Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wysładzanie - pomiar BLG

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacu1234567890
    Junior
    • 12-2016
    • 12

    Wysładzanie - pomiar BLG

    Witam,
    Chcialbym zaczac warzenie piwa z zacieraniem i nurtuje mnie pytanie. Jak wiadomo wysladzamy do 2-4 BLG i nalezalo by to skontrolowac. Czy pobierajac taka brzeczke do cylindra i mierzac areometrem nie stopi sie jego zawartosc? Na dnie widac jakby zalane woskiem czy czyms. Czy areometr sie sprawdzi czy do tego celu tylko refraktometr? Pomijam blad ze wzgledu na wyzsza temperature.
  • MistrzSuspensu
    Member
    • 01-2016
    • 50

    #2
    Nic się nie stopi, tak jest zrobiony, żeby wytrzymał. Jeśli masz gorące to mierzysz dodatkowo temperaturę i przeliczasz ekstrakt kalkulatorem do tego przeznaczonym. Refraktometr jest trochę wygodniejszy, ale próbkę trzeba przed pomiarem schłodzić do 10°C-30°C.

    Comment

    • Rycho_128
      Senior
      • 03-2007
      • 1039

      #3
      Nie wiem w czym problem schłodzić próbkę: probówka na kilka minut pod kran z zimną woda i po robocie. Albo wsadzić do naczynia z zimną wodą. Albo nie wiem, o co tu chodzi
      Last edited by Rycho_128; 05-07-2017, 08:45.
      Gdański Browar WaRy
      Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
      Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

      Comment

      • jacu1234567890
        Junior
        • 12-2016
        • 12

        #4
        Dzięki za rozjaśnienie odpowiedzi. Możecie nakierować na jakąś stronkę, program do kalkulatora do przeliczania ekstraktu względem temperatury.

        Comment

        • MistrzSuspensu
          Member
          • 01-2016
          • 50

          #5

          Comment

          Przetwarzanie...
          X
          😀
          🥰
          🤢
          😎
          😡
          👍
          👎