przesiadka z wina na piwo. Co można wykorzystać?
Collapse
X
-
Spokojnie panowie, napewno nikt nie chciał robić zadymy. Pomysł z PETami jest kontrowersyjny ale każdy ma swoje doświadczenia którymi się dzieli. Ja nigdy bym nie poczęstował gości stawiając na stole PETa. Wiem jak ważne jest opakowanie tego czym chcemy się pochwalić. Robi wrażenie butelka z własną etykietą lub w przypadku w/w 70% karafka zamiast bańki po mleku.
Wróćmy do tematu wyboru brewkita :-)Comment
-
W kwestii wyboru brewkita nic nie pomogę zero doświadczenia. Piwo w PET , w sklepach dla piwowarów amatorów takowe nowe butelki znajdują się w ofercie. W Polsce w sklepie takie piwo kojarzy się z piwem powiedzmy z niższej półki, Czesi nie mają z tym problemu. Ten temat na tym forum wałkowany był wielokrotnie. Takie butelki maja swych zwolenników jak i zaciekłych przeciwników. Sporo piwowarów nalewa do nich swe raczej lekkie piwa nie wymagające długiego leżakowania. Bardzo sprawdzają się jak chce się własne piwo zabrać na grilla bądź gdzieś w plener, pojemność, po wylaniu butelkę zgniotę i zajmuje malutko miejsca, łatwy transport do śmietnika. Podanie gościom w domu? Mam fajne kufle i szklanki, piwo przelewam w kuchni i podaje gościom. W knajpie nikt beczki nie stawia na stół. Proponowałem to rozwiązanie doraźnie, na raz, nie zauważyliście tego? Sprawdzam, jak mi się nie spodoba warzenie piwa nie ponoszę, kosztów na kapslownice kapsle.. Pod koniec sezonu zimowego, jak mi brakuje szklanych to własnie lekkie takie grillowe piwa wlewam w butelki po wodzie i nie narzekam, ani na jakość piwa ani na pojemność butelek.Spokojnie panowie, napewno nikt nie chciał robić zadymy. Pomysł z PETami jest kontrowersyjny ale każdy ma swoje doświadczenia którymi się dzieli. Ja nigdy bym nie poczęstował gości stawiając na stole PETa. Wiem jak ważne jest opakowanie tego czym chcemy się pochwalić. Robi wrażenie butelka z własną etykietą lub w przypadku w/w 70% karafka zamiast bańki po mleku.
Wróćmy do tematu wyboru brewkita :-)Ostatnia zmiana dokonana przez gobong; 2013-08-07, 11:59.Comment
-
Jest!! Zamówienie dotarło. Niestety muszę powstrzymać się z robotą bo upał straszny i trudno teraz o optymalną temperaturę. Zająłem się myciem butelek i przy okazji czytam forum. trafiłem na POST o butelkach.
Zastanawiam się jakiego typu są butelki po piwie Tyskie?? Czy kapslownica Greta jest do nich odpowiednia?Comment
-
Po Tyskim będą dobre o ile to 0,5 l – tych małych 0,33 l nie zakapslujesz, bo się kołnierz pokruszy.
Generalnie każda butelka jest dobra po piwie, z wyłączeniem zakręcanych, choć znam takich co używają i takie.
Jak masz gretę, to na początek zakapsluj kilka butelek „na sucho”, tak dla małej wprawy.
Ja zawsze polecam kapslownicę stołową, mnie moja greta wnerwiała i przerobiłem na stołową, ale może Tobie przypasuje, powodzenia.Comment
-
Spokojnie możesz wykorzystać, tylko dobrze zdezynfekuj. Wino zawiera dużo substancji będących pożywką dla bakterii, których pozostałości mogły zostać na ściankach.Ostatnia zmiana dokonana przez jakejake; 2013-08-09, 18:42.Comment
-
Od wczoraj piwo wesoło do mnie gada więc mam jeszcze trochę czasu i podpytam was.
Po burzliwej zlewam z nad osadu i pozostawiam do cichej fermentacji. Czy po cichej ponownie zlać przed dodaniem rostworu cukrowego czy już nie zlewać?
Robiąc roztwór cukrowy zagotowywuję wodę i rozpuszczam 160g cukru i leję gorące czy czekam aż ostygnie?Comment
-
Już na cichą zlewaj tak aby jak najmniej napowietrzyć piwo. Ja osobiście zlewam jeszcze znad osadów po cichej, zagotowany wodny roztwór glukozy, wlewam na dno czystego fermentora i potem zlewam do niego piwo, z tym studzeniem to nie przesadzam, nie ma szans aby taka drobna ilość nawet gorącej cieczy zabiła wszystkie drożdże w piwie.Od wczoraj piwo wesoło do mnie gada więc mam jeszcze trochę czasu i podpytam was.
Po burzliwej zlewam z nad osadu i pozostawiam do cichej fermentacji. Czy po cichej ponownie zlać przed dodaniem rostworu cukrowego czy już nie zlewać?
Robiąc roztwór cukrowy zagotowywuję wodę i rozpuszczam 160g cukru i leję gorące czy czekam aż ostygnie?Comment
Related Topics
Collapse
-
Tym razem FPWiN zawita do Radomia. Wystawią się najlepsze browary, winnice, oraz producenci alkoholi craftowych. Na miejscu będzie można spotkać prawdziwych pasjonatów prezentujących swoje wyroby. Będzie można z nimi porozmawiać, degustować ich wyroby oraz je zakupić. Odwiedzający będą...-
Channel: Festiwale piwne
2025-08-27, 20:50 -
-
Na wyspie Młyńskiej tematem przewodnim podczas festiwalu będą chmiel, jabłka i winogrona.-
Channel: Festiwale piwne
2025-07-30, 18:19 -
-
To więcej niż festiwal pełen smaków i aromatów. Można delektować się najlepszym rzemieślniczym piwem, aromatycznym winem i kremowymi serami-
Channel: Festiwale piwne
-
-
Kolejna odsłona tego festiwalu w warszawskim Pałacu Kultury. Chmiel, jabłka i winogrona to temat przewodni podczas tych dni!
Wystawcy z pasją opowiedzą o tradycyjnych metodach warzenia kraftowego piwa, polecą Wam idealne wino do kolacji oraz na prezent oraz.. ugaszą Wasze pragnienie-
Channel: Festiwale piwne
-
-
Pod koniec ubiegłego roku otwarto (jak się okazuje) świetny sklep, ponieważ nieco w głębi sklepu na kilku regałach znajduje się ok. 70 sztuk piw w większości polskich kraftowych oraz kilka sztuk czeskich i niemieckich. Wśród piwerek znajdziecie także kilka sztosów. W sklepie dominują...-
Channel: Świętokrzyskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
A pomijając kwestię lania piwa do plastiku, to jak nalejesz do butelki 1,5 litra piwa trzeba będziesz je musiał wyżłopać na jeden raz, bo inaczej, nalewasz kufelek, zakręcę odstawiasz, a co z drożdżami z dna? Podniosą się i „zapaskudzą” całe piwo … wiem o czym mówię, bo na próbę nalałem piwo do dużej butelki po Grolsch’u.
Comment