Osad w butelkach

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • agarth1979
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2013.06
    • 119

Osad w butelkach

Witam, przerobiłem już prawie 10 warek. Rozlewałem kilka razy do tych samych butelek. Oczywiście czyściłem je (pirosiarczyn) ale ciężko było mi umyć osady przy szyjce butelki. Jak Wy to robicie? Stosujecie te same butelki po wyczyszczeniu, czy za każdym razem macie nowe ( np. z koncerniaków ) ? Czy przez te resztki osadu piwo zakazi się na bank czy raczej to bez znaczenia? Tak, wiem, że po chmieleniu trzeba mieć wszystko higienicznie czyste itd. ale jak to jest w praktyce? Pozdrawiam.
  • Hanzo
    • 2016.02
    • 114

Ja osadów z szyjki pozbywam się szczotką do mycia butelek i odrobiną płynu do mycia naczyń.
    Po odkapslowaniu butelki i nalaniu do kufla, płukam od razu butelkę doczyszczam szczotką. Jak na razie to wystarcza, przed rozlewem płukam jeszcze OXI.

Comment

• Marcin_wc
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.09
      • 2115

OXI albo PBW.

Comment

• agarth1979
        • 2013.06
        • 119

Dzięki za odpowiedzi

Comment

Related Topics

Collapse

• SwinskiRyjek
          2025.07 - AleBrowar wycofuje piwa grożące wybuchem butelki
          SwinskiRyjek
          Coś się nabroiło w AleBrowarze

Były meldunki wcześniej o wycofaniu wybuchowych Mango Lassi ale wyszło tego więcej...

Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wycofanie piwa z powodu ryzyka rozsadzenia butelki produktu

https://www.gov.pl/web/gis/ostrzez...
          2025-07-01, 18:05
        • kronos1194
          Butelki (około 200szt.)
          kronos1194
          Dzień dobry wszystkim.
          Od 2014 roku zbierałem z różną częstotliwością butelki po piwie. Miałem tylko dwie zasady, którymi się kierowałem: piwo musiałem wypić ja i żadna etykieta nie mogła się powtarzać. Udało mi się uzbierać około 200 sztuk butelek. Różnych, regionalnych,...
          2024-04-01, 18:49
        • bromar
          Sprzedam sprzęt domowy. Filtrator, taboret, butelki, skrzynki, szklanki.
          bromar
          Cześć,
          Sprzedam sprzęt domowy:
          18 skrzynek na piwo, ok 10 skrzynek z butelkami. Butelki są w większości czyste, bez etykiet, mogą byc zakurzone. Część 330ml, część 500ml. Dla zainteresowanego sprawdzę dokładnie ile czego tam jest.
          Butelki litrowe z grubego szkła z zamknięciem...
          2023-07-27, 19:05
        • pietrus96
          Osad w butelkach
          pietrus96
          Cześć,
          dawno nie warzyłem jednak planuję coś upichcić. Powoli się przygotowując znowu wróciłem do tematu który mnie nurtuje od dłuższego czasu. Mianowicie czystość butelek do których rozlewane jest piwo. Mianowicie chyba jak każdy piwowar korzystam powtórnie z butelek z piw które...
          2024-01-13, 21:24
        • klocekoi
          Nowe butelki do piwa
          klocekoi
          Cześć, mam pytanie odnośnie butelek do piwa.
          Obejrzałem ostatnio Kopyra i wspomniał w nim o cenie butelek.
          Dla mnie jest to kosmos, tzn. cena.
          Proszę mi wytłumaczyć, w jaki sposób zaopatrują się browary w butelki. Rozumiem, że składają zamówienie do huty i ta dostarcza...
          2023-04-30, 21:26
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...