Marcowe 14 Blg

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mapajak
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.12
    • 1187

    #1

    Marcowe 14 Blg

    To i ja coś wrzucę na dobry początek:

    MARCOWE 14 Blg
    FG: 4 Blg

    słody (4,0 kg):
    pilźnieński ......................................... 3,1 kg
    monachijski ....................................... 0,6 kg
    Carahel ............................................ 0,3 kg

    zacieranie 64 C - 15 min
    74 C - 45 min

    chmiele:
    (90 min) Marynka ............................. 15 g
    (60 min) lubelski ............................. 20 g
    (15 min) lubelski ............................. 5 g
    (0 min) lubelski ................................ 5 g

    drożdże: WYEAST Munisch Lager
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #2
    Też nie napisałeś, na ile litrów

    Pewnie na 20.

    Comment

    • kham
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2006.01
      • 751

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
      Też nie napisałeś, na ile litrów

      Pewnie na 20.
      Celował bym na 18l. Przy mojej skuteczności zacierania.

      Comment

      • mapajak
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.12
        • 1187

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
        Też nie napisałeś, na ile litrów

        Pewnie na 20.
        Faktycznie. Jak zgadłeś - 20 litrów.

        Comment

        • darko
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.06
          • 2078

          #5
          Nie podałeś temperatury fermentacji, czyli można założyć, że standardowo 8-10 st. C?

          Comment

          • Wielki_B
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.02
            • 1968

            #6
            Nie podał, bo pewnie chodzi o zmieszczenie się w normie - nie wyżej niż 13 st.
            Przy tej okazji dorzucę myśl, aby podawać skład zasypu w ilościach procentowych.

            Comment

            • DanielJakubowski
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2005.12
              • 791

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
              Nie podał, bo pewnie chodzi o zmieszczenie się w normie - nie wyżej niż 13 st.
              Przy tej okazji dorzucę myśl, aby podawać skład zasypu w ilościach procentowych.
              Dobry pomysł. Ilość chmielu proponuję w przeliczeniu na 20 L.
              Pozdrawiam
              dj

              Comment

              • darko
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.06
                • 2078

                #8
                Moim zdaniem warto opracować ogólny schemat podawania receptur i uwzględnić w nim najistosniejsze parametry poszczególnych etapów warzenia piwa.

                Comment

                • DanielJakubowski
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2005.12
                  • 791

                  #9
                  Proponuję takie informacje:

                  - zasyp w %
                  - dlugosci i temperatury przerw zacierania
                  - użyty chmiel z minutami chmielenia oraz ogólny czas chmielenia
                  - drożdze
                  - temperatura fermentacji
                  - blg poczatkowe i końcowe
                  - surowiec i jego ilość do refermentacji na 20 L

                  zapomniałem o czymś ?

                  dodatkowo, można by określić zalecany czas leżakowania, proporcję woda:słód, ilośc wody do wysładzania ale mam wątpliwość co do sensu tych informacji.
                  Pozdrawiam
                  dj

                  Comment

                  • darko
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.06
                    • 2078

                    #10
                    Ja bym dodał jeszcze temperaturę leżakowania, co przekłada się na nagazowanie.

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko
                      Ja bym dodał jeszcze temperaturę leżakowania, co przekłada się na nagazowanie.
                      A po co? I tak każdy leżakuje w takich warunkach, jakie ma, najczęściej są to warunki zmienne. To samo z temperaturą fermentacji - jakie są zalecane temperatury to chyba wiedza podstawowa, nie trzeba przy każdym piwie jej opisywać. A to, jaką kto ma temperaturę dostępną, to już inna sprawa. Przy takich doszczegółowieniach pozniechęcacie ludzi do warzenia, bo będą myśleli, że jak nie mają piwnicy ze stałą temperaturą 10 stopni to nie mogą leżakować, a jak mają w mieszkaniu 23 stopnie, to nie mogą warzyć.
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • mlody_w_fachu
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2006.12
                        • 325

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                        A po co? I tak każdy leżakuje w takich warunkach, jakie ma, najczęściej są to warunki zmienne. ...
                        Ja mam możliwość obniżenia temp. o kilka stopni, a korzystając z "styropianowego ice box'a" nawet o kilkanaście stopni. Pewnie są też inne osoby które też mają taką możliwość, więc taka informacja była by bardzo przydatna.
                        po prostu mlody_w_fachu
                        - - -
                        gdzieniegdzie znany jako winorobek

