Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ciekawostki z nasłuchu zagranicznych list dyskusyjnych

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • huanghua
    Senior
    • 10-2005
    • 1910

    #61
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedzi
    Gdy przez zadaniem drożdży dodamy enzym - amylazę, piwo nie będzie mętniało na zimno.
    Poproszę o oryginalny tekst tej informacji.
    W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

    Comment

    • coder
      Senior
      • 10-2006
      • 1347

      #62
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua Wyświetlenie odpowiedzi
      Poproszę o oryginalny tekst tej informacji.
      http://www.beertools.com/forum/viewtopic.php?t=1253

      "Depending on how bad the haze is, you may opt for an addition of Amylaze enzyme just prior to pitching the yeast. This is normally done in Pilsners, but if I am brewing a lighter beer, I normally use the enzyme"

      Comment

      • Maidenowiec
        Senior
        • 07-2004
        • 2287

        #63
        Tak sobie myślę, że nie po to bawimy się w piwowarstwo domowe, by dodawać enzymów, polepszaczy, może nawet przyśpieszaczy fermentacji i leżakowania.

        Co do gęstwy po burzliwej. Warzę seriami i dodaję bezpośrednio trochę z gęstwy do świeżo uwarzonego piwa przy przelewaniu piwa już odfermentowanego na cichą. Reszta idzie w kanał, lodówkę mam do trzymania w niej jedzenia i picia
        Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

        Thou shallt not spilleth thy beer!

        Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

        Comment

        • Krzysiu
          Krzysiu
          • 02-2001
          • 14936

          #64
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
          Gdy przez zadaniem drożdży dodamy enzym - amylazę, piwo nie będzie mętniało na zimno.
          Brak zmętnienia na zimno można uzyskać:
          1. pijąc ciepłe piwo, lub
          2. kupując piwo w sklepie.

          Comment

          • kopyr
            Senior
            • 06-2004
            • 9475

            #65
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
            Brak zmętnienia na zimno można uzyskać:
            1. pijąc ciepłe piwo, lub
            2. kupując piwo w sklepie.
            Krzysiu, jest jeszcze przerwa białkowa.
            Co do punktu 2. to nie jest tak hop. Miałem jakiś miesiąc temu partię Opata 12%, który miał objawy zmętnienia na zimno. Znaczy mętniał w temp. <8C, a w pokojowej był klarowny.
            blog.kopyra.com

            Comment

            • Krzysiu
              Krzysiu
              • 02-2001
              • 14936

              #66
              Przerwa białkowa i pewnie parę innych jeszcze możliwości.

              Temat jest bardzo wdzięczny do robienia jaj, bo Coder trochę się pogubił. Użyję porównania - wszedł tak daleko w las, że go nie widzi, bo mu drzewa zasłaniają.

              Comment

              • coder
                Senior
                • 10-2006
                • 1347

                #67
                Odczyty refraktometru

                Przed rozpoczęciem fermentacji odczyty refraktormetru w Brix moga być przeliczane na Plato (Blg) wg wzoru:

                Brix/1.04=Degrees Plato.

                Po rozpoczęciu fermentacji wg. bardziej skomplikowanych wzorów:

                1. Alcohol By Volume
                ABV=(277.8851-277.4(SG)+0.9956(R) +0.00523(R2)+0.000015(R3)) X (SG/0.79)

                2. Specific Gravity
                SG=1.001843-0.002318474(OG)-0.000007775(OG2)-0.000000034(OG3)+0.00574
                (R)+0.00003344(R2)+0.000000086(R3)

                Accuracy: .2° Plato/ 0.0008 SG/ .25% ABV

                Where:
                ABV=Percent Alcohol by Volume
                SG=Specific Gravity of the Beer (In SG units)
                R=Refractometer Reading of the Solution (In Brix)
                OG=Original Gravity of the Beer (In Degrees Plato)

                Zamieszczam w surowej formie, żeby czegoś nie pomieszać - opisy po angielsku, a potęgi wyrażone liczbami, np. OG2 = OG do kwadratu, jeżeli coś nie jest jasne, to spróbuję przetłumaczyć.

