a nawet gorzej bo piwo ma smak mocno drożdżowy pomimo dwóch fermentacji:
    Pierwsza ok 8-10dni i druga minimum tydzień wszystko w ok 17-18stopni C

    Obie Warki które zrobiłem w tym roku są podobne i nie dają przyjemności z raczenia się tym szlachetnym napojem.

    Jaka może być przyczyną zapytuje Szanownych Piwowarów.
    Dodam że wszystkie moje poprzednie piwa były z Gozdawy i jedno z Coopersa, a te nieudane tego roczne to Silesian lager i Czech Pils.
    Wodę zawsze miałem z wodociągu lub ze studni głębinowej.
    Ostatnia zmiana dokonana przez bimb; 2025-07-13, 18:25.
  • SwinskiRyjek
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    🍼🍼
    • 2014.06
    • 41

    #2
    Za dużo zmiennych... z jednej strony piszesz że robisz podobnie, ale jednak potem woda inna, ekstrakty różne... przyczyn może być wiele, od rutyny, przez niezależną od ciebie zmianę wody w wodociągu, po klątwę 13-tej warki.
    Browar domowy Świński Ryjek & przyjaciele - warzymy od 2004 roku :)

    https://www.facebook.com/browar.swinski.ryjek/
    https://www.browar.biz/forum/piwo/br...yk-przyjaciele

    Comment

    • bimb
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2008.09
      • 9

      #3
      Na tych samych ekstraktach robiłem w poprzednich latach i na wodzie też albo z wodociągu albo ze studni głębinowej czyli raczej zmiennych nie ma no poza tym, że tym razem zawsze wodę zagotowałem, schodziłem i dopiero dawałem ekstrakt.
      Czyli zostaje klątwa.

      Comment

      • SwinskiRyjek
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        🍼🍼
        • 2014.06
        • 41

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bimb
        Na tych samych ekstraktach robiłem w poprzednich latach i na wodzie też albo z wodociągu albo ze studni głębinowej czyli raczej zmiennych nie ma no poza tym, że tym razem zawsze wodę zagotowałem, schodziłem i dopiero dawałem ekstrakt.
        Czyli zostaje klątwa.
        Przyjrzyj się swoim procesom - zwłaszcza sposobie dezynfekcji sprzętu mającego kontakt z brzeczką, jak zadajesz drożdże, ile czasu mija od zadania drożdży po rozpoczęcie fermentacji, czy fermentacja ma stabilne warunki temperaturowe, tak na początek.
        Browar domowy Świński Ryjek & przyjaciele - warzymy od 2004 roku :)

        https://www.facebook.com/browar.swinski.ryjek/
        https://www.browar.biz/forum/piwo/br...yk-przyjaciele

        Comment

        • bimb
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2008.09
          • 9

          #5
          1.
          Cały sprzęt jest myty w nadwęglanem sodu i w nim moczony kilka dni, a później środkiem do dezynfekcji np. oxy, płukany i dopiero gotowy do warzenia.
          Nawet jak mieszam drożdże to też chochle gotuje a ręce jak coś dotykam to przed spryskuje spirytusem.

          2.
          Drożdże zadaje kiedy brzeczka spadnie do minimum 21°C a najlepiej poniżej 20-tu i dobrze mieszam.

          3.
          Brzeczka stoi w piwnicy i tak jest ok 18°C cały czas.

          Przemyślałem wszystko i obstawiam, że to będzie wina drożdży Gozdawy.
          Następne kupię us-05 jak pamiętam one są dobre do lagerów i pilsnerów.
          Ostatnia zmiana dokonana przez bimb; 2025-08-04, 07:44.

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10850

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bimb
            Następne kupię us-05 jak pamiętam one są dobre do lagerów i pilsnerów.
            Jednak pamięć Cie zawodzi, W34/70

            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • zasada
              Porucznik Browarny Tester
              🥛🥛🥛🥛
              • 2007.05
              • 265

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bimb
              1.
              Cały sprzęt jest myty w nadwęglanem sodu i w nim moczony kilka dni, a później środkiem do dezynfekcji np. oxy
              Nadwęglan to nazwa aktywnego składnika Oxy. Czyli dwukrotnie stosujesz środek zasadowy. Wprowadź jakiś kwasowy (starsan np.) i zobacz czy będzie jakaś różnica.
              A co do drożdży to też bym spróbował bardziej renomowanego producenta.

              Każde zwierzę koi dotyk
              Blaszony

              Comment

              • bimb
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2008.09
                • 9

                #8
                Bardziej renomowanego tzn. np. jakie?
                Ten drugi środek którego używam to Disinfectant

                Comment

                • bimb
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2008.09
                  • 9

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                  Jednak pamięć Cie zawodzi, W34/70
                  Wydaję mi się, że nie bo o us-05 czytałem, że właśnie są dobre do piw które ja lubię i nie pozostawiają posmaku drożdżowego, a o drożdżach W34/70 nie słyszałem, ale może są dobre jak możesz to napisz jakie masz z nimi doświadczenia?

                  Comment

                  • anteks
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2003.08
                    • 10850

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bimb

                    Wydaję mi się, że nie bo o us-05 czytałem, że właśnie są dobre do piw które ja lubię i nie pozostawiają posmaku drożdżowego, a o drożdżach W34/70 nie słyszałem, ale może są dobre jak możesz to napisz jakie masz z nimi doświadczenia?
                    Nie wierzę.
                    Mniej książków więcej piwa

                    Comment

                    • zasada
                      Porucznik Browarny Tester
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2007.05
                      • 265

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bimb
                      Bardziej renomowanego tzn. np. jakie?
                      Bardziej od Gozdawy renomowani producenci drożdży suchych to m.in. Fermentis, Lallemand a nawet Mangrove Jack's.

                      W34/70 są.do lagerów, w tym pilsów, czyli piw wymagajacych zadania i fermentacji w temperaturze około 10*C, więc do Twoich warunków lepsze są drożdże górnej fermentacji (chociaż jak dla mnie 20*C to nadal za wysoko - poza np.Voss Kveik, żeby suchych się trzymać).

                      Każde zwierzę koi dotyk
                      Blaszony

                      Comment


                      • zasada
                        zasada commented
                        Editing a comment
                        Ale te 18*C fermentacji otoczenia to spoko. Jeśli schlodzisz brzeczkę do powiedzmy 16*C to np. na Lallemand Nottingham faktycznie mogą wyjść w miarę czyste ale.

                    Related Topics

                    Collapse

                    • dadek
                      Niemcy, Erlangen-Kosbach, Am Deckersweiher 24, Hofbräu Oberle
                      dadek
                      Adres browaru niby w Erlangen ale jest to wieś włączona w obszar miasta odległa o ponad 7 km od głównego dworca kolejowego. Spod niego należy najpierw jechać autobusem 286 do przystanku Büchenbach-Lindenstraße i przesiąść się na linię 298 (w godzinach 10-16) lub 287 (poza 10-16). Te autobusy...
                      2025-02-10, 00:58
                    • Mar11111
                      Początki z brewkitem...
                      Mar11111
                      Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
                      ​​​​​​Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...
                      2024-04-20, 15:46
                    • dadek
                      Hlízov 230, Pivovar Holanďan
                      dadek
                      Przybyłem do Hlízova w piękną, upalną sobotę 12.08.2023. Dojazd zapewniają pociągi osobowe jeżdżące na odcinku Kolín - Kutná Hora, z przystanku kolejowego do browaru jest 200 m.
                      Browarek oficjalnie polał swe pierwsze piwa w październiku 2022. Powstał on na terenie dawnego majątku...
                      2023-11-03, 01:29
                    • heckler
                      Bernartice- Buková, Buková 110, Akciový Pivovar Albert Michler
                      heckler
                      Albert Michler Akciový Pivovar powstał we wsi Buková koło Bernartic w Jesenicach. Pomysł otwarcia browaru narodził się w 2021 roku, a pierwsza warka była gotowa w czerwcu tego roku. Generalnie nazwa Albert Michler kojarzona jest z mocniejszymi trunkami, takimi jak likiery, oraz rumy klasy premium....
                      2023-09-13, 08:39
                    • heckler
                      Rozstání-Moravská Třebová, Rozstání 31, Pivovar Mlejn
                      heckler
                      Mlejn, to kolejny ,wiejski, browarek, który powstał na skraju malutkiej wioski Rozstání oddalonej o niespełna osiem kilometrów od Moravská Třebová. Browar zajmuje część kompleksu starego młyna, który stoi tuż przy drodze, zaraz za torami kolejowymi i u podnóża górki Doubravice....
                      2023-08-30, 09:11
                    • Loading...
                    • Koniec listy.
                    Przetwarzanie...