Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron
Pomiar gęstości refraktometrem
Collapse
X
-
Mając do dyspozycji 40$ wolałbym kupić menzurkę szklaną, termometr ciekłokrystaliczny z sondą na kabelku, balingometr i korzystać z przeliczeń programu ProMash.Ostatnia zmiana dokonana przez DanielJakubowski; 2007-01-31, 09:10.Pozdrawiam
dj -
Spokojnie można mierzyć gęstość brzeczki w dowolny stadium fermentacji jak i po niej za pomocą refraktometru.
Jedyne co trzeba znać to gęstość początkową. Następnie wklepujemy dane z refraktometru do ProMascha i wynik gotowy. Sprawdzane wielokrotnie z profesjonalnymi termo-areometrami z podziałką 0,1Blg.
W przypadku pomiaru refraktometrem i przeliczeniu gęstości końcowej przez program odchyłka w stosunku do pomiaru pływakiem nie przekraczała 0,1Blg.Pozdrawiam, WesołyComment
-
A to cenna uwaga.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WesolySpokojnie można mierzyć gęstość brzeczki w dowolny stadium fermentacji jak i po niej za pomocą refraktometru.
Jedyne co trzeba znać to gęstość początkową. Następnie wklepujemy dane z refraktometru do ProMascha i wynik gotowy. Sprawdzane wielokrotnie z profesjonalnymi termo-areometrami z podziałką 0,1Blg.
W przypadku pomiaru refraktometrem i przeliczeniu gęstości końcowej przez program odchyłka w stosunku do pomiaru pływakiem nie przekraczała 0,1Blg.
Mógłbyś napisać ścieżkę prowadzącą do tego kalkulatora w Pro Mashu?Comment
-
Pozwolę sobie zauważyć, że refraktometr jako taki nie kłamie. On po prostu mierzy współczynnik załamania światła a ten zmienia się w trakcie fermentacji inaczej niż gęstość brzeczki. Wytwarzający się z cukrów alkohol etylowy obniża gęstość brzeczki jednocześnie zwiększa (nieznacznie) jej współczynnik refrakcji (oczywiście na skutek ubytku cukrów mierzony współczynnik refrakcji będzie się obniżał z postępem fermentacji).Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika angascNo to chyba Wielki_B wystarczająco jasno to wyraził. Refraktometr przydaje się tylko do pomiaru cukrów w brzeczce nastawnej. Później kłamie wręcz bezczelnie.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Ja balingometr dezynfekuję przecierając go spirytusem i mierzę bezpośrednio w fermentorze. Szybko i jak na razie skutecznie. Pomiaru dokonuje dwa do trzech razy: przed zadaniem drożdży(z ciekawości), po fermentacji burzliwej(jeśli mam wątpliwości co do jej przebiegu), przed butelkowaniem(też z ciekawości)Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adanjanale mam już dosyć ciagłego pomiaru gęstości (zwłaszcza w trakcie fermentacji) poprzez pobieranie 150ml do pomiaru balingometrem, trochę szkoda mi piwa i czasu na dezynfekcje i mycie.....
Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WesolySpokojnie można mierzyć gęstość brzeczki w dowolny stadium fermentacji jak i po niej za pomocą refraktometru.
Jedyne co trzeba znać to gęstość początkową. Następnie wklepujemy dane z refraktometru do ProMascha i wynik gotowy. Sprawdzane wielokrotnie z profesjonalnymi termo-areometrami z podziałką 0,1Blg.
W przypadku pomiaru refraktometrem i przeliczeniu gęstości końcowej przez program odchyłka w stosunku do pomiaru pływakiem nie przekraczała 0,1Blg.Też z przyjemnością poznałbym tą opcję, można prosić o jakiś zrzut ekranu z komentarzem co gdzie i jak?Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_BA to cenna uwaga.
Mógłbyś napisać ścieżkę prowadzącą do tego kalkulatora w Pro Mashu?Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurekPozwolę sobie zauważyć, że refraktometr jako taki nie kłamie. On po prostu mierzy współczynnik załamania światła a ten zmienia się w trakcie fermentacji inaczej niż gęstość brzeczki. Wytwarzający się z cukrów alkohol etylowy obniża gęstość brzeczki jednocześnie zwiększa (nieznacznie) jej współczynnik refrakcji (oczywiście na skutek ubytku cukrów mierzony współczynnik refrakcji będzie się obniżał z postępem fermentacji).
Masz oczywiście rację. To było takie uproszczenie z mojej strony. Chodziło mi o to, że nie można bezpośrednio przenieść odczytów z refraktometru na faktyczny poziom cukrów, gdy fermentacja już się rozpoczęła.Comment
-
Wiesz ile Blg mają koncerniaki typu Tyskie mierzone refraktometrem? - Aż 6 Blg!Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika angascMasz oczywiście rację. To było takie uproszczenie z mojej strony. Chodziło mi o to, że nie można bezpośrednio przenieść odczytów z refraktometru na faktyczny poziom cukrów, gdy fermentacja już się rozpoczęła.
Dlatego informacja Wesołego jest dla mnie (nas) b. cenna.
Szkoda tylko, że Pro Mash jest tylko w wersji anglojęzycznej, bo z tym u mnie na bakier.
W każdym razie zakup refraktometru okazuje się w tym świetle znacznie bardziej celowy.
Comment
-
Natomiast dla mnie nie jest celowy. Dla mnie robienie piwa w domu to hobby i przyjemność, a nie praca w laboratorium. Nie obchodzi mnie do ilu stopni piwo mi odfermentowało. Ważne by smakowało mi, mojej małżowince oraz znajomym.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_BWiesz ile Blg mają koncerniaki typu Tyskie mierzone refraktometrem? - Aż 6 Blg!
Dlatego informacja Wesołego jest dla mnie (nas) b. cenna.
Szkoda tylko, że Pro Mash jest tylko w wersji anglojęzycznej, bo z tym u mnie na bakier.
W każdym razie zakup refraktometru okazuje się w tym świetle znacznie bardziej celowy.
Wielki- nie wybierasz się w okolice Warszawy? Pszeniczka mi dojrzała i czeka na opinię.Comment
-
Niestety, nie wybieram sięPierwotnie zamieszczone przez Użytkownika angascWielki- nie wybierasz się w okolice Warszawy? Pszeniczka mi dojrzała i czeka na opinię.
Ale może kiedyś znowu zleci się wiara do Pszowa. Darmowe spanko i jakieś atrakcje + keg z pszowskim lagerem...
Comment
-
Oj, nie kuś, bo nie wiesz co Cię czeka jak przyjadę.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_BNiestety, nie wybieram się
Ale może kiedyś znowu zleci się wiara do Pszowa. Darmowe spanko i jakieś atrakcje + keg z pszowskim lagerem...
Comment
-
Chyba znalzałem opcję opisywaną przez Wesołego, znajduje sie ona w zakładce Utilities/Recfractometer/Specific Gravity During Fermetation. Teraz pozostaje potwierdzić we własnej praktyce doświadczenia WesołegoPierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_BA to cenna uwaga.
Mógłbyś napisać ścieżkę prowadzącą do tego kalkulatora w Pro Mashu?
Comment
-
Próbowałem wprowadzać w podany prze Ciebie sposób, ale coś się nie zgadzadzało...
Ja wchodzę poprzez:
- Load Session,
- Fermentation,
W prawym dolnym rogu jest symbol refraktometru, podajemy tam wynik pomiaru i gotowe.
Podstawa jest oczywiście wpisana prawidłowo gęstość początkowa.
Refraktometr wykorzystuje do szybkich pomiarów brzeczki przy warzeniu. Przy pomiarach w fermentującego piwa lub już na koniec stopnia odfermentowania stosuje bardzo dokładne termo-areometry. Przecieram spirytusem pływak i mierzę bezpośrednio w tanku.Pozdrawiam, WesołyComment
-
OK, dzięki za info, już to znalazłem, choć użycie tego nie jest dla mnie jeszcze jasne, poćwiczę na kilku kolejny warkach porównując ze wskazaniami balingometru, to się wyjaśniPierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WesolyPróbowałem wprowadzać w podany prze Ciebie sposób, ale coś się nie zgadzadzało...
Ja wchodzę poprzez:
- Load Session,
- Fermentation,
W prawym dolnym rogu jest symbol refraktometru, podajemy tam wynik pomiaru i gotowe.
Podstawa jest oczywiście wpisana prawidłowo gęstość początkowa.
Refraktometr wykorzystuje do szybkich pomiarów brzeczki przy warzeniu. Przy pomiarach w fermentującego piwa lub już na koniec stopnia odfermentowania stosuje bardzo dokładne termo-areometry. Przecieram spirytusem pływak i mierzę bezpośrednio w tanku.
PS.
Reflaktometr sprawuje się super podczas zacierania! Dzięki niemu wysładzanie przebiega pod całkowitą i szybką kontrolą, zawsze wysładzałem 3x4l, bez mierzenia gęstości (studzenie brzeczki do pomiaru jakoś tak zawsze długo trwa...). Teraz widzę że to był błąd i warto mierzyć co wycieka z kadzi filtracyjnej. Robiąc bizowego koźlaka oprócz standardowej ilości piwa udało się mi nazbierać jeszcze prawie 5l brzeczki 11Blg - do refermentacji lub starterka chyba się nadadzą?.Comment
-
Related Topics
Collapse
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Znany w Polsce browar z Dobruški, od którego kiedyś nosił swoją nazwę. Obecnie nosi nazwę Rampušák jak marka ich piw.
W tym samym miasteczku znajduje się palarnia kawy Blackdrops, od niej do piwa dodano etiopską kawę z regionu Sidamo.
Właściwie to stout imperialny...-
Channel: Czechy
2025-07-11, 23:50 -
-
Grainfather G30 v2 + filtr BackBrewing + akcesoria – stan bdb!
Sprzedam Grainfather G30 v2, użyty tylko 3 razy – stan bardzo dobry. Do G30 dołączone wszystko co wchodzi w skład kompletu czyli kociołek, kosz zacierny, sterownik, chłodnica przeciwbieżna, okablowanie, rurki, itd....2 Photos-
Channel: Targowisko piwowarskie
-
-
4,5 % alk. (pewnie z racji laktozy gęstości nie podali). Termin do 20.04.2025
Akurat za milk stoutami nie przepadam i pewnie dlatego nie będę obiektywny. Stouty wszelakie jednak lubię i co jakiś czas do milka wracam.
Już po nalaniu piana znika do zera, nagazowanie minimalne...-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-02-12, 15:35 -
-
Witam,
Ostatnio zastanawiałem się nad zakupem refraktometru. Chciałem się zapytać o wady i zalety rożnych refraktometrów w zależności od ich właściwości.
Te które by mnie interesują dostępne są w rożnych skalach Brixa od 0-10 poprzez 0-18 do 0-32, z dokładnością...-
Channel: Sprzęt
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment