Filtratory i pasteryzatory w domowym browarnictwie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wojtek-piwowar
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2005.04
    • 15

    #16
    15 min. przy 85 st. C??? Nie trzeba tak długo.
    Juz przy 68 st. C wystarczy pasteryzowac przez ok. minute, a przy 72 st. C tylko 17 sek.

    Comment

    • tomcio83
      Porucznik Browarny Tester
      • 2006.02
      • 258

      #17
      Jak wygląda pasteryzacja piwa od strony chemicznej? (mikrobiologicznej )

      Giną wtedy drożdże, witaminy, i ... ?

      Po prostu nie wiem jak tłumaczyć swoim "klientom" wyższość piwa niepasteryzowanego, nad pasteryzowanym.

      Dzięki
      rowarek esoła

      Comment

      • Powero
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2007.05
        • 1

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika peter_1000
        Czy ktoś z naszych forumowych piwowarów zetknął się może z urządzeniami do (mikro) filtracji piwa oraz jego pasteryzacji, oczywiście do wykorzystania w warunkach domowych? Próbowałem szukać czegoś takiego w sieci, jednak jak na razie bezskutecznie
        Skontaktuj się z nimi:
        W CTI specjalizujemy się w projektowaniu i tworzeniu serwisów www, sklepów internetowych oraz systemów i aplikacji online. Zapewniamy także hosting, obsługę domen oraz wsparcie IT. W kwestiach bezpieczeństwa oferujemy zaufane certyfikaty SSL renomowanych marek, jak również prowadzimy punkt sprzedaży certyfikatów kwalifikowanych Sigillum.


        Mają fajne woreczki a dla bardziej wymagających przekładki ErtelAlsop.

        Comment

        • kangurpl
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.03
          • 2660

          #19
          Chłopie popatrz na datę, odpowiadasz na post sprzed pół roku.
          Tomcio już dawno znalazł odpowiedź.
          Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
          "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

          "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10850

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kangurpl
            Chłopie popatrz na datę, odpowiadasz na post sprzed pół roku.
            Tomcio już dawno znalazł odpowiedź.
            to już ponad 2 lata
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • krzem82
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2005.11
              • 113

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mjp
              Tak wogóle, to pasteryzacja piwa w zbyt wysokiej temperaturze powoduje powstanie dziwnych posmaków i można w ten sposób piwo zepsuć (smakowo).
              Jest takie coś jak JP - jednostka pasteryzacji, czyli działanie temp. 60st. C w ciągu 1 minuty na piwo. Piwo powinno otrzymać około 27 jednostek pasteryzacji żeby było ok. Czyli w temp. 62st. C trzeba pasteryzować prze 15 minut.

              Comment

              • krzem82
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2005.11
                • 113

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kangurpl
                Chłopie popatrz na datę, odpowiadasz na post sprzed pół roku.
                Tomcio już dawno znalazł odpowiedź.
                Zawsze ktoś inny może skorzystać...jeśli go interesuje taki temat

                Comment

                Related Topics

                Collapse

                • leszcz007
                  Rozwiń swoją pasję i zdobądź wiedzę na studiach "Technologia Piwowarstwa"
                  leszcz007
                  Technologia Piwowarstwa



                  Czy piwo to nie tylko Twój ulubiony napój, ale również prawdziwa pasja? Może chcesz poszerzyć swoja wiedzę na temat warzenia piwa, wprowadzić swoją pasje na nowy poziom lub planujesz przejść na zawodowstwo. A może marzysz o własnym browarze,...
                  2023-09-14, 13:39
                • heckler
                  Morašice, Morašice 12, Pivovar Rauš
                  heckler
                  Morašice, to mała wioska w Kraju Południowo morawskim. Najbliższe większe miasto to Znojmo, a i do niego będzie ze 25 km.

                  Rodzinny browarek Rauš znajduje się w przerobionym garażu rodzinnego domu. W sumie jest to dom dziadka, a wnuk Pavel Rauš jest tam piwowarem.
                  Bardzo
                  ...
                  2025-07-02, 12:13
                • palec
                  czym sie teraz filtruje?
                  palec
                  Troche wypadłem z obiegu , co jest teraz na topie jeśli chodzi o filtracje ? Kiedys to był zwykły oplot - u mnie sie kiepsko sprawdzało , widze że w sklepie CP są filtratory okrągłe , krzyżowe itp .
                  Czy jest róznica między nimi ? Czy jednak nadal oplot ...?? dziękuje za podpowiedzi
                  2025-03-23, 21:24
                • Ahumba
                  2025.05.30-06.01 - KIELCE, III Świętokrzyski Festiwal Piwa
                  Ahumba
                  na kieleckim rynku ponownie pojawi się kilkanaście browarów rzemieślniczych z różnych części kraju, a każdy z nich będzie serwował swoje najlepsze piwa! Festiwal Piwa będzie wyjątkową okazją, by w jednym miejscu móc skosztować wszystkich stylów piwnych oraz poznać najnowsze trendy...
                  Start
                  2025-05-30
                  Koniec
                  2025-06-01
                  Adres
                  Kielce, Rynek
                  2025-02-11, 22:44
                • bastion
                  Macedonia Północna., Skopje, Maksim Gorki 25/4, Pivoteka Sakam Pivo.
                  bastion
                  Macedonia delikatnie mówiąc nie jest piwnym rajem. Dwa duże browary warzą coś co dla mnie zaledwie przypomina piwa, chociaż w sumie mógłbym to powiedzieć o wielu innych miejscach na Bałkanach. Wybór piw w marketach bardzo ubogi. Dlatego działalność piwoteki jaka by nie była, jest warta...
                  2024-06-11, 21:06
                • Loading...
                • Koniec listy.
                Przetwarzanie...