Czym zastąpić?

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • leon9999
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.10
    • 1

Czym zastąpić?

Jakiś czas temu potłukłem probówkę ballingometru. Oczywiście wtedy kiedy była najbardziej potrzebna. Zakup menzurki czy innego wazonika nie wchodził w grę z różnych powodów. Pomoc nadeszła z dość nieoczekiwanej strony. Siostrzeńca, który dostał do zabawy płyn do robienia baniek! Pojemnik ma wymiary trochę większe od oryginalnej probówki i jest z barwnego, przeźroczystego tworzywa więc się nie potłucze a kosztuje kilka złotych.Można takie cudo dostać np. w sklepach z zabawkami i różnym śmieciem po 5zł.
    Pojemność to około 100-150ml. Zależy jak wysoko się przytnie
    Click image for larger version

Name:	banki-miecz-miracle.jpg
Views:	1
Size:	20,3 KB
ID:	2086608
    Click image for larger version

Name:	Zdjęcie0164.jpg
Views:	1
Size:	21,4 KB
ID:	2086609
    Jeśli ktoś znalazł zastosowanie jakimś innym nietypowym przedmiotom niech się też "pochwali". Na najciekawsze rozwiązania wpada się przypadkiem.

Related Topics

Collapse

• dadek
    Niemcy, München, Schillerstraße 23, Schiller Bräu
    dadek
    Targi Drinktec w Monachium to wielka impreza na której nie brakuje piwa, jednak tradycją jest że każdego dnia po zamknięciu hal wystawowych odwiedzamy jakiś miejscowy browar.
    Na pierwszy ogień 15.09.2025 trafiliśmy do Schiller Bräu znajdującego się w ścisłym centrum niedaleko Hauptbahnhof....
    2025-12-05, 00:45
  • ART
    Chmielowe aromaty bez chmielu....
    ART
    Od stosunkowo niedawna dostępne są dla piwowarstwa specyfiki oddrożdżowe, w których te organizmy produkują aromaty znane nam z chmielu.

Np.

Czyli może to zastąpić częściowo lub całkowicie użycie chmielu aromatycznego. Na razie piszą o zastosowaniu w piwach...
    2025-11-01, 09:24
  • m2200
    Cukier kukurydziany - czym zastąpić?
    m2200
    Cześć,

mam zamiar uwarzyć Old Ale'a - w recepturze jest napisane żeby 5 minut przed zakończeniem gotowania dodać "corn sugar". Nigdzie nie mogę go znaleźć. Czy można go zastąpić innym cukrem (np. kandyzowanym)? Czy w ogóle ktoś z Was go używał do warzenia?
    2015-10-09, 11:50
  • corwin
    Saaz - skąd zdobyć/czym zastąpić
    corwin
    Witam,

rozważam uwarzenie pilsa na Saaz'ie. Ale jakoś nie mogę go znaleźć w polskim internecie. Czy ktoś wie, gdzie jest dostępy w ilościach "domowych" lub czym najlepiej go zastąpić?

Kuba
    2008-07-03, 20:42
  • jaroslav01
    Da się zastąpić słodowanie zewnętrznymi enzymami?
    jaroslav01
    Witam

Na forum jestem od dość dawna ale w zasadzie to chyba tutaj się jeszcze nie udzielałem i chyba jest to nawet mój pierwszy post, coś niecoś na temat warzenia piwa przeczytałem ale za praktykę jeszcze się nie zabierałem

Do tej pory zajmowałem się wyrobem...
    2014-09-29, 21:34
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...