liczyłem na większy odzew, jakąś krytykę, może jeszcze ludki nie wrócili z wakacji albo już wszyscy pojechali na wielki zlot... no to do zobaczenia
Projekt i budowanie RIMS'a
Collapse
X
-
Na Twoim miejscu zrezygnowałbym z ogrzewania gazowego na rzecz elektrycznego. To drugie będzie znacznie łatwiej zautomatyzować. Po dokupieniu regulatora temperatury i czujnika temp. będziesz mógł precyzyjnie ustawić temperatury przerw, czasy ich trwania, a także czas podgrzewania do zamierzonej temperatury.
W skrócie: zaprogramujesz cały proces, pójdziesz oglądać telewizję i wrócisz do urządzenia, kiedy usłyszysz dzwonek - po to, aby odfiltrować brzeczkę. Półtorej do dwóch godzin zaoszczędzone!Comment
-
Dzięki za ten głos. Już kolega elektronik mi o tym wspominał, ale potrzebowałem głosu piwowara.
Osobiście nie jestem w stanie samemu wykonać takiego układu, więc chciałbym zebrać kilka wytycznych:- elektryczne podgrzewanie w etapie zacierania
- podgrzewana brzeczka przepływa przez wąski tunel z grzałką
- sterowanie grzałką i pompą
czy coś jeszcze ?Comment
-
1. Duże prawdopodobieństwo przypalania brzeczki.
2. koszt eksploatacji (np. 1KWh en. elektrycznej to ok 37gr., z gazu ziemnego to samo masz za 19 gr.).
Oczywiście pozostanie jeszcze ogrzewanie elektryczne kadzi warzelnej (50L) - spora grzałka.
Co do sterowania przepływem gazu to jest to trudniejsze niż sterowanie grzałką, ale w końcu w instalacjach LPG do samochodów powszechnie wykożystywane są silniki krokowe do gazu - może trzeba porozmawiać z kimś kto się takimi instalacjami bawi?FemtoBrowar
http://www.femtobrowar.pglab.xon.pl/Comment
-
Trza by dorwać ten regulator i dorobić sterowanie.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Elektryczny podgrzewacz przepływowy o którym piszesz poza łatwym sterowaniem jeszcze jedną zaletę, jest zdecydowanie mniejszy niż 50L keg. Ale to rozwiązanie ma też wady,
1. Duże prawdopodobieństwo przypalania brzeczki.
2. koszt eksploatacji (np. 1KWh en. elektrycznej to ok 37gr., z gazu ziemnego to samo masz za 19 gr.).
Oczywiście pozostanie jeszcze ogrzewanie elektryczne kadzi warzelnej (50L) - spora grzałka.
Co do sterowania przepływem gazu to jest to trudniejsze niż sterowanie grzałką, ale w końcu w instalacjach LPG do samochodów powszechnie wykożystywane są silniki krokowe do gazu - może trzeba porozmawiać z kimś kto się takimi instalacjami bawi?Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...Comment
-
Jak proponowalbyś gotowanie brzeczki?
Wydaje mi się, ze jedna instalacja grzewcza do zacierania i warzenia to optymalne kosztowo i gabarytowo rozwiazanie.W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)Comment
-
Takie sterowanie od pieca naściennego mogło by być całkiem fajne, bo posiada także automatyczną zapalarkę. Trzeba by to wszystko razem podpiąć pod jakiś sterownik.
I mozna by sterować wszystkim za pomocą komputra.
A to, że tu zacier a tu woda nie ma znaczenia. Czujnik mierzył by temp. zacieru i odpowiednio sterował by dopływem gazu przy kolejnych przerwach.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
eeee, ja wiem? Mnie cały piec kosztował 1500zł. Myśle, że gdzieś w serwisach można by dostać taniej z jakiś starych egzemplarzy.
Popytaj w serwisie, najlepiej w takich małych jednoosobowych, z kilku części może by gość złożył coś do kupy za niewielkie pieniądze.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
eeee, ja wiem? Mnie cały piec kosztował 1500zł. Myśle, że gdzieś w serwisach można by dostać taniej z jakiś starych egzemplarzy.
Popytaj w serwisie, najlepiej w takich małych jednoosobowych, z kilku części może by gość złożył coś do kupy za niewielkie pieniądze.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
NO tak, ale większość tej ceny to właśnie ten sterownik i jego oprzyrządowanie. Nie wydaje mi sie by taka domowa instalacja oparta na gazie mogla działać bez dozoru. Na upartego można by zastosować elektrozawór odcinający gaz jednak automatyka zapalania wymagałaby użycia jonizacyjnego czujnika płomienia. IMO zdecydowanie lepiej (i BEZPIECZNIEJ!!) automatyzuje sie grzanie elektryczne.
