Beczka dębowa 15 litrów, nowa - co dalej?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • WRoMAN
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.06
    • 21

    #1

    Beczka dębowa 15 litrów, nowa - co dalej?

    Szanowni Piwowarzy,
    bardzo was proszę o pomoc. Dziś, z okazji 30. urodzin dostałem nie byle jaki prezent - beczkę dębową, 15 litrów, woskowaną w środku (wosk pszczeli). Żadne bourbony, whiskacze. Nówka deska.
    No i pojawia się pytanie - co dalej? O leżakowaniu w beczka po ww. trunkach słyszało się już setki razy, co chwilę jakaś premiera barrel age'a. Tutaj jedno wygląda to nieco inaczej.
    Jak to wykorzystać w amatorskim piwowarstwie domowym? Czy najpierw zabawić się w jakiś inny trunek? Choć tutaj też bez szaleństw - whisky nie zrobię w domu, wina Porto raczej też
    Proszę o pomoc i rady. Wszak rzecz do tanich nie należy, fajnie by było to jakoś wykorzystać.
    Pozdrawiam!
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3493

    #2
    Panie, se wpisałem w wyszukiwarkę "beczka dębowa" i na przykład:
    Piwa nie uwarzysz w garści - jaki sprzęt jest do tego konieczny? Ciekawe rozwiązania i nowości techniczne.


    Piwa nie uwarzysz w garści - jaki sprzęt jest do tego konieczny? Ciekawe rozwiązania i nowości techniczne.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • WRoMAN
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2015.06
      • 21

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
      Panie, se wpisałem w wyszukiwarkę "beczka dębowa" i na przykład:
      Piwa nie uwarzysz w garści - jaki sprzęt jest do tego konieczny? Ciekawe rozwiązania i nowości techniczne.


      http://www.browar.biz/forum/showthre...ka+d%C4%99bowa
      Na wstępie podkreślę, że z wyszukiwarki umiem korzystać i to też uczyniłem, zanim ten post napisałem. Ale....
      Jeden z podanych tutaj linków prowadzi do tematu z 2003 roku (!!!), gdzie generalnie za dużo na ten temat nie ma, ktoś tam pisze o beczce, ze szkła, w której to prędzej można podać bimber na weselu, niż leżakować cokolwiek, trochę jest o wyparzeniu butelek, coś tam, coś tam, koniec tematu. Z resztą nie oszukujmy się - 2003 rok? To prawie jak kroniki Długosza.
      Drugi link - sorry, też bez polotu.
      Owszem pojawiają się stwierdzenia, że beczka dębowa nie, bo garbniki, bo popsuje smak. Ale to co? Mam ów prezent przeznaczyć na sadzenie kwiatków?
      Nie sądzę, aby nikt wcześniej nie miał podobnego problemu.
      Bardziej chodzi mi o to, jak to ugryźć? Czy najpierw zabawa w jakieś wino? Przecież nie kupię 15 litrów whisky i nie zaleję beczki na rok czy dwa lata. Na necie jest pełno info o bimbrze. Wyobraża sobie ktoś później piwo leżakowane w beczce po bimbrze? ;]
      Gdybym miał wybierać to wybrałbym beczkę po jakimś szlachetnym trunku, ale wybrać nie mogłem...

      Comment

      • leona
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2009.07
        • 5853

        #4
        Oczywiście, że bimber. Taki porządnie zrobiony, najlepiej z zacieru owocowego a jeszcze lepiej zbożowego a nie samego cukru. Zalać na dwa lata do przepalonej beczki a potem robić już te burbon/łyski barelejdże

        Comment

        • franekf
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2004.06
          • 944

          #5
          Tak jak pisze Leona - wypalić, zalać jakimś mocnym alkoholem, żeby wyciągnęło nadmiar tanin z drewna, i potem dopiero próbować z czymś docelowym.
          A wiesz przynajmniej, jaki to dąb? Bo jeśli polski, to chyba średnio się będzie nadawał, ale kto wie.
          Jeśli chcesz, to napisz mi PW - dam Ci namiar na bardzo dobrego speca od beczek i wszystkiego, co z nimi związane, może Ci pomoże w wolnej chwili
          Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
          http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
          Piwny Janusz bez Teku

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • TommyCollins
            Beczka dębowa - spora szpara na dnie beczki
            TommyCollins
            Witam!
            Czy ktoś spotkał się z sytuacją, gdzie beczka zawierała dość sporą szparę na dnie jak na załączonych obrazkach? Szpara rozciąga się na całą średnicę, ale przy jednym końcu jest ona dość spora. Jestem świadomy, że można beczkę uszczelnić, gdy zawiera szpary między...
            2024-05-15, 16:56
          • kosher
            Warszawa, Krępowieckiego 10/U12, Dębowa Beczka
            kosher
            Wcześniej w tym samym miejscu była Beczka Chmielu, ale białoruscy założyciele odstąpili lokal nowemu ukraińskiemu właścicielowi i szyld uległ zmianie.
            Asortyment piwny właściwie bez zmian m.in. nadal pod nalewakami w stałej ofercie ltewskie piwa z browaru Vilniaus Alus.
            Jako...
            2021-01-30, 19:48
          • pawlosek12
            Warszawa, Ul. Przeworska 7,Duża Beczka Smaku
            pawlosek12
            Warszawa, Ul. Przeworska 7 ,Duża Beczka Smaku

            Duży wybór piw Maryesztadt i Błonie a nawet piwa z nalewaków.

            https://m.facebook.com/profile.php/?id=100046406895016...
            2023-10-06, 13:12
          • adam1878red
            powitanie i pytanie
            adam1878red
            Witam wszystkich i mam pewne nasuwające mi się po ostatnim warzeniu pytanie.
            Posiadam kociołek warzelny VEVOR 30 litrów i o ile warzenie piwa w ilości 20 litrów nie nastręcza żadnych problemów, tak przy moim 1 podejściu do stouta postanowiłem go zrobić w ilości 10 litrów. I tu zaczęły...
            2025-08-04, 20:14
          • Grbuy
            Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
            Grbuy
            Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
            2023-11-30, 21:57
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...