Grzałka w fermentorze.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • michal2191
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.04
    • 14

    #1

    Grzałka w fermentorze.

    Witam stałem się szczęśliwym posiadaczem małego zestawu startowego z brewkitem. Dużo czytałem na temat warzenia z brewkitów, i mam nastepujące pytanie jako że temperatura w piwnicy wynosi 15 stopni chciałbym włożyć grzałkę ustawioną na 22 stopnie w fermentatorze, czy to nie zaburzy fermentacji i jakoś źle wpłynie na piwo?
    I jeszcze jedno pytanie mam zamiar zastąpić 1 kg glukozy 1kg ekstraktu słodowego, z tego co niektórzy piszą warto dosypać jeszcze do tego 0,5 kg glukozy, która opcja jest lepsza?
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19317

    #2
    Jak to włożyć? Myślałem, że jest to opaska grzewcza, którą się opasuje fermentor.

    Jak dla mnie temp. 15 stopni nie jest zła. W trakcie fermentacji i tak podskoczy. No chyba, że chcesz robić pszeniczniaki lub belgi?!

    Zależy co chcesz tym "dosypywaniem" osiągnąć...

    Comment

    • michal2191
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2015.04
      • 14

      #3
      Czyli nie ma potrzeby utrzymywania temp 20-25 stopni w pomieszczeniu?
      Osiągnąć chce jak najlepszy smak pierwszego piwa robionego przez siebie.

      Comment

      • mrmaki
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2013.08
        • 25

        #4
        No nie ma. Jeśli w piwnicy masz ok 15C i robisz jakiegoś górniaka to piwo powinno osiągac temp. w granicach od 17-18 C więc to żaden problem.
        Ostatnia zmiana dokonana przez mrmaki; 2015-04-26, 23:28.
        India Pale Ale - recepta na dogodne życie

        Comment

        • michal2191
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2015.04
          • 14

          #5
          Piwo to India Pale Ale w instrukcji jest napisane że temp. powinna być 20-25 stopni. Jeszcze pytanko dotyczące dezynfekcji sprzętu nadwęglanem sodu w jaki sposób dokładnie to robić, rozpuścić nadwęglan w jakiejś misce następnie myć sprzęt i później spłukać np. wrzątkiem?

          Comment

          • mrmaki
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2013.08
            • 25

            #6
            To co w instrukcji to jedno a to w jakich temperaturach pracują drożdże to drugie. Nie przejmuj się tą instrukcyjną temp. min 20C piwo wyjdzie ok. jak bedziesz miał 18-19 C.

            OXI jest bardzo proste w użyciu. Wystarczy zalać jedną łyżeczkę litrem ciepłej nie koniecznie wrzącej wody, wlać do fermentora, wrzucić tam sprzęt który chcesz zdezynfekować, potrząsać energicznie chwile i zostawić na jakieś 5 min. OXI nie trzeba płukać bo rozkłada się do H2O2 a dalej to juz wiadomo (chemia w podstawówce była mam nadzieję?)
            India Pale Ale - recepta na dogodne życie

            Comment

            • michal2191
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2015.04
              • 14

              #7
              Ok dzięki za odpowiedź. Mam to tego termometr który nakleja się na fermentor i mam nadzieje że będzie te 18-19 stopni.

              Comment

              • michal2191
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2015.04
                • 14

                #8
                Aby nie tworzyć nowego tematu zapytam tutaj. Widziałem dość fajną rurkę do butelkowania na filmach Kopyra i Scalaka coś takiego http://allegro.pl/rurka-do-rozlewu-b...931523245.html i tu moje pytanie czy jest możliwość zrobienia takiej rurki lub kupienia w którymś z marketów ponieważ za przesyłkę zapłacę drugie tyle.

                Comment

                • mrmaki
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2013.08
                  • 25

                  #9
                  Zrobić samemu ciężko. Poszukaj u siebie w mieście sklepu lub w okolicy gdzie mieszkasz sklepu który zajmuje się sprzedażą akcesoriów dla winiarzy i piwowarów. Na forum jest dział poświęcony tym zagadnieniom. Opcja szukaj nie boli. Trochę trzeba się orientować...
                  India Pale Ale - recepta na dogodne życie

                  Comment

                  Related Topics

                  Collapse

                  • tomaszjanczyk
                    Pierwsza próba - pytanie na CITO
                    tomaszjanczyk
                    Jestem nowy, więc po pierwsze witam wszystkich serdecznie.

                    W skrócie. Pierwsza próba zrobienia piwa. Brewkit + słód. Fermentor, nastaw 23l.

                    Zaczynałem około 16:00.

                    Zagotowałem brewkit + słód, rozrobiłem z zimną wodą do 23l. W międzyczasie uwodniłem...
                    2020-04-22, 10:46
                  • Komos92
                    Warzenie brewkitu w temperaturze poniżej 20 stopni
                    Komos92
                    Witajcie, mam pytanie odnośnie warzenia piwa z brewkitu. Otóż zainteresował mnie ten zestaw:
                    https://www.homebrewing.pl/os-brew-o...7-kg-p-56.html

                    Zamierzam to piwo warzyć w piwnicy (temperatura wynosi tam ok. 16-17 stopni), jednak nie wiem...
                    2018-06-17, 17:51
                  • Ravage
                    Coobra CB5 - wydajność
                    Ravage
                    Szukam opini użytkowników

                    Posiadam ten kocioł i mam problemy z wydajnością przy dużych warkach celując w 40L gotowego piwa. Okazało się ze problemem była u mnie temperatura termostat pokazywał temperaturę na poziomie 63 stopni natomiast termometr zanurzony w zacierze pokazywał...
                    2020-06-30, 15:39
                  • Serokomlak
                    Islandia, Egilsstaðir, Fagradalsbraut 25, Austri Brugghús
                    Serokomlak
                    Egilsstaðir to miasteczko (zamieszkałe przez ok. 2,5 tys. mieszkańców) będące komunikacyjnym centrum środkowo-wschodniej Islandii, które jest zwornikiem w regionie Austurland. Z Egilsstaðir można udać się do Seyðisfjörður - portu (można tu kupić ciekawe piwa warzone dla miejscowych sklepów...
                    2024-10-27, 01:16
                  • Heisenberg
                    Zakażenie czy dalsza fermentacja?
                    Heisenberg
                    Cześć wszystkim
                    Dopiero zaczynam przygodę z piwowarstwem. Zakupiłem zestaw startowy z brew kitem Finlandia Premium Lager i nastawiłem pierwszą warkę. 21 litrów gotowego nastawu, po 2 tygodniach fermentacji w 21 stopniach, na drożdżach z zestawu zlane na cichą (BLG początkowe 10,...
                    2025-06-08, 14:55
                  • Loading...
                  • Koniec listy.
                  Przetwarzanie...