Cena sterowania gazem jest na pewno większa niż elektryką, ale BEZPIECZESTWO to już kwestia fobii.
Ja sam taką fobię mam, boję się gazu i sam bym chyba nie próbował składać instalacji gazowej. Zdaje sobie jednak sprawę że to fobia i nie ma nic wspólnego z rzeczywistymi zagrożeniami, wiem że jeżdżę samochodem z instalacją LPG, mieszkam w domu ogrzewanym piecem na gaz ziemny ale gazu nadal się boję - to tylko fobia.FemtoBrowar
http://www.femtobrowar.pglab.xon.pl/Comment
-
Przepraszam za błąd ortograficzny, znaleziony przez Marka-C. Po protu hańba.
Cena sterowania gazem jest na pewno większa niż elektryką, ale BEZPIECZESTWO to już kwestia fobii.
Ja sam taką fobię mam, boję się gazu i sam bym chyba nie próbował składać instalacji gazowej. Zdaje sobie jednak sprawę że to fobia i nie ma nic wspólnego z rzeczywistymi zagrożeniami, wiem że jeżdżę samochodem z instalacją LPG, mieszkam w domu ogrzewanym piecem na gaz ziemny ale gazu nadal się boję - to tylko fobia.
Nooo, ja patrzę na to jak inżynier i dla mnie nie istnieje takie coś jak niebezpieczeństwo. Jest tylko zrobione coś źle albo dobrze.
A prądu radziłbym się bać bardziej niż gazu. Gaz czuć a prądu nie widać. Grzebanie przy prądzie może skonczyć się śmiertelnym porażeniem. Skąd to przypuszczenie, że połaczenia elektryczne wykona się dobrze, tak aby nie zagrażalo bezpieczeństwu???
I do prądu i do gazu powienien być fachowiec.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Nooo, ja patrzę na to jak inżynier i dla mnie nie istnieje takie coś jak niebezpieczeństwo. Jest tylko zrobione coś źle albo dobrze.
A prądu radziłbym się bać bardziej niż gazu. Gaz czuć a prądu nie widać. Grzebanie przy prądzie może skonczyć się śmiertelnym porażeniem. Skąd to przypuszczenie, że połaczenia elektryczne wykona się dobrze, tak aby nie zagrażalo bezpieczeństwu???
I do prądu i do gazu powienien być fachowiec.
Co do ostatniego stwierdzenia oczywiście masz rację i nie chodziło mi o to, że któraś z instalacji jest bezpieczniejsza bo każda niesie z sobą inne zagrożenia, tylko o to, że łatwiej i taniej zrobić sterowalną automatycznie instalację elektryczną niż gazową.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Nic mi nie wyszło przypadkiem. Tak uważam. Może to zboczenie zawodowe, ale już wiele cudów widziałem gdy samorodni elektrycy coś sami robili
P.S. We Wrocku rocznie ginie 100 osób od porażeń prądem.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
Related Topics
Collapse
-
Oferujemy Państwu,
linię do produkcji piwa rzemieślniczego wyprodukowaną w 2015 r. przez PPUH Rctronik (obecnie Inomero Sp. z o.o.) o wydajności około 300 litrów na dobę wraz z płytami warstwowymi PIR ściennymi i dachowymi z rozbiórki pomieszczenia o powierzchni 70m2, stanowiącego chłodzony...5 PhotosDzisiaj, 10:53 -
Koníček to już mało powiedziane bo wyrosło już z niego spore konisko
. 2.06.2006 roku sládek Mojmír Velký uwarzył swoją pierwszą warkę Ryzáka 11° o objętości 250 l w browarku odległym o 1,5 km od centrum Vojkovic. Tak zaczęła się historia, po pięciu tygodniach piwo można było...
-
Channel: Czechy
-
-
Witam
Mam do sprzedania prawie kompletny system HERMS o wybiciu ok. 100 L
W jego skład wchodzą:
- kadź warzelna 100 L ze wspawanymi złączami
- kadź zacierna 100 L ze wspawanymi złączami
- fałszywe dno wycinane laserowo na wymiar...5 Photos-
Channel: Targowisko piwowarskie
-
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Przymierzam się do warzenia z ekstraktów. Mam oczywiście pewne braki sprzętowe (garnek poniżej 20 litrów, brak chłodnicy). O ile brak gara 30l nie jest jakimś poważnym problemem (można zawsze uwarzyć mniejszą warkę) o tyle martwi mnie brak chłodnicy.
Czy (i jaki) wpływ...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment