A gdyby taki gar z cienkim dnem postawic na kawalku stali (pewnie kosztuje grosze) o grubosci kilku mm- tak 5-6 na przyklad? Powinno pomodz w rozprowadzeniu ciepla.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
tani garnek z cienkiej blachy??
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziOdczuwam potrzebę zwiększenia mocy produkcyjnych. Co powiecie na takie coś?
Wiem, że cienkie dno, przypalanie itp., ale czy to mieszanie w celu nie przypalenia aż takie kłopotliwe?
Tylko dlaczego nie ten? Trzeba myśleć o przyszłości.
Ja też używam emaliowanego baniaka 40l ale od pewnego czasu gotuję brzeczkę "na raty" - w dwóch garnkach: ten 40l i drugi, mniejszy 29l. I ciągle oba są wypełnione po brzegi
Ograniczeniem dla mnie jest tylko moc palników w czteropalnikowej kuchence gazowej (doprowadzenie do wrzenia trwa wieki). Ale w przypadku taboretu nawet bym się nie zastanawiał nad mniejszym niż 100l. W razie czego jak nie jest pełno to łatwiej przenieść czy przestawić.
Comment
-
-
No to musiałbyś by strongmanem, żeby szarpnać taki gar z brzeczką. Prawie pełny waży około 100 kg, a napełniony do połowy - 50 kg. Musisz albo mieć mocnego człowieka do pomocy, albo stosować pompy. Nic nie ma za darmo.
Poza tym zagotowanie nawet na taborecie pełnego, stulitrowego gara wymaga ze dwóch - trzech godzin.Last edited by Krzysiu; 06-02-2008, 07:57.
Comment
-
-
100l na taborecie gazowym podgrzewa się z prędkością 0,5-0,6*C/minutę.
Jeśli chodzi o gar z cienkim dnem , to niestety może sie przypalać.
Zamiast taborety można zastosować grzałki od czajników.
Widziałem takie rozwiązanie w kilku zagranicznych instalacjach.
Mimo iż prąd jest znacznie droższy od gazu, to w przypadku ogrzewania elektrycznego przy zaizolowanym kotle, wychodzi około 30% taniej niż grzanie z butli, gdzie sa ogromne straty energii.
Dodatkowym plusem prądu jest możliwość łatwego sterowania i znacznie mniejszy ukrop w warzelni.
Grzałka płaska do czajnika
Warzelnia ogrzewane elektryczniePozdrawiam, Wesoły
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kuczman Wyświetlenie odpowiedziA gdyby taki gar z cienkim dnem postawic na kawalku stali (pewnie kosztuje grosze) o grubosci kilku mm- tak 5-6 na przyklad? Powinno pomodz w rozprowadzeniu ciepla.
Wg mnie, jeśli garnek nie jest zrobiony z cienkiej blaszki jak miski z supermarketu, to wszystko będzie OK.
Comment
-
-
Dzięki wszystkim za podpowiedzi, napiszę do sprzedającego zapytanie, co to znaczy to cienkie dno konkretnie
A co do 100 l gara - zastanawiam się tyż, co do noszenia to nie martwię się, bo chciałabym mu raczej od razu dorobić kranik
Comment
-
-
Obie pojemności są nieźle dobrane do warzenia w domowych warunkach,ta mniejsza na dwa fermentory a ta większa na trzy.Po moich doświadczeniach wybrałbym ten większy bo warzenie dwóch (fermentorów) trwa prawie tyle samo co trzech a przy zastosowaniu kranika,filtratora "dogarnkowego." i chłodnicy zanurzeniowej nie wymaga żadnego wysiłku fizycznego,oprócz wsypania słodu a później wyjęcia z gara młóta.W upraszczaniu procesu posunąłem się nawet do wysładzania wodą ciepłą prosto z kranu i nie wpłynęło to w tym układzie logistycznym w żaden zauważalny sposób na wydajność.
Brał bym ten większy i koleżance też polecam."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Taka odpowiedź przyszła (pisownia oryginalna):
"witam gruboć dna jest taka sama jak ścian około 0,6mm morzna podgrzewać na gazie ale trzeba zastosować płte rzeliwnom jako podkładki"
No i co powiecie na to? 0,6 mm to chyba straszna cienizna... bo płte rzeliwnom to może gdzieś bym znalazła
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziOdczuwam potrzebę zwiększenia mocy produkcyjnych. Co powiecie na takie coś?
http://www.allegro.pl/item306598478_...dnem_100l.html"Gdzie się piwo warzy, tam się dobrze darzy"
Wolsztyński Browar Domowy M & P
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziTaka odpowiedź przyszła (pisownia oryginalna):
"witam gruboć dna jest taka sama jak ścian około 0,6mm morzna podgrzewać na gazie ale trzeba zastosować płte rzeliwnom jako podkładki"
No i co powiecie na to? 0,6 mm to chyba straszna cienizna... bo płte rzeliwnom to może gdzieś bym znalazła
"Gdzie się piwo warzy, tam się dobrze darzy"
Wolsztyński Browar Domowy M & P
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzihttp://www.allegro.pl/show_item.php?...2+wys%C5%82any.
ale "nieco" droższe zastanawiam się czy aby naprawdę warto inwestować?Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maaciej6 Wyświetlenie odpowiedziZdecydowanie lepszy jest ten: http://www.allegro.pl/show_item.php?...2+wys%C5%82any , ale cena dwa razy większa.Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maaciej6 Wyświetlenie odpowiedziTakie coś będzie testowane dopiero jutro W sobote napisze coś więcej.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maaciej6 Wyświetlenie odpowiedziTakie coś będzie testowane dopiero jutro W sobote napisze coś więcej.Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Zdecydowanie lepszy jest ten: http://www.allegro.pl/show_item.php?...2+wys%C5%82any , ale cena dwa razy większa.
Comment
-
Comment