Od stosunkowo niedawna dostępne są dla piwowarstwa specyfiki oddrożdżowe, w których te organizmy produkują aromaty znane nam z chmielu.
Np.
Czyli może to zastąpić częściowo lub całkowicie użycie chmielu aromatycznego. Na razie piszą o zastosowaniu w piwach bezalko, ale nie sądzę żeby na tym poprzestano.
w praktyce to trafiłem na to na razie w piwie z Cobolisa - Vodič nealko - bo było wymienione na ecie. Pewnie nie będzie wymagane wskazwanie osobno takich składników na opakowaniu gdyż drożdże już są przecież wymieniane.
Np.
Yops® can fully or partly replace hop products, including fresh hops, pellets, or hop oil and is highly effective in enhancing non-alcoholic beer flavors and aroma every time.
w praktyce to trafiłem na to na razie w piwie z Cobolisa - Vodič nealko - bo było wymienione na ecie. Pewnie nie będzie wymagane wskazwanie osobno takich składników na opakowaniu gdyż drożdże już są przecież wymieniane.
Comment