ACE oparte jest na podchlorynie sodu z inhibitorami rozkładu, czyli najczęściej wodorotlenkiem sodu. Do tego dochodzą rózne perfumy i inne dodatki, które w niczym nie wpływają na skuteczność, ale pozwalają podnieść cenę. Zresztą wszystkie chlorowe wybielacze oparte są na podchlorynie sodu.
Porównanie skuteczności czyszczenia/dezynfekcji fermentorów plastikowych
Collapse
X
-
Tak mi dziś do głowy wpadł pomysł z wykorzystaniem roztworu nadmanganianu potasu. Tani, bezwonny, mało szkodliwy, tylko skuteczność w odkażaniu sprzętu jest mi niewiadoma.W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)Comment
-
Comment
-
-
Faktycznie kolor roztworu jest fioletowy, jako środek do dezynfekcji chyba za słaby w porównaniu z takim Bielinkiem czy innym Ace wypada raczej łagodnie.Comment
-
-
A takie lekko zapleśniałe butelki, to jaką ilością ACE czyścić? Czy należy używać jakiegoś roztworu, czy nalewać do butelek czysty płyn??
Innymi słowy prosił bym kogoś doświadczonego o jakiś krótki, ale wyczerpujący ten temat opis w jaki sposób czyścić zapleśniałe butelki. (oczywiście domowymi środkami)Comment
-
Przy użyciu odpowiedniej szczotki wymyj je gorącą wodą z płynem do mycia naczyń, wypłucz kilka razy, a potem poustawiaj je do gara zaciernego (jeśli takim dysponujesz) z niewielką ilością wody na dnie, przykryj gar pokrywką i wygotuj przez jakiś czas (np. 10-15minut).A takie lekko zapleśniałe butelki, to jaką ilością ACE czyścić? Czy należy używać jakiegoś roztworu, czy nalewać do butelek czysty płyn??
Innymi słowy prosił bym kogoś doświadczonego o jakiś krótki, ale wyczerpujący ten temat opis w jaki sposób czyścić zapleśniałe butelki. (oczywiście domowymi środkami)
Wyjmując butelki wylej z nich resztkę wody i możesz butelkować swoje piwo
U mnie ten sposób się sprawdza (do tej pory uwarzyłem 10 warek).
Po degustacji, najlepiej od razu (lub najpóźniej w ciągu 1-2dni) wypłukać butelki, wtedy przy następnym razie nawet płynu do mycia naczyń nie będziesz musiał używać
Ostatnia zmiana dokonana przez miksiok; 2007-10-25, 14:08.Comment
-
Zapleśniałe, gdy kiedyś miałem kilka (stara kolekcja butelek), traktowałem możliwie stężonym wodorotlenkiem sodu na początek. Oczywiście po pierwszym myciu. Potem znowu mycie + szorowanie dna butelki, wrzątek, płukanie i pirosiarczyn. Ponieważ robota jest niewdzięczna i nudna, więc dbam o to, żeby mi nic nie zapleśniało w butelkach i od dawna już nie mam tego problemuA takie lekko zapleśniałe butelki, to jaką ilością ACE czyścić? Czy należy używać jakiegoś roztworu, czy nalewać do butelek czysty płyn??
Innymi słowy prosił bym kogoś doświadczonego o jakiś krótki, ale wyczerpujący ten temat opis w jaki sposób czyścić zapleśniałe butelki. (oczywiście domowymi środkami)
Comment
-
Ja z reguły też dbam o butelki, ale kolega przywiózł z jakiegoś turnieju piłkarskiego
dwie skrzynki niestety nieumytych butelek i wrzucił je do piwnicy zanim mi je dał i zdążyły zapleśnieć... A że są mi w tej chwili potrzebne (za kilka dni) wobec tego muszę je jakoś doprowadzić do porządku
Comment
-
to ja jednak tradycyjnie... woda i płyn do naczyń, zalewam i odmaczam (w międzyczasie myję inne flaszki). Później szorowanie szczotką. Przy poprzednich warkach butelki lądowały w piekarniku, teraz spryskałem je hemipro oxi (co ciekawe zwykłym spryskiwaczem) i ziu. Zobaczymy jak będzie.
ech.. nie ma to jak butelki z hurtowni... w środku pleśń, papierochy i Bóg wie co jeszcze...Comment