W tym tygodniu warzyłem piwo ponad 20 Blg. Zasyp ok. 8 kg z minimalnym udziałem słodów karmelowych. Nie wiem, czy to kwestia braku znaczacej ilosci słodów karmelowych czy dość grubego śrutowania, ale filtracja szła tak samo jak dla piw 12 Blg - bez żadncyh problemów - nie żyje filtrator z oplotu! Stosunek słodów do wody był 1:2. WYdajność była rewelacyjna. Robię te piwo drugi raz za pierwszym razem dostałem 20,5 l brzeczki o mocy 20,5 Blg a teraz 25 l również o mocy 20,5 Blg.
Filtrator z oplotu - budowa krok po kroku
Collapse
X
-
Zamęczyłeś sprzęta
, a tak poważnie to nie przypisywał bym wszystkich zalet filtratorowi.
Wydajność jest składową bardzo wielu czynników. Filtrator niewiele tu wnosi (10-20%) wszystkich składowych: jakość słodu, śrutowanie, czas, temperatury zacierania i wysładzania, stosunek woda-słody, szybkość filtracji (zbędne odkręcanie przez piwowara).
Podsumowując dobra wydajność jest potwierdzeniem umiejętności piwowara.Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2008-09-28, 13:30.Comment
-
Racja, miało być "niech żyje!"Zamęczyłeś sprzęta
, a tak poważnie to nie przypisywał bym wszystkich zalet filtratorowi.
Wydajność jest składową bardzo wielu czynników. Filtrator niewiele tu wnosi (10-20%) wszystkich składowych: jakość słodu, śrutowanie, czas, temperatury zacierania i wysładzania, stosunek woda-słody, szybkość filtracji (zbędne odkręcanie przez piwowara).
Podsumowując dobra wydajność jest potwierdzeniem umiejętności piwowara.
Co do wydajności - masz rację. ALe chodziło mi o to, że w sumie obawiałem się, że użycie filtratora z oplotu zmniejszy mi wydajność, bo im szybsza filteacja, tym któszy czas ustalania się równowago między młótem a wodą wysładzającą. Wtedy woda mozę wypłukiwać mniej ekstraktu. Ale w sumie nie stwierdziłęm spadku wydajności. Ostatnio na wszelki wypadek wysładzam większą iloscią wody o 4 - 6 l i dłużej gotuję brzeczkę - pierwsza godzina bez chmielu, aby odparować wodę. Od 25 warek nie wsypuję słodu do ciepłej wody, lecz wsypuję suche słody do gara, zalewam wodą i zostawiam. Czas 2 - 3 godziny jest raczej wystarczajacy. raz czy 2 razy zostawiłem na całą noc a nawet dłużej, twdy piwko wyszło z wyraźną kwaskową nutą. Potem daję przerwę 15 min. w ok. 44 C, a potem 15 min w 55 st. Dalej według reżimu zależnego od rodzaju piwka. Mogę teraz autorytatywnie stwioerdzićże daje to około 10 % wzrost wydajności.
Comment
-
W tamtym tygodniu warzyłem pierwszego dolniaka-Pilsnera w tym sezonie. Z 4,8 kg słodu wyszło mi 26 litrów 12 Blg. Byłą to pierwsza filtracja normalnego piwa na małym wsadzie. Filtracja szło błyskawicznie. Odbiór 6 litrów przeczki trwał około minuty. A wszystko dzięki znakomitemu filtratorwi z oplotuComment
-
-
Też zmajstrowałem filtrator z rurki miedzianej, który zasysa jak odkurzaczJa używam ponacinanej miedzianej rurki do filtrowania. Moj standartowy zasyp to 12kg. Garnek 40L. Proporcja słodu/wody 1:2 . Za każdym razem musze zmniejszać przepływ na wężyku żeby nadążyć wysładzać i aby wysładzanie nie przebiegało zbyt szybko.
W związku z tym mam pytanie – czy dla poprawienia wydajności lepiej spuścić na początku cała brzeczkę i dopiero wtedy dolewać wody? Czy też jednak istnieje duże prawdopobieństwo, że przy takiej metodzie filtrator się zapcha (np przy słodzie pszenicznym) i lepiej nie dopuszczać do całkowitego wyschnięcia złoża? Chodzi mi o znalezienie rozsądnego kompromisu pomiędzy uzyskaniem w miarę dobrej wydajności a szybkością filtrowania
Comment
-
Obecne kierunki w piwowarstwie domowym skłaniają się jednak do nieodkrywania za bardzo młóta. Należy więc zacząć wysładzać, przed spuszczeniem całej brzeczki przedniej.Comment
-
Ja z kolei bez względu na metodę filtracji zawsze odbieram tyle brzeczki przedniej ile się da i się nie martwię, że nie zaśsie. Zawsze zasysa. To, że się młóto zapowietrzy i nie będzie szła filtracja to mit, podobnie jak konieczność stosowania podbicia przy użyciu podziurawionego wiadra jako filtratora.Comment
-
są różne szkołyJa z kolei bez względu na metodę filtracji zawsze odbieram tyle brzeczki przedniej ile się da i się nie martwię, że nie zaśsie. Zawsze zasysa. To, że się młóto zapowietrzy i nie będzie szła filtracja to mit, podobnie jak konieczność stosowania podbicia przy użyciu podziurawionego wiadra jako filtratora.