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mlody_w_fachu
                          Ja mam możliwość obniżenia temp. o kilka stopni, a korzystając z "styropianowego ice box'a" nawet o kilkanaście stopni. Pewnie są też inne osoby które też mają taką możliwość, więc taka informacja była by bardzo przydatna.
                          Widzę, że nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi. Temperatura leżakowania - im niższa, tym wolniej zachodzą procesy w piwie (znaczy się drożdże żreją lub nie). I ta wiedza wystarczy do samodzielnego decydowania (o ile ma się możliwość decydowania) w jakiej temperaturze chcesz leżakować. Ja leżakuję w jakiej muszę, bo nie mam tak wielkiej schładziarki, która by pomieściła 30 skrzynek z piwem
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • kham
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2006.01
                            • 751

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                            Widzę, że nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi. Temperatura leżakowania - im niższa, tym wolniej zachodzą procesy w piwie (znaczy się drożdże żreją lub nie). I ta wiedza wystarczy do samodzielnego decydowania (o ile ma się możliwość decydowania) w jakiej temperaturze chcesz leżakować. Ja leżakuję w jakiej muszę, bo nie mam tak wielkiej schładziarki, która by pomieściła 30 skrzynek z piwem
                            Domyśam się, że chodziło o temperature fermentacji a nie leżakowania. Bo jakoś nawet przy dwu skrzynkach marnie widzę utrzymywanie stałej temperatury,w takim syropianowym boxie, przez conajmniej 6 tygodni.
                            Kurde bijesz mnie o 6 skrzynek. I tak mam dość mycia butelek nie tędy dla mnie droga.

                            Comment

                            • mlody_w_fachu
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2006.12
                              • 325

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kham
                              Domyśam się, że chodziło o temperature fermentacji a nie leżakowania. ...
                              Również temp. fermentowania.

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kham
                              ... Bo jakoś nawet przy dwu skrzynkach marnie widzę utrzymywanie stałej temperatury,w takim syropianowym boxie, przez conajmniej 6 tygodni. ...
                              Skrzynki nie ale kegi 18-sto/19-sto litrowe (po napojach) tak i to nie tylko do leżakowania ale i do dalszego przechowywania- w takim box'ie można przechowywać kilka takich kegów.
                              po prostu mlody_w_fachu
                              - - -
                              gdzieniegdzie znany jako winorobek

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • chmielakikrasnystaw
                                Chmielaki Krasnostawskie 2019
                                chmielakikrasnystaw
                                KONSUMENCKI KONKURS PIW
                                49. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2019”
                                PIWA ZGŁOSZONE

                                Piwa dolnej fermentacji:
                                Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
                                1. Primator Pumpa – Pivovar...
                                2019-08-07, 12:51
                              • Prusak
                                Browar Bez Kultury, Marcowe
                                Prusak
                                Zawartość alk. 6, 0%.
                                Barwa pełna żółć, lekko przymglona.
                                Piana słabiutka, szybko schodzi do obrączki, za to dość ładnie osadza się na szkle.
                                Wyscycenie niskie.
                                W zapachu dość słabo, głównie nuty owocowe.
                                W smaku na początku, co dość dziwne, goryczka,...
                                2025-09-06, 18:25
                              • Javox
                                ?, [Wawrzyniec] Marcowe
                                Javox
                                Ekstrakt 13.8*. alko 6.2%

                                Piana - spora, na dłużej pełna warstwa.
                                Lacing - sporo.
                                Gaz - średni.
                                Barwa - bursztyn miedziany.
                                Aromat - słodowość.
                                Smak - dość słodko słodowe, żołędziowe i karmel w dobrym wydaniu. Nieco ziołowe. Dopasowana goryczka......
                                2025-03-27, 15:41
                              • chmielakikrasnystaw
                                2018.08.17-19 Chmielaki Krasnostawskie
                                chmielakikrasnystaw
                                KONSUMENCKI KONKURS PIW
                                48. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2018”
                                Piwa zgłoszone do Konkursu

                                Piwa dolnej fermentacji:
                                Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
                                1. Birell Lager...
                                2018-08-09, 12:21
                              • Prusak
                                [Funky Fluid] Lubelski Pils
                                Prusak
                                E: 12, 5 Blg, A: 5, 2 % obj.
                                Zapach bardzo ładny, ziołowy z lekkim elementem owocowym.
                                Kolor przepisowy, jasna żółć w kierunku pełnego koloru.
                                PIana początkowo wysoka, szybko opda do obrączki, słabo osadza się na szkle.
                                W smaku wyrażna dominacja ziołowej goryczki,...
                                2025-10-04, 16:38
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...