Czy mogę uzupełnić fermentator zimną, nieprzegotowaną wodą

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lowcamaka
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.06
    • 11

    #1

    Czy mogę uzupełnić fermentator zimną, nieprzegotowaną wodą

    Właśnie zaczynam, szybkie pytanie: czy mogę uzupełnić fermentator zimną, nieprzegotowaną wodą prosto z kranu?
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3498

    #2
    Rozwiniesz, czy zrobimy zabawę "Co autor miał na myśli"?
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • lowcamaka
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2012.06
      • 11

      #3
      Rowziń, bo teraz z kolei ja nie wiem co masz na myśli?

      Comment

      • Pendragon
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2006.03
        • 13969

        #4
        Wnioskuję, że ekstrakt wyszedł zbyt duży, ewentualnie po prostu wizualnie za dużo wyparowało?

        moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


        Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

        Comment

        • lowcamaka
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2012.06
          • 11

          #5
          Ok, problem rozwiązany, piwo w fermentatorze. Będę na bieżąco pisał co i jak się dzieję. Liczę na pomoc, w razie co. Życzcie powodzenia. Czuję, że wyjdzie.

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • Heisenberg
            Weryfikacja przepisu
            Heisenberg
            Czy coś pijalnego z tego wyjdzie?
            Zależy mi na uzyskaniu Belgijskiego wit'a, gdzie pierwsze nuty gra pomarańcza.
            -Brewkit Brewferm Witbier – 1,5 kg
            -Ekstrakt pszeniczny jasny suchy (DME) – 0,65 kg
            -Drożdże Lallemand Wit (Belgian Wit)
            -Skórka pomarańczy Curaçao...
            2025-12-17, 00:07
          • Grbuy
            Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
            Grbuy
            Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
            2023-11-30, 20:57
          • ziomalisz
            pierwsze Piwo smakuje jak woda i bez %? co robić
            ziomalisz
            od samego poczatku mam problem z brewkitem mexican carveza. Start piatek 18.5 Fermentacja jakas dziwna zero piany, a blg spadało dzis wynosi 0. Otwieram brzeczke, pachnie ladnie próbuje i smakuje jak woda z leciutka nutka chmielu i w dodtaku balingometr pokazuje wszystko na 0. ta woda nawet nie ma...
            2018-05-28, 09:32
          • Javox
            Thornbridge, Day Maker
            Javox
            Niby Session IPA z alko 4.0%, IBU 15.

            Chmiel: Krush.

            Piana - z trzaskiem redukcja do obwódki.
            Lacing - nic.
            Gaz - średni.
            Barwa - blade złoto.
            Aromat - lekko dzikie zioła.
            Smak - woda gazowana z posmakami ziołowymi, homeopatyczne cytrusy,...
            2025-07-10, 10:59
          • tomaszjanczyk
            Pierwsza próba - pytanie na CITO
            tomaszjanczyk
            Jestem nowy, więc po pierwsze witam wszystkich serdecznie.

            W skrócie. Pierwsza próba zrobienia piwa. Brewkit + słód. Fermentor, nastaw 23l.

            Zaczynałem około 16:00.

            Zagotowałem brewkit + słód, rozrobiłem z zimną wodą do 23l. W międzyczasie uwodniłem...
            2020-04-22, 09:46
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...