                Oczywiście ww. przeliczenia robi też ProMash

                Comment

                • coder
                  Senior
                  • 10-2006
                  • 1347

                  #68
                  Przechowywanie chmielu

                  Chmiel należy przechowywać w lodówce, a nie w zamrażarce. Niestety, nie wyjaśniono dlaczego

                  Comment

                  • coder
                    Senior
                    • 10-2006
                    • 1347

                    #69
                    Butelkowanie lagerów

                    Tutaj autor radzi, aby lagery butelkować, a następnie przetrzymywać 3 dni w temperaturze pokojowej. Tak krótki okres nie zaszkodzi smakowi, a będziemy pewni, ze drożdże się uaktywniły i szybko zużyły tlen który dostał się do piwa w czasie butelkowania.

                    Comment

                    • darko
                      Senior
                      • 06-2003
                      • 2078

                      #70
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedzi
                      Chmiel należy przechowywać w lodówce, a nie w zamrażarce. Niestety, nie wyjaśniono dlaczego
                      "Regardless of storage methods, always keep hops in the freezer, not the refrigerator."

                      Czyli nie w lodówce, a w zamrażarce.
                      Coder piszesz tu sporo bzdur...

                      Comment

                      • coder
                        Senior
                        • 10-2006
                        • 1347

                        #71
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedzi
                        "Regardless of storage methods, always keep hops in the freezer, not the refrigerator."
                        Czyli nie w lodówce, a w zamrażarce.
                        Faktycznie, zafixowało mi się dokładnie odwrotnie.

                        Coder piszesz tu sporo bzdur...
                        No to wymień kilka spośród tego sporo.

                        Comment

                        • darko
                          Senior
                          • 06-2003
                          • 2078

                          #72
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedzi
                          No to wymień kilka spośród tego sporo.
                          Proszę bardzo:
                          "Nie należy zbierać drożdży po fermentacji burzliwej, przynajmniej tych z dna."
                          "podobno mozna je przechować i przez rok w wodzie destylowanej" - woda destylowana powoduje uszkodzenie komórek drożdży.

                          "Dlatego, że w fabryce są namnażane aerobowo, bez fermentacji i mają bardzo mocne ściany komórkowe" - Fermentacja zachodzi zawsze gdy stężenie cukrów jest odpowiednio wysokie (efekt Crabtree)

                          Comment

                          • Krzysiu
                            Krzysiu
                            • 02-2001
                            • 14936

                            #73
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua Wyświetlenie odpowiedzi
                            Chemikiem nie jestem, ale... będzie to:
                            tlenek chloru (IV); ditlenek chloru; dwutlenek chloru; ClO2
                            Ja też chemikiem nie jestem, ale wydaje mi się, że dwutlenek chloru jest używany jako odkażacz, więc jest to dobra metoda na zamordowanie drożdży, a nie ożywienie przed startowaniem.

                            więcej tutaj: http://www.lenntech.com/polski/dwutlenek-chloru.htm

                            Jeśli ktoś to próbował zastosować, to chyba się mocno zdziwił.

                            Comment

                            • huanghua
                              Senior
                              • 10-2005
                              • 1910

                              #74
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                              (...)Jeśli ktoś to próbował zastosować, to chyba się mocno zdziwił.
                              Wszystkie nazwy polskie są wiernie spisane ze słownika chemicznego angielsko-polskiego Wydawnictwa Naukowo Technicznego.
                              Możesz polemizować z autorem oryginalnego tekstu, a nie z tym czy to jest dwutlenek chloru, czy nie.
                              Przeczytaj raz jeszcze post codera, to zobaczysz że nie robi się tego po to żeby "ożywić przed startowaniem" tylko po to żeby ją dłużej przechowywać.
                              W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                              Comment

                              • Krzysiu
                                Krzysiu
                                • 02-2001
                                • 14936

                                #75
                                Nie zamierzam w ogóle polemizować. Jeżeli coś zabija bakterie, to nie wzmacnia drożdży, ale je osłabia. I nie trzeba być chemikiem, żeby to wiedzieć.

                                Zresztą i tak nie ma to żadnego znaczenia, bo dwutlenek chloru jest w warunkach domowych nieosiągalny.
                                Last edited by Krzysiu; 20-10-2007, 17:56.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