Minikeg 5L i pompka ręczna z BA - jak używać?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Wojson
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2004.06
    • 143

    #1

    Minikeg 5L i pompka ręczna z BA - jak używać?

    Witam!

    Mam głupie pytanko - jak używać, a w zasadzie jak zamontować ręczną pompkę na mini-kegu 5L kupionym w Browamatorze?
    Po dokręceniu rurki do pompki powinienem ją wbić przez środek uszczelki wpychając ten jaśniejszy jej środek do kega?? czy jakoś inaczej postąpić? A co z ew. uszczelką? Gdzie ją mocować?
    Niestety do zestawu nie dołączono instrukcji a niechciałbym uczyć się w tym wypadku metodą prób i błędów (z oczywistym wskazaniem ilościowym na 'błędów' ).

    Z góry dziękuję za światłe wskazówki!
    A benguela chamou pra jogar !
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19356

    #2
    Z tego co wiem konkurencja też nie dodaje instrukcji obsługi
    Wyciągasz plastikową zaślepkę zamontowaną tam wcześniej przez producenta, nalewasz piwo, wpychasz uszczelkę (ciężko będzie, ale odrobina sprytu, a potem doświadczenia się przyda) i ... tyle na tym etapie. Potem wbijasz plastikowy koreczek w uszczelce rurką pomki i zapinasz całe urządzenie do rantów beczułki, aż do zatrzaśnięcia.
    Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2007-06-06, 10:54.

    Comment

    • Wojson
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2004.06
      • 143

      #3
      Aha, czyli w sumie tak jak podejrzewałem (choć nie miałem pewności). Bardzo dziękuję!!
      A benguela chamou pra jogar !

      Comment

      • burock
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2004.08
        • 37

        #4
        A mnie nurtuje inne pytanie z dziedziny 5 litrowych kegów.
        Jak najlepiej wyczyścić kega po opróżnieniu? Mam na myśli zwłaszcza konieczność usunięcia osadów. Przy ograniczonym polu manewru (dostęp tylko przez otwór na górze) chyba nie jest zbyt łatwo wyczyścić minikega? Jak sobie z tym radzicie?

        Comment

        • banaszek
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2005.02
          • 617

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika burock
          A mnie nurtuje inne pytanie z dziedziny 5 litrowych kegów.
          Jak najlepiej wyczyścić kega po opróżnieniu? Mam na myśli zwłaszcza konieczność usunięcia osadów. Przy ograniczonym polu manewru (dostęp tylko przez otwór na górze) chyba nie jest zbyt łatwo wyczyścić minikega? Jak sobie z tym radzicie?
          Zasady użytkownika minikegów 5l (sam wymyśliłem):
          1. przepłukać wodą natychmiast po opróżnieniu beczułki
          2. jeśli jesteś frajer i pozwoliłeś na wyschnięcie osadu w beczce - zastosuj odmaczanie i szczotkę do butelek
          3. są podobnież w handlu środki, które rozpuszczają stałe osady organiczne (od razu do głowy przychodzi mi "Kret") - tego nie próbowałem


          Comment

          • e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19356

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika banaszek
            Zasady użytkownika minikegów 5l (sam wymyśliłem):
            1. przepłukać wodą natychmiast po opróżnieniu beczułki
            2. jeśli jesteś frajer i pozwoliłeś na wyschnięcie osadu w beczce - zastosuj odmaczanie i szczotkę do butelek
            3. są podobnież w handlu środki, które rozpuszczają stałe osady organiczne (od razu do głowy przychodzi mi "Kret") - tego nie próbowałem
            Czyściłem ostatnio taką "zajdzioną" (ktoś jej nie opłukał i wysłchło wszystko na dnie), ale dopłukałem się. Tak jak pisze banaszek, choć kreta bym nie polecał. W razie czego można wrzucić garstkę ryżu, wlać trochę wody i miąchać do woli. Jak nasiąknie ryż to ponowić do skutku - tak czyściłem balony do wina, zawsze skutecznie.

            Comment

            • burock
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2004.08
              • 37

              #7
              Widzę, że jak zwykle najsłabszym ogniwem jest tzw. "czynnik ludzki". Spożycie musi być w pełni kontrolowane, tak, aby na końcu nie zapomnieć o zalaniu beczki

              Comment

              • banaszek
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2005.02
                • 617

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika burock
                Widzę, że jak zwykle najsłabszym ogniwem jest tzw. "czynnik ludzki". Spożycie musi być w pełni kontrolowane, tak, aby na końcu nie zapomnieć o zalaniu beczki
                Cóż - jeden niepijący pilnuje sprzętu.


                Comment

                • pix
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.12
                  • 37

                  #9
                  Mam pare pytań dotyczących owych mini-kegów.

                  1. Lepsza pompka Beer King czy pneumayczna? Może ktoś używał obu i ma porównanie.
                  2. Jak wygląda opróżnianie beczki? czy pomki nie zassywają osadu z dna?
                  3. Rozumiem że pomka Beer King poza systemem ciśnieniowym dodatkowo nasyca piwo, co wtedy z naturalnym nasyceniem? Będziemy mieć piwo baaaardzo pieniste?

                  Comment

                  Related Topics

                  Collapse

                  • Marianowar_pl
                    Drożdże płynne - jak używać?
                    Marianowar_pl
                    Witam wszystkich,

                    Mam pytanie w kwestii drożdży płynnych, jako że nigdy ich wcześniej nie używałem, to czy ktoś mógłby mi tak łopatologicznie wyjaśnić jak należy je zadawać? Jak je wcześniej przygotowywać?

                    Na instrukcji uzytkowania w np. twoimbrowarze jest...
                    2025-05-12, 15:32
                  • SyLwIaFamatAukcje
                    Sprzedam linię do produkcji piwa rzemieślniczego
                    SyLwIaFamatAukcje
                    Oferujemy Państwu,
                    linię do produkcji piwa rzemieślniczego wyprodukowaną w 2015 r. przez PPUH Rctronik (obecnie Inomero Sp. z o.o.) o wydajności około 300 litrów na dobę wraz z płytami warstwowymi PIR ściennymi i dachowymi z rozbiórki pomieszczenia o powierzchni 70m2, stanowiącego chłodzony...
                    2025-06-05, 09:53
                  • Marek94
                    Prośba o id przedmiotu
                    Marek94
                    Witam. Znalazłem takie coś i chciałbym dowiedzieć się czegoś więcej. Przypuszczam że jest to coś związane z piwem ponieważ znalezione razem z dwoma pipami/nalewakami do piwa mosiężnymi z pompka....
                    2025-12-02, 14:46
                  • abelincoln
                    Punta Arens, Armando Sanhueza 1042, Birra! Cerveza & buena mesa
                    abelincoln
                    Chyba pierwszy raz zdarzyło mi się używać dzwonka, by zostać wpuszczonym do piwiarni...
                    A w środku solidny wybór piw z Chile i z Patagonii. Plus jedzenie, troche lokalnych potraw oraz pizza i burgery. Jako że miałem ochotę na coś znajomego po kilku dniach lokalnej diety, to zamówiłem...
                    2025-11-24, 20:09
                  • Prusak
                    Nortada [Fábrica De Cervejas Portuense], Nortada IPA
                    Prusak
                    Wyśledziłem dwa wpisy dotyczące tego browaru restauracyjnego w Porto, pod oficjalną nazwą nieco dłuższą, której chyba przestali używać. Na miejscu znany jest po prostu jako Nortada, takoż jest na ich stronie. Miejscówka zostanie przedstawiona w oddzielnym wątku.
                    IPA o zawartości...
                    2025-08-30, 17:51
                  • Loading...
                  • Koniec listy.
                  Przetwarzanie...