Zmechanizowałem śrutownik.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mareks
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.05
    • 1939

    #1

    Zmechanizowałem śrutownik.

    Witam!

    Zainspirowany postami na forum postanowiłem zmechanizować mój śrutownik.
    Trzpień, który napędza śrutownik dorobiłem z wałeczka mosiężnego i blaszki, zgodnie z wymiarem korbki. Blaszkę wkleiłem na poxipol.
    Jako przegub użyłem zbrojonej rurki gumowej umocowanej przy pomocy dwóch opasek metalowych.
    Śrutownik podniosłem (aby zgadzał się poziom z maszynką) na tulejkach dystansowych i gumowych nóżkach.

    Z 2,5 l butelki po coli zrobiłem odprowadzenie śruty aby jak najmniej sie kurzyło.
    Attached Files
  • mareks
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.05
    • 1939

    #2
    Wersja 2, którą zrobiłem już dość dawno.
    Attached Files

    Comment

    • zoozka
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2008.10
      • 7

      #3
      Mareks, w wersji nr 2 w jaki sposób wykonałeś przegub łączacy "ślimak" maszynki z trzpieniem śrutownika (może mógłbyś wrzucić powiększone zdjęcie tego elementu)? Chciałbym podobny patent zastosowac do Porketa, ale nie za bardzo mam pomysł jak wykonać przegub żeby wytrzymał przenoszone obciążenie.
      Czarna Kobra zawsze dobra :-)

      Comment

      • mareks
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.05
        • 1939

        #4
        Przegub jest zrobiony z 2 metalowych kątowników, które złożone dają przekrój kwadratowy o rozmiarze takim jaki jest na ślimaku w miejscu, w którym zakłada się nóż. Ścisnąłem w tym miejscu metalową opaską bo to umożliwia demontaż i normalne korzystanie z maszynki.
        Z drugiej strony jest zrobiony trzpień z płytką pasujący do gniazda w śrutowniku. Ponieważ średnica trzpienia jest mniejsza rozmiaru złożonych kątowników to dodałem cienką tulejkę.
        W kątownikach były nagwintowane już otwory więc tylko przewierciłem otwór w trzpieniu i skręciłem wszystko śrubą M3.
        Fotki zrobię w domu i wrzucę.

        Comment

        • mareks
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.05
          • 1939

          #5
          Oto fotki.
          Attached Files

          Comment

          • zoozka
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2008.10
            • 7

            #6
            Mareks, dziękuje za odpowiedź i fotki - jak znajdę czas to sprobuję wykorzystać Twój pomysł w moim śrutowniku. Pozdrawiam!
            Czarna Kobra zawsze dobra :-)

            Comment

            • wbl
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2009.04
              • 19

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zoozka
              Chciałbym podobny patent zastosowac do Porketa
              No nie wiem,
              śrutownik Mareksa wygląda na coś walcowego, tam siła potrzebna do obrócenia walca jest mniejsza niż w Pokercie, który działa na zasadzie tarcia.
              Musiałbyś mieć maszynkę co najmniej 600...700W - wiertarka 500W przy śrutowaniu 5 kg pilzneńskiego legutko mi się grzała i wydawała specyficzny swąd, przeżyła ale przerzuciłem się na niebieskiego bosha (młot pneumatyczny) mocy nie pamiętam - coś koło 700-750 W ten spokojnie daje radę.
              W rozwiązaniu Mareksa przełożenie jest identyczne jak przy użyciu wiertarki (1:1) - minimalna moc napędu powinna być podobna.

              Comment

              • mark33
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.04
                • 3283

                #8
                wbl masz oczywiście rację, można jednak przekalkulować moc silnika do przełożenia, u Mareksa w maszynce do mięsa będzie spokojnie 1do10 lub nawet trochę więcej. Wiadomo prędkość śrutowania spadnie jednak liczy się moc na wale a nie samego silnika.

                Comment

                • zoozka
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2008.10
                  • 7

                  #9
                  Nie do końca orientuję się co do potrzebnej mocy - wiem jednak, że maszynka do mięsa, którą posiadam jest w stanie bez problemu"uciągnąć" porketa, bo już jej używałem do śrutowania (przerobiłem plastikową zębatkę tak żeby pasowała do porketa, żeby pasowała tam gdzie normalnie nasadzamy rączkę do kręcenia) Przy śrutowaniu w rękach trzymałem maszynkę - niestety nadwątlony plastik nie wytrzymał obciążenia-patent działał przez jakieś 20 śrutowań. Myślałem o wytoczeniu identycznej zębatki ze stali, ale patent Mareksa wydał mi się lepszy jako bardziej zautomatyzowany. Oczywiście wