Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zamiennik worka zaciernego

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wesolcmg
    Member
    • 10-2010
    • 78

    Zamiennik worka zaciernego

    Witam serdecznie w weekendowy poranek
    Tak sobie myślałem ostatnio jaki sprzęt zakupić i zrobić co zacierania itd.
    Znalazł się worek zacierny w moim pomyśle jednak cena mnie jak na razie odpycha
    Jednakże mam pytanko czy nie mogłaby być pielucha naciągnięta na garnek tak aby wraz ze słodami nie dotykało dna(ewentualnie jakąś podstawkę bym zrobił na dnie aby się nic przypadkiem nie przypaliło).
    Przez pieluchę niektórzy filtrują więc może i zacierać by szło a z wysładzaniem nie byłoby problemów bo by się odhaczyło od garnka i na cedzak
    Tylko czy pielucha może być użyta do zacierania? (nówka oczywiście nie osiurana)
    Pozdrawiam
  • jacer
    Senior
    • 03-2006
    • 9875

    #2
    Filtr z oplotu.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • wesolcmg
      Member
      • 10-2010
      • 78

      #3
      Kombinuje żeby tyle nie przelewać

      Comment

      • admiro
        Senior
        • 05-2005
        • 248

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wesolcmg Wyświetlenie odpowiedzi
        Kombinuje żeby tyle nie przelewać
        Można zamontować filtr z rurek miedzianych wewnątrz gara, zacierasz w nim, na koniec odkręcasz kran i filtracja trwa.
        Moje piwo jest bezcenne.

        Schizma miodowa.

        Comment

        • wesolcmg
          Member
          • 10-2010
          • 78

          #5
          Czyli muszę przelać do następnego gara(pojemnika) a tak bez przelewania tylko wyciągnąć w pieluszce całą zawartość i nad mniejszym garnkiem w spokoju wysładzam na sitku
          Tylko jak z tą pieluchą

          Comment

          • jacer
            Senior
            • 03-2006
            • 9875

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wesolcmg Wyświetlenie odpowiedzi
            tylko wyciągnąć w pieluszce całą zawartość i nad mniejszym garnkiem w spokoju wysładzam na sitku
            Tylko jak z tą pieluchą
            Bzdury, nie da się tak.

            Jak nie chce ci się popracować przy warzeniu to lepiej nic nie rób. Szkoda czasu.
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • wesolcmg
              Member
              • 10-2010
              • 78

              #7
              To też się pytam a powód może ktoś podać
              Nie mów że mi się nie chce bo chcę ale jak pracować to pracować a nie czekać i marnować czas na filtrację jeśli można to zrobić szybciej

              Comment

              • jacer
                Senior
                • 03-2006
                • 9875

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wesolcmg Wyświetlenie odpowiedzi
                To też się pytam a powód może ktoś podać
                Nie mów że mi się nie chce bo chcę ale jak pracować to pracować a nie czekać i marnować czas na filtrację jeśli można to zrobić szybciej
                Nie da się szybciej, nie da się wysłodzić 4,5kg słodu na sitku.
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • fidoangel
                  Senior
                  • 07-2005
                  • 3489

                  #9
                  Można śmiało zacierać w garnku wyłożonym pieluchą ale poprzez podgrzewanie zacieru za pomocą dolewania wrzątku lub tzw. metodą "angielską" Zobacz temat o lodówce turystycznej wykorzystywanej do zacierania. To da Ci jakiś obraz tego co mam na myśli. Po zacieraniu wiążesz na górze i podwieszasz a wysładzanie wężykiem lub lejkiem przez jakiś otwór na górze.
                  "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                  Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                  Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                  Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                  Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                  Comment

                  • jacer
                    Senior
                    • 03-2006
                    • 9875

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                    Po zacieraniu wiążesz na górze i podwieszasz a wysładzanie wężykiem lub lejkiem przez jakiś otwór na górze.
                    no, i ręce poparzone gdy zaczniesz lać wodę o temp. 75st C.
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    • mark33
                      Idę po piwo do piwnicy.
                      • 04-2005
                      • 3283

                      #11
                      Ja przez dobrych kilka warek stosowałem filtrator z rurki miedzianej, zanurzałem go po zacieraniu, przerwa na ułożenie złoża filtracyjnego i filtracja. Bez przelewania, na zdjęciach wykonanie pod kega 50 litrów z fają przelewową, wyeliminowałem problem zaginającej się rurki na brzegu kega (filtr dla zaprzyjaźnionego browaru "szopi" )
                      Attached Files

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X
                      😀
                      🥰
                      🤢
                      😎
                      😡
                      👍
                      👎