Pytanie od początkującego, dot. fermentacji

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Vegonator
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.03
    • 3

    #1

    Pytanie od początkującego, dot. fermentacji

    Witam,

    Warze swoje pierwsze piwo, i zacząłem oczywiście z brewkitu. W związku z tym mam jedno pytanie. Czy podczas fermentacji, pokrywa fermentatora musi być zamknięta cały czas i nie mogę jej otwierać? Czy mogę otworzyć i sprawdzić np zawartość cukru? Jeżeli nie moge otwierać to w jaki sposób sprawdzić czy fermentacja już się zakończyła?
  • Chmielo
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2007.01
    • 128

    #2
    Zacznij od zgłębiania tajemnej sztuki czytania. Do warzenia piwa jest ona bardzo przydatna. Pokrywa nie musi być szczelnie zamknięta. Możesz (musisz) sprawdzać poziom cukru areometrem (blg). Daj piwku szansę na spokojną fermentację, nie zaglądaj do niego zbyt często. Podejrzewam, że będziesz potrzebował też brzozowych witek.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Chmielo; 2012-03-10, 21:32. Powód: Byk!

    Comment

    • jacekan
      Porucznik Browarny Tester
      • 2011.05
      • 388

      #3
      Pierwszy pomiar zrób minimum po tygodniu. A jeszcze lepiej po dwóch. Dwa dni z rzędu wskazań takich samych to znak, że fermentacja się zakończyła.
      Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

      Comment

      • Lusterko87
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2011.10
        • 36

        #4
        Najlepiej nie zaglądać przez tydzień do fermentatora - cierpliwości trzeba się uczyć jak robisz burzliwą w fermentatorze z kranikiem to sprawa jest prosta, odkręcasz nalewasz do menzurki i już. jeżeli takowego nie posiadasz to : idziesz do apteki, kupujesz strzykawkę - najlepiej 20 ml pobierasz z fermentatora do menzurki
        I najważniejsze - sterylność !!!!!

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • Piotr7
          drożdże dla początkującego
          Piotr7
          Witam!
          Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
          Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
          2024-12-09, 14:24
        • wojtemac
          Zestaw do domowego warzenia piwa + 3 skrzynki z butelkami
          wojtemac
          Mam do sprzedania zestaw startowy do domowej produkcji piwa; W skład zestawu wchodzą:
          - pojemnik fermentacyjny 33 litry z pokrywą
          - pojemnik fermentacyjny 33 litry z pokrywą oraz kranik
          - termometr analogowy
          - ballingometr / areometr / cukromierz 0-25º BLG wraz ze szklaną...
          2024-09-15, 12:09
        • pebejot
          Finlandia, Turku, Eerikinkatu 18, Brewery Restaurant Koulu
          pebejot
          Browar restauracyjny w centrum Turku, przy jednej z głównych arterii, mieszczący się w zabytkowej kamienicy.
          Tak się złożyło, że w sobotę 21 czerwca restauracja była zamknięta (święto narodowe), ale działał na zapleczu ogródek z osobnym barem i Food Truckiem w jednym.
          Po...
          2025-07-06, 08:28
        • woosaa
          Przyspieszona cicha
          woosaa
          Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
          2025-01-09, 17:18
        • ART
          Stankowice, Stankowice 62, Dom Piwny
          ART
          Od sierpnia/września 2023 r. kilka km zdala od Zamku Czocha, na krańcu wsi Stankowice, sympatyczne małżeńtwo uruchomiło mały browarek z wyszynkiem.

          Dość odważne posunięcie, zważywszy że trzeba wykazać się nie lada determinacją żeby tu trafić

          Nas gugielmapki...
          2024-10-28, 23:31
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...