Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dezynfekcja lodówki

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tigu
    Member
    • 05-2009
    • 33

    Dezynfekcja lodówki

    Hej
    Nieco obok sprzętu do warzenia piwa ale myślę, że mimo to dział wybrałem właściwy.
    Otóż otrzymałem w spadku starą lodówkę Polar. Będę w niej przechowywał skosy i jak się dorobię to kegi.
    Zanim to jednak nastąpi umyłem ją, w miarę dokładnie jednak nie wszędzie szmatką dojdę.

    Czy można ją jakoś zdezynfekować? (od środka)
    Myślałem o roztworze OXI tak jak do fermentorów, tylko nie wiem jak to zadziała z metalowymi elementami lodówki.

    Lodówka stoi w tym samym pomieszczeniu co fermentujące na burzliwej piwo.

    Pozdro
    Tigu.

  • #2
    A po co chcesz ją dezynfekować?
    Spryskaj 70% roztworem alkoholu.

    Comment

    • tigu
      Member
      • 05-2009
      • 33

      #3
      Stoi w tym samym pomieszczeniu co fermentujące na burzliwej piwo, a była zasyfiona, zapleśniała itp itd.
      Wolę dmuchać na zimne.

      Comment

      • anteks
        maruda
        • 08-2003
        • 10738

        #4
        Myśle że wystarczy tylko umyć chyba ze będziesz przeprowadzać w niej otwartą fermentację
        ps Ja do trudno dostępnych miejsc używam spryskiwacza ze środkiem do mycia samochodów na myjniach i spłukuję wodą
        Last edited by anteks; 30-09-2013, 12:49.
        Mniej książków więcej piwa

        Comment


        • #5
          Jak tylko stoi, to nie musisz, aż tak bardzo się przejmować, no i zapewne piwo na burzliwej nie fermentuje w „kadzi otwartej” w tym pomieszczeniu.
          Jak pisał Anteks, jak nie będzie otwartej fermentacji w środku lodówki, to nie ma co przesadzać.

          Comment

          • tigu
            Member
            • 05-2009
            • 33

            #6
            OK

            Dzięki za pomoc.

            Comment

            • fidoangel
              Senior
              • 07-2005
              • 3489

              #7
              A o zalaniu wodą łyżki piro w otwartym słoiku i zatrzaśnięciu natychmiastowym lodówki pomyślałeś?
              Nie wiem jak to zadziała ale może być skuteczne bo gaz powstały w tym procesie wypełni pewnie całą lodówkę i jej zakamarki.

              Lepiej może jakieś plastikowe wiaderko bo przy okazji wydziela się ciepło, żeby słoik nie pękł.

              Edit: nie wiem jak gaz może podziałać na metalowe części i na gumowe.
              Last edited by fidoangel; 30-09-2013, 20:14.
              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

              Comment

              • iron
                Senior
                • 08-2002
                • 6703

                #8
                Ja tam bym wypalił żywym ogniem, ewentualnie napalm byłby nie od rzeczy

                A na poważnie - jak jest już umyta tyle ile się dało, to ja bym obficie spryskał 75-80 % ( najlepiej 98% ale kosztuje) roztworem etanolu i dla pewności po paru dniach powtórka - nic tam nie powinno pozostać żywe i chętne do rozmnażania...

                Inna sprawa to formy przetrwalnikowe, ale na nie chyba nic się nie poradzi - co najwyżej co jakiś czas trzeba powtarzać prysznic alkoholowy - wtedy te co się "rozprzetrwalnikowały" będą miały kill im

                P.S. Ale co ja się tam znam
                Last edited by iron; 30-09-2013, 23:30.
                bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
                Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
                Rock, Honor, Ojczyzna

                Comment

                • zgoda
                  Senior
                  • 05-2005
                  • 3516

                  #9
                  Alkohol działa najlepiej dezynfekująco w stężeniu 70%, a jeszcze lepiej jako mieszanina etanolu z izopropanolem. Takie środki są dostępne na rynku, koszt to ok. 25 zł za litr.
                  Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                  Comment


                  • #10
                    Możesz podać nazwy tych środków i gdzie je można kupić? Czy trzeba po tym płukać?

                    Comment

                    • Krzysiu
                      Krzysiu
                      • 02-2001
                      • 14936

                      #11
                      Litr perhydrolu kosztuje kilkanaście złotych. Można z tego zrobić 10 litrów wody utlenionej. Taką ilością można zdezynfekować cysternę kolejową. Zalety - całkowity brak szkodliwych produktów rozpadu, pozostają tylko woda i tlen.

                      Comment

                      • zgoda
                        Senior
                        • 05-2005
                        • 3516

                        #12
                        Jest jeszcze kwestia łatwości aplikacji, ale to już co kto uważa.
                        Takim preparatem jest np. Mexipol, szukaj na allegro.
                        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                        Comment

                        • Krzysiu
                          Krzysiu
                          • 02-2001
                          • 14936

                          #13
                          Łatwość aplikacji podobna, tyle że perhydrol nie jest sprzedawany w spryskiwaczu, ale to można sobie zorganizować. Jednego i drugiego nie trzeba spłukiwać, jednak wydajność perhudrolu jest kilkakrotnie wyższa. Po namyśle stawiałbym jednak na preparaty alkoholowe, będą miały chyba większą trwałość.
                          Last edited by Krzysiu; 01-10-2013, 16:42.

                          Comment

                          • zgoda
                            Senior
                            • 05-2005
                            • 3516

                            #14
                            W praktyce domowego browaru zużywam litr Mexipolu w ok. 14 miesięcy.
                            Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                            Comment

                            • anteks
                              maruda
                              • 08-2003
                              • 10738

                              #15
                              jeszcze desprej
                              Last edited by anteks; 02-10-2013, 00:49.
                              Mniej książków więcej piwa

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