Można ewentualnie za każdym razem robić brzeczkę z suchego ekstraktu, ale to i tak "zbytek łaski" jak na warunki domowego browaru.
Na pewno jest fajny w laboratorium jak chce się rozmnożyć bardzo małą ilość czystego szczepu. W "normalnym świecie" ryzyko zakażenia jest tak wielkie, że nie widzę praktycznego zastosowania dla takich bajerów.
Ciekawostki z nasłuchu zagranicznych list dyskusyjnych
Collapse
X
-
W sprawie startera to tak jak opisane wyżej kolba stożkowa zatkana watą, nawet wcale nie tak ściśle i poruszenie kolbą od czasu do czasu sprawdza się zupełnie. Jeśli chodzi o filtry to są drogie, na pewno są dostępne bo stosuje je Polfa do napowietrzania przy fermentacji penicyliny (te są troszeczkę za duże do naszych browarków).
Natomiast ponawiam moje pytanie do Codera w sprawie dodawania brzeczki do startera.
Jeśli codziennie przez 4-5 dni będziesz zagotowywał i studził brzeczkę to ryzyko przyplątania bakterii jest ogromne.Leave a comment:
-
No nie wiem, na laborkach zawsze robiliśmy oznaczanie itp. z jednego zbiornika z roztworem nadmanganianu właśnie przez jego szybką zmianę właściwości. Aczkolwiek to co jest potrzebne do miareczkowania i oznaczania ilościowego może nie mieć znaczenia przy odkażaniu. Ja jednak bym trwał przy tym, że nie do końca się nadaje, jeżeli ma to być ciągłe napowietrzanie.
Zresztą, jest to czysto akademicka dysputaPodany sposób propagacji drożdży jest za dużą upierdliwością na stosowanie w warunkach domowych.
Leave a comment:
-
R-r nadmanganianu jest względnie trwały. Nie reaguje z powietrzem, nie jest lotny. Poza tym jego zużycie jest widoczne jako zmiana barwy. Stężona woda utleniona (perhydrol) jest mniej trwała. Chlorowych odkażaczy bym nie zastosował bo uwalniają wolny chlor, który przedostałby sie do brzeczki. Oczywiście najbardziej praktyczny jest filtr HEPA.Leave a comment:
-
W RIMSie się napowietrza? Myślałem, że tam wszystko w rurach?
Taki niuans laboratoryjno-techniczny: stir plate to dokładnie jest mieszadło magnetyczne. Wytrząsarka to zupełnie inna maszyneria, nie mówiąc już o gabarytach. Z tego co mi wiadomo mieszadła magnetyczne z powodzeniem się stosuje do namnażania drożdży właśnie w starterach.
Co do nadmanganianu potasu, jako, że chodzi o przetaczanie powietrza myślę, że bardzo szybko by stracił swoje właściwości.Leave a comment:
-
RIMS
; na pośbę żony ograniczyłem spozycie do 1 butelki / dzień.
A'propos RIMS widziałem opinię, że nie warto w to inwestować, jest w nich za duzo przetłaczania gorącej brzeczki, ona wtedy napowietrza się i nie jesteś w stanie uzyskać naprawdę dobrego piwa.Leave a comment:
-
Świetnie Coder – podziwiam wytrwałość. Spróbuje tych parę porad wykorzystać przy swojej produkcji.Leave a comment:
-
Moja opinia jest taka - za bardzo przykładasz się do tłumaczenia, a za mało do własnego piwa. Moim zdaniem większość tych tekstów dotyczy browarów mikroprzemysłowych (różnych RIMSów i i nnych); w warunkach polskich ma niewielkie zastosowanie.
Jak kto chce, niech się dalej bawi.Leave a comment:
-
I tu będzie problem, w USA są dostępne:
You can get a .45 micron, inline air filter (~$ from any larger homebrew supplier such as Beer, Beer & More Beer, Williams Brewing, Northern Brewer or possibly your local supplier.)
Ale u nas podejrzewam, że nie będzie tak łatwo... Ale skoro, jak mówisz wata spełnia swoje zadanie, można od tego zacząć...Leave a comment:
-
You can get a .45 micron, inline air filter (~$ from any larger homebrew supplier such as Beer, Beer & More Beer, Williams Brewing, Northern Brewer or possibly your local supplier.)
Ale u nas podejrzewam, że nie będzie tak łatwo... Ale skoro, jak mówisz wata spełnia swoje zadanie, można od tego zacząć...Leave a comment:
-
Metoda od lat stosowana w laboratoriach, tania i skuteczna. Przy swobodnej wymianie, korek z waty ściśliwie skręcony bedzie wystarczający.
P.S. Podoba mi się ten wątek. KontunuujLeave a comment:
-
- fermentację burzliwą kończymy, jak zbliży się na 2 Blg do końcowej gęstości,
- fermentację cichą kończymy, jak osiągnie końcową gęstość, plus jeszcze 2-3 dni
- dekantujemy i trzymamy w fazie "osadzania" co najmniej 1-2 tygodnie, tak blisko 0*C jak się da.
- razem z surowcem do refermentacji dodajemy paczkę suchych drożdży lagerowych np. S-23
Ta procedura to adaptacja z produkcji przemysłowej, tam wystarczy otworzyć zawór, zeby spuścić osad, powyższa procedura wymaga kilku dekantacji, które należy wykonywać ostrożnie, żeby nie napowietrzyć piwa.Leave a comment:
-
Wszystko o czym piszesz dotyczy spraw znanych, a dotyczących przyczyn niewłaściwego smaku piwa lub powstawania zmętnienia wtórnego tzw. "zmętnienia na zimno". A to już inna para kaloszy, niż "powstawanie mętnego piwa".
Co się tyczy "zmętnienia na zimno", to przy zastosowaniu wszelkich opisanych tu sposobów nigdy nie uda Ci się go całkowicie wyeliminować. Góra 2-3 krotne powtórzenie cyklu "ciepło-zimno" i jesteś w malinach.
Z mojej praktyki wynika, że jedynym skutecznym sposobem zapobiegania zmętnieniu wtórnemu w warunkach domowych jest przechowywanie piwa non stop w odpowiednio niskiej temperaturze.
Innym sposobem jest zastosowanie opisanych wyżej "zaklęć" z użyciem na koniec papainy. Celem tego wszystkiego jest wytrącenie tych frakcji związków białkowo-garbnikowych, które odpowiedzialne są za powstawanie zmętnienia. Problem jednak w tym, że wcale nie tak trudno jest przedobrzyć i pozbawić piwa piany...Leave a comment:
-
Wstrząsanie (stir plate) nie jest zalecany, bo wtedy natlenia się niesterylnym powietrzem - nie wiem na ile skuteczna jest wata przy tego rodzaju zadaniach.Leave a comment:
Related Topics
Collapse
-
Niemieckie ciekawostki podstawek w mojej kolekcji
...
-
Channel: Moje zbieranie
-
-
"Quintuple" 26% ekstr., 12% alk. Szczepy drożdży z mieszanki Brettanomyces i Lactobacillus.
Aromat - początek z wyraźną kwaskowością czerwonych owoców (wiśnia), jest wyczuwalna beczka z destylatem, trochę słodowej paloności
Piana - niewysoka, szybko opada do...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
-
Spuchłem.
Większość rozkminiłem sam bez problemu. Te które zostały ale miały w miare orginalne napisy prawie wszystkie zidentyfikowałem oszukiwarką. Pozostały te przypadki cięższe. Z nich co prawda kilka podejrzewam skąd pochodzą np lew to być może Sri Lanka, OB chyba Chiny bo...-
Channel: Identyfikacja
-
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: