Polski śrutownik -JAM- prototyp

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Rolek
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.08
    • 1038

    #16
    Przyjrzałem się dokładniej zdjęciom i zauważyłem jedną ciekawą, moim zdaniem, rzecz. Tryby napędzające wałki są różnej wielkości - oznacza to, że wałki obracają się z różnymi prędkościami. I tu pytanie do Mawasa - czy rozwiązanie takie jest czymś podyktowane, czy też jest to wynik przypadku? Nie są to bynamniej słowa krytyki, absolutnie, kieruje mną li i jedynie ciekawość.

    Comment

    • crizz
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.02
      • 1256

      #17
      Sprzęt robi wrażenie - brawa dla Mawasa! Poczekajmy jednak z peanami do czasu, aż Carlberg coś napisze o śrutowaniu.

      Dwa pytania do Konstruktora:

      - czy sprawdzałeś jakość/wygodę śrutowania przy odłączeniu trybów - tzn. gdy tylko jeden wałek jest napędzany, a drugi poruszany siłą oporu ziaren?
      - czy możesz podać (orientacyjnie) cenę tego cudeńka, uwzględniającą materiały i Twój narzut? Nie chcę znać jej składowych - broń Boże - ale może ta wersja nie jest aż tak droga?

      Comment

      • elroy
        Porucznik Browarny Tester
        • 2002.10
        • 359

        #18
        Moje pytanie dotyczy raczej uproszczeń śrutownika (co mam nadzieję, odbije sie na niższej cenie)
        Czy da sie zrezygnować z regulacji odstępu miedzy walcami i pozostawic na stałą odległosć, okolice 1mm.
        Jeżeli tak, to dołączam się do pytania Crizza - czyli kwestia ew. ceny.
        www.piwo.org

        Comment

        • Mawas
          Porucznik Browarny Tester
          • 2002.02
          • 299

          #19
          Rolek napisał(a)
          Tryby napędzające wałki są różnej wielkości - oznacza to, że wałki obracają się z różnymi prędkościami. I tu pytanie do Mawasa - czy rozwiązanie takie jest czymś podyktowane
          Oczywiście że jest to celowe rozwiązanie.Różne momenty obrotowe wałków pozwalają na roztarcie zirna a nie tylko na jego zgniecenie.
          http://Wspieraj swój Browar! Stań si...żytkownikiem!

          Comment

          • kangurpl
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.03
            • 2660

            #20
            A można poprosić o zdjęcie od dołu, interesuje mnie sposób mocowania urządzenia przy pomocy 4-rech śrub do wiadra/pojemnika.
            Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
            "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

            "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

            Comment

            • kangurpl
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2002.03
              • 2660

              #21
              Mawas napisał(a)
              Oczywiście że jest to celowe rozwiązanie.Różne momenty obrotowe wałków pozwalają na roztarcie zirna a nie tylko na jego zgniecenie.
              Przecież wałki obracają sie przeciwbieżnie, przy jednakowej predkości obrotowej ziarno także zostanie roztarte. Jednakowe koła zębate także uprościłyby konstrukcję i koszt.
              Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
              "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

              "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

              Comment

              • Mawas
                Porucznik Browarny Tester
                • 2002.02
                • 299

                #22
                crizz napisał(a)


                Dwa pytania do Konstruktora:

                - czy sprawdzałeś jakość/wygodę śrutowania przy odłączeniu trybów - tzn. gdy tylko jeden wałek jest napędzany, a drugi poruszany siłą oporu ziaren?
                - czy możesz podać (orientacyjnie) cenę tego cudeńka,
                Sprawdzaliśmy takie rozwiązanie, ale efekt był taki, że ziarno było tylko zgniatane, wydajność o wiele mniejsza i opory podczas pracy większe.
                Nad ceną pracujemy

                Proszę o cierpliwość.
                http://Wspieraj swój Browar! Stań si...żytkownikiem!

                Comment

                • Mawas
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2002.02
                  • 299

                  #23
                  kangurpl napisał(a)
                  Przecież wałki obracają sie przeciwbieżnie, przy jednakowej predkości obrotowej ziarno także zostanie roztarte. Jednakowe koła zębate także uprościłyby konstrukcję i koszt.
                  Jednakowa prędkość obrotowa pozwala tylko na zgniecenie ziarna (jak wyrzymaczka we "frani")ew. roztarcie w momencie zgniotu powoduje spiralne radełkowanie przeciwbierzne wałków. Ale moment styku tych trzech elementów(wałek-ziarno-wałek)jest tak krótki że efekt starcia był mizerny.
                  Wielkość kół nie ma wpływu na cenę jednak na funkcjonalność i efektywność tak.
                  http://Wspieraj swój Browar! Stań si...żytkownikiem!

                  Comment

                  • CarlBerg
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2003.09
                    • 968

                    #24
                    kangurpl napisał(a)
                    A można poprosić o zdjęcie od dołu, interesuje mnie sposób mocowania urządzenia przy pomocy 4-rech śrub do wiadra/pojemnika.
                    Obiecuję więcej fotek po Giełdzie w Świdnicy - czyli w niedzielę wieczorem lub w poniedziałek.
                    Za zwłokę przepraszam, ale Giełda to rzecz święta
                    Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
                    Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

                    Comment

                    • slado
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2003.07
                      • 1072

                      #25
                      Interesuje mnie z czego wykonane są łożyska ślizgowe. Wygląda to na mosiądz a czy nie powinien być to brąz (fosforowy, aluminiowy lub inny)?
                      Brałeś pod uwagę wzajemne oddziaływanie nierdzewki i łożyska?
                      Podoba mi się mimośrodowa regulacja szczeliny i zastosowanie różnych kół zębatych. Dobry pomysł. Całość jednak "straszy" trochę wielkością.
                      Poczekam na szczegółowe fotki. Na pewno będzie więcej pytań.
                      Z takiego śrutownika na pewno będzie przednie

                      Comment

                      • slado
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2003.07
                        • 1072

                        #26
                        Jeszcze jedno pytanie. Jaka jest gradacja ząbków na wałkach?
                        Z fotki niewiele wynika. Domyślam się, iż w przybliżeniu wielkości ziaren lub mniejsza. Możesz to obrazowo opisać?

                        Comment

                        • Ka_Dar
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2003.03
                          • 248

                          #27
                          kangurpl napisał(a)
                          Przecież wałki obracają sie przeciwbieżnie, przy jednakowej predkości obrotowej ziarno także zostanie roztarte. Jednakowe koła zębate także uprościłyby konstrukcję i koszt.
                          Wałki muszą obracać się z różną prędkością, w przeciwnym razie będzie to gniotownik a nie śrutownik.
                          Rowki wzdłuż wałków lub spiralne o dużym skoku, powinny dać lepszy efekt śrutowania niż wałki radełkowane.

                          Comment

                          • Mawas
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2002.02
                            • 299

                            #28
                            Ka_Dar napisał(a)
                            Rowki wzdłuż wałków lub spiralne o dużym skoku, powinny dać lepszy efekt śrutowania niż wałki radełkowane.
                            Jednak nie dają lepszego efektu - sprawdzaliśmy
                            http://Wspieraj swój Browar! Stań si...żytkownikiem!

                            Comment

                            • Mawas
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2002.02
                              • 299

                              #29
                              slado napisał(a)
                              Jaka jest gradacja ząbków na wałkach?
                              Domyślam się, iż w przybliżeniu wielkości ziaren lub mniejsza. Możesz to obrazowo opisać?
                              Brałeś pod uwagę wzajemne oddziaływanie nierdzewki i łożyska?
                              Łożyska wykonane są z miedzi i pomiędzy miedzią a nierdzewką nie ma konfliktu.Mosiądz jest twardszy od brązu więc jest trwalszy(na dłużej wystarczy)
                              Jeżeli mam obrazowo przedstawić wielkość ząbków to można określić,że na dwa ząbki "wchodzi" jedno ziarno.

                              Co do wielkości mogę powiedzieć, że ten śrutownik jest prototypem na którym eksperymentowałem a wszystkie pomysły musiały sie w nim zmieścić, więc i tak dobrze, że jest mniejszy od fortepianu
                              http://Wspieraj swój Browar! Stań si...żytkownikiem!

                              Comment

                              • Mawas
                                Porucznik Browarny Tester
                                • 2002.02
                                • 299

                                #30
                                Mawas napisał(a)
                                Łożyska wykonane są z miedzi i pomiędzy miedzią a nierdzewką nie ma konfliktu.
                                Przepraszam!!!! POMYŁKA Oczywiście że z mosiądzu
                                http://Wspieraj swój Browar! Stań si...żytkownikiem!

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • zasada
                                  Śrutownik Brewferm - Grain Gorilla
                                  zasada
                                  Kupiony jako używany z dwa lata temu. Wykorzystany tylko kilkukrotnie. W związku ze zminimalizowaniem warzenia stał się zbędny.
                                  350 PLN za śrutownik w takim stanie wydaje mi się korzystną i niespotykaną w Internetach ceną.
                                  Preferowany odbiór osobisty - poznańska WIlda, wysyłka...
                                  2024-08-27, 15:18
                                • Javox
                                  Burnt Mill, Green Path IPA
                                  Javox
                                  AIPA z alko 6.0%
                                  Chmiele: Citra, Mosaic, Enigma.

                                  Piana - więcej na początku potem pełna, gruba warstwa.
                                  Lacing - trochę było.
                                  Gaz - średni.
                                  Barwa - opalizujący, jaśniejszy pomarańczowy.
                                  Aromat - cytrusy i zioła (dość mocno), spora goryczka.
                                  ...
                                  2024-03-26, 13:12
                                • dadek
                                  Niemcy, Oberasbach-Altenberg, Zirndorfer Straße 18, 1.Altenberger Brauhaus
                                  dadek
                                  Rodzinny browarek powstały w 2015 roku w miejscowości 10 km na zachód od centrum Nürnberg. Najszybciej można tu dojechać pociągiem do stacji Zirndorf i dojść 1300 m, ewentualnie podjechać autobusem 70 lub 72.
                                  Odwiedziliśmy browar 29.11.2023. Żółty, 2-piętrowy budynek ze spadzistym...
                                  2023-12-10, 23:39
                                • heckler
                                  Velké Bílovice, Polní 1480, Minipivovar Rychtik
                                  heckler
                                  Mini browar Rychtik śmiało można zaliczyć do kategorii mikrusów. Browarek znajduje się w ogrodzie domu rodzinnego w nowo wybudowanym budynku.
                                  Od 1 czerwca 2024 r. działa już legalnie i warzy się przy użyciu własnej technologii. Michal Švrček, to właściciel, piwowar, oraz były elektryk,...
                                  2025-06-26, 10:25
                                • dadek
                                  Belgia, Leuven, Borstelsstraat 20, Brouwerij De Coureur
                                  dadek
                                  Kolejne dwa browary jakie zamierzaliśmy odwiedzić w Brukseli olały piwoszy i wywiesiły na drzwiach kartki o treści "w sierpniu jesteśmy na wakacjach, zapraszamy we wrześniu". Dlatego postanowiliśmy przejechać się do przepięknego miasteczka Leuven odległego od Brukseli o 20...
                                  2024-10-17, 01:22
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...