Mniej książków więcej piwaComment
-
Witam
Dopiero planuję zrobić taki filtrator z oplotu i interesuje mnie czy ktoś próbował zastosować ten pomysł http://www.browar.biz/forum/showpost...3&postcount=16 ?------------------------------
Bractwo PiwneComment
-
Ten pomysł to dobry pomysł. Można końcówkę oplotu naciągnąć na ok 30 mm rurki miedzianej odpowiedniej średnicy a następnie na końcu zaślepić miedziną zaślepką.Witam
Dopiero planuję zrobić taki filtrator z oplotu i interesuje mnie czy ktoś próbował zastosować ten pomysł http://www.browar.biz/forum/showpost...3&postcount=16 ?Pozdrawiam
djComment
-
Jak by ktoś budował taki filtrator i chciał jedną końcówkę zostawić do przykręcenia to:
- jedną końcówkę przepiłuje nożem lub piłką
- zrobi z kawałka twardego druta pręcik: młotkiem o kowadło by końcówkę spłąszczyć, później naostrzyć szlifierką, wygiąć tak by był ala nożyk
- włożyć zrobiony nożyk do drugiej końcówki i okręcać gumę (gdy się przetnie będzie tarcie o oplot)
- wyciągnąć gumę.
Nożyk można raczej zrobić samemu, a szybko się przecina i bez problemu.Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
Budowa kadzi filtracyjnej jest ważna, ale to tylko jeden z czynników wpływających na szybkość, czy jakość filtracji.
Gratuluję poprawy wydajności, ale do osiągnięcia takiej brzeczki powinno wystarczyć 7-7,5 kg słodu. Próba sterowania filtracją za pomocą grubości śrutowania to zupełne nieporozumienie. Grubość śruty, oraz stosunek śruty do mąki jest ściśle określony i powinien być regularnie sprawdzany. Przecież to nie wężyk filtruje, tylko pozwala na dość dobre ułożenie się młóta przez które następuje filtracja. Potwierdza to fakt, że trzeba zawracać ok. 4l. brzeczki na początku - bo jeszcze nie ma optymalnej warstwy filtrującej. Nieodpowiednie śrutowanie może tylko pogorszyć i filtrację i wydajność.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika SlawekTZasyp ok. 8 kg z minimalnym udziałem słodów karmelowych. Nie wiem, czy to kwestia braku znaczacej ilosci słodów karmelowych czy dość grubego śrutowania, ale filtracja szła tak samo jak dla piw 12 Blg - bez żadncyh problemów - nie żyje filtrator z oplotu! Stosunek słodów do wody był 1:2. WYdajność była rewelacyjna. Robię te piwo drugi raz za pierwszym razem dostałem 20,5 l brzeczki o mocy 20,5 Blg a teraz 25 l również o mocy 20,5 Blg.
Bardzo mnie interesuje do czego ten czas jest wystarczający. Czy zamaczasz słód przed śrutowaniem (śrutujesz na mokro??) czy śrutę - jeśli tak to czemu ma to służyć, bo jakoś nie mogę uwierzyć, że na wydajność?Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika SlawekTOd 25 warek nie wsypuję słodu do ciepłej wody, lecz wsypuję suche słody do gara, zalewam wodą i zostawiam. Czas 2 - 3 godziny jest raczej wystarczajacy.
Jednym z najważniejszych czynników wpływających na filtrację (pomijam błędy w zacieraniu) jest użyty słód. Tzw. spływ brzeczki, klarowność brzeczki oraz jej lepkość są dość ważnymi wyróżnikami jakości słodu. Do oceny słodu sporządza się tzw. brzeczkę kongresową, zawsze taką samą i na niej dokonuje się analiz, aby wykluczyć wpływ różnych metod zacierania. Otóż przy tak samo sporządzanej brzeczce różnice w przypadku czasu filtracji (spływu brzeczki) sięgają nawet dwóch godzin. Dlaczego - to temat na kolejne opracowanie.Comment
-
Comment
Related Topics
Collapse
-
Mam do sprzedania zestaw do domowego warzenia piwa w skład którego wchodzi:
- garnek emaliowany z pokrywką o pojemności 30L 200 zł
- drewniana warząchew (łyżka) 10 zł
- śrutownik stołowy 200 zł
- chłodnica zanurzeniowa ze stali nierdzewnej 100 zł
- refraktometr 0-40°Brix'a...5 Photos-
Channel: Targowisko piwowarskie
2024-03-10, 19:01 -
-
Grainfather G30 v2 + filtr BackBrewing + akcesoria – stan bdb!
Sprzedam Grainfather G30 v2, użyty tylko 3 razy – stan bardzo dobry. Do G30 dołączone wszystko co wchodzi w skład kompletu czyli kociołek, kosz zacierny, sterownik, chłodnica przeciwbieżna, okablowanie, rurki, itd....2 Photos-
Channel: Targowisko piwowarskie
-
-
- taboret gazowy
- chlodnica zanurzeniowa
- suszarka do butelek (na 44 szt.)
- gar emaliowany 40l
- srutownik stolowy
- kapslownica greta + 100 kapsli
- termometr elektroniczny
- 5 fermentorow, dodatkowe kraniki, uszczelki, rurki, filtrator z oplotu...-
Channel: Targowisko piwowarskie
-
-
Miejscowość Klobouky u Brna, a tam kolejny nowy browarek
. W sumie za wiele nie ma tu co pisać, bo wizyta krótka, browar zobaczony, piwa zakupione i wypite 
Kolejka chętnych spora, a że browar i sklep sprzedaży materiałów budowlanych znajdują się koło siebie , to jedni...
-
Channel: Czechy
-
-
Cześć, jestem nowy na forum, aktualnie na etapie wyrobu swojego pierwszego piwa (co prawda z ekstraktu). Po prostu, pojawiła się gdzieś chęć na zrobienie swojego piwa. Zacząłem od lektury i małymi kroczkami po prostu przeszedłem do etapu zrobienia swojego pierwszego piwa, na razie tylko z...
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment