Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
					
				
				
			
		Worek zacierny
				
					Collapse
				
			
		
	X
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
Jeżeli będą chętni, to możemy zrobić pokaz na giełdzie w Krakowie. - 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
Z pewnością pokaz skuteczności tej metody byłby pomocny w podejmowaniu decyzji w trakcie budowy zastawu zaciernego. Wszędzie jednak nie dojedziesz. A może jakaś przekonująca wirtualna prezentacja...Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ShlangbaumJeżeli będą chętni, to możemy zrobić pokaz na giełdzie w Krakowie.
Moje uwagi w tej sprawie dotyczą:- Konieczności prawidłowego nawodnienia całego zacieru.
 - Konieczności mieszania w trakcie zacierania.
 - Zapewnienia dobrego przepływu wody wysładzającej przez cały zacier.
 
Comment
 - 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
A ja ma pytanie, moze i glupawe, ale... Czy w czesie kiedy wor wyladuje w kadzi filtracyjej i tam zachodzi proces wysladzanai to czy rownolegle mozna gotowac juz brzeczke pozostala w garze i chmielic? A na koncu tylu dodac wyslodziny i doprowadzic do wrzenia? Czy tez to nie ma sensu bo trzeba brzeczke gotowac przez dluzszy czas?Comment
 - 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
Ja ostatnio zacierałem po raz drugi w worku zaciernym.
I zrobiłem tak jak ty sugerujesz:
Worek włożyłem do kadzi filtracyjnej i przemywałem młóto gorącą wodą.
Zacząłem gotować brzeczkę pozostała w garze i dodałem chmiel.
Sukcesywnie zlewałem filtrat do garnka z gotującą się brzeczką. Po dolaniu ostatniej porcji filtratu całość pogotowałem jeszcze ok. 20 minut i koniec
							
						rowarek esołaComment
 - 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
Dokładnie tak. To jest jedna z głównych zalet worka.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika spider74Czy w czesie kiedy wór wyląduje w kadzi filtracyjej i tam zachodzi proces wysładzania to czy równolegle można gotować już brzeczkę pozostałą w garze i chmielić? A na końcu tylko dodać wysłodziny i doprowadzić do wrzenia?Comment
 - 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
Ale musiałeś czekać na pierwsze wysłodziny, a tu, po wyjęciu wora z gara masz od razu kilka litrów brzeczki gotowej do chmielenia/warzenia.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33Dokładnie tak samo robiłem bez worka zaciernego
Comment
 - 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
Raczej trzeba mieć dwa garnki, i z tego co widziałem Mark tak robi.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ShlangbaumAle musiałeś czekać na pierwsze wysłodziny, a tu, po wyjęciu wora z gara masz od razu kilka litrów brzeczki gotowej do chmielenia/warzenia.Comment
 - 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
Nie trzeba, ja przelewam do fermentora, gdy już wysłodze wtedy wszystko wraca do gara.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
 - 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
Pierwsze wybicie (tak się to chyba fachowo nazywa) nie jest wysłodzinami i ma około 27 BLG.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ShlangbaumAle musiałeś czekać na pierwsze wysłodziny, a tu, po wyjęciu wora z gara masz od razu kilka litrów brzeczki gotowej do chmielenia/warzenia.
Zaczynam warzyć (podgrzewać) dopiero po uzbieraniu jakichś 10 lirtów, przy połowie kega daję gaz na maxa żeby dojść do wrzenia zaraz po zakończeniu filtracji.Comment
 - 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
Oczywiście, że nie trzeba. Wystarczy jeden - kadź filtracyjna postawiona powyżej kotła warzelnego .Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacerNie trzeba, ja przelewam do fermentora, gdy już wysłodze wtedy wszystko wraca do gara.
Do samych worków nic nie mam i zastanawiam się nad ich zakupem.
							
						Comment
 - 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
O ile się nie mylę, to jest to brzeczka przednia.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33Pierwsze wybicie (tak się to chyba fachowo nazywa) nie jest wysłodzinami i ma około 27 BLG.Comment
 - 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
wydajność/ pomiar temperatury
Mam jeszcze pytanie:
Zacierając patrzycie na temp. brzeczki (na zewnątrz worka),
czy mierzycie temperaturę w worku?
Znalazłem na forum BA dyskusję na ten temat, jednak tam nikt nie odpowiedział jednoznacznie na to pytanie. ( Ciekawe jak będzie tu
  )
Zauważyłem, że przy zacieraniu w worku znacznie spada wydajność.
(np. 4kg słodu +zacieranie infuzyjne = 20 litrów brzeczki 9Blg )
Czy zły pomiar temperatury (na zewnątrz zamiast w środku worka ) może być przyczyną spadku wydajności?
							
						rowarek esołaComment
 - 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
Zapytaj Jacera, z tego co napisał całkiem nieźle już sobie radzi.Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.Comment
 
Related Topics
				
					Collapse
				
			
		
	- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			Sprzedam worek zacierny zakupiony w sklepiku na tym forum, po jednej warce. Nie doszliśmy do porozumienia
 . Worek nie jest zużyty, przypalony itd. Po prostu nie chcę żeby leżał. Sprzedam znacząco taniej niż zakupiłem.
Kontakt najchętniej przez PW.
Pzdr...- 
							Channel: Targowisko piwowarskie
 
 - 
							
 - 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			Grainfather G30 v2 + filtr BackBrewing + akcesoria – stan bdb!
Sprzedam Grainfather G30 v2, użyty tylko 3 razy – stan bardzo dobry. Do G30 dołączone wszystko co wchodzi w skład kompletu czyli kociołek, kosz zacierny, sterownik, chłodnica przeciwbieżna, okablowanie, rurki, itd....2 Photos- 
							Channel: Targowisko piwowarskie
 
 - 
							
 - 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			
		
	
					
	
	
	Zapraszamy na nowe promocje:
- Akcesoria
Kapslownica stołowa Ferrari N89 + głowica 26 mm
- Akcesoria
Suszarka do butelek FastRack - na 36 butelek (3 x 12)
- Akcesoria
Śrutownik stołowy Brewferm
- Akcesoria
Worek zacierny/worek do...- 
							Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
 
2018-10-22, 07:07 - 
							
 - 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			Wczoraj wykorzystalem urlop do uwarzenia IRA wg recptury z BA. Uzlem po raz pierwszy do tego wora zaciernego, ktory mial mi ulatwic zycie. NIESTETY UTRUDNIL:
1. przypalil sie (spalil) w dwoch miescach
2. filtracja przebieglala 2 razy dluzej niz normalnie
3. worek uzyty pozniej...- 
							Channel: Kołyska piwowarska
 
 - 
							
 - 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			
		
	
					
	
	
	Witam serdecznie w weekendowy poranek
Tak sobie myślałem ostatnio jaki sprzęt zakupić i zrobić co zacierania itd.
Znalazł się worek zacierny w moim pomyśle jednak cena mnie jak na razie odpycha
 
Jednakże mam pytanko czy nie mogłaby być pielucha naciągnięta...- 
							Channel: Sprzęt
 
 - 
							
 - Loading...
 - Koniec listy.
 
Comment