średnica rur w instalacji

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • duzymis
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2006.12
    • 19

średnica rur w instalacji

Witam
    Jestem obecnie w trakcie prac nad instalacją, a właściwie instalacjami nano-browarowymi. Jako, że etap jest właściwy - nadszedł czas na decyzję jakich użyć przewodów do transportu brzeczki. Zdecydowałem się na rury miedziane, jednak zastanawiam się nad ich średnicą. Mam w zamyśle hydrauliczny standard przyłączy 1/2'' i nie wiem czy lepiej będzie z tego przejść na 18 Cu czy na 15 Cu. Nie ukrywam, że wariant mniejszy to spora oszczędność finansowa i większa mobilność w układzie rur. Chciałem zapytać czy ktoś ma może jakieś doświadczenia w tym zakresie i jest w stanie określić czy rura Cu 15x0,7 będzie w stanie bez istotnych problemów transportować brzeczki powiedzmy w rozsądnych granicach - tak do 24 Blg .

Pozdrawiam wszystkich
    Krzysiek

Ps. Mała zachęta do osób posiadających tego typu instalacje - może warto byłoby założyć wątek, gdzie pochwalilibyście się swoimi dokonaniami? Sam jak skończę to chętnie się pochwalę - taki ze mnie próżny gość
    W zasadzie to wychodzi, że wiem niewiele
  • rawarawa
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2007.11
    • 16

Cześć
    Ja mam chłodnicę zrobioną z 15ek. Brzeczki w okolicach 12-15Blg. Sposób transportu- grawitacja. Na razie sprawdza się w zupełności. Instalacja b. prymitywna więc za dużo nie pomogę.

Comment

• duzymis
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2006.12
      • 19

Dzięki za radę. Na decyzję mam czas do wtorku i jak na chwilę obecną jestem przekonany do 15-tek. Najwyżej sprzęt będzie służył wyłącznie do piw słabszych .
      W zasadzie to wychodzi, że wiem niewiele

Comment

Related Topics

Collapse

• SielskieWzgorze
        Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
        SielskieWzgorze
        Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
        ...
        2024-02-19, 10:28
      • Czarny1975
        Czas chłodzenia brzeczki
        Czarny1975
        Przymierzam się do warzenia z ekstraktów. Mam oczywiście pewne braki sprzętowe (garnek poniżej 20 litrów, brak chłodnicy). O ile brak gara 30l nie jest jakimś poważnym problemem (można zawsze uwarzyć mniejszą warkę) o tyle martwi mnie brak chłodnicy.

Czy (i jaki) wpływ...
        2017-09-26, 09:50
      • pebejot
        Szwecja, Malmö, Bergsgatan 33, Malmö Brewing Co & Taproom
        pebejot
        Browar restauracyjny poza pełnym turystycznego zgiełku centrum Malmö.
        Mieści się w zabytkowej kamienicy, jednak wnętrze znacznie mniej zabytkowe.
        Jest tak trochę w stylu amerykańskim, duży miszmasz na wielkiej powierzchni, gdzie centralnym punktem jest olbrzymi bar, za którym jest...
        2024-08-07, 17:46
      • pebejot
        Rumunia, Bukareszt, Strada Sarafinești 16B, Brews Brothers
        pebejot
        Właściwie trzeba zacząć od tego, że nie wiadomo, do jakiej kategorii ten browar zakwalifikować.
        Brews Brothers powstał w 2018 roku. Zlokalizowany jest w jednorodzinnym domu we wschodniej dzielnicy Bukaresztu niedaleko stadionu narodowego.
        Z głównego dworca kolejowego jest stąd...
        2023-12-20, 23:22
      • etman
        Piwowar nr 52
        etman
        Jest! Piękny, grubaśny i matowy... znaczy się, Piwowar od PSPD w nowej odsłonie jest u nas już w sprzedaży.

Właśnie zaczytujemy się jak zostać blogierem piwnym.

Piwowar - polski magazyn dla piwowarów domowych.

W numerze 52 :
        • Wywiad numeru Nie przetrwamy
        ...
        2025-03-13, 10:16
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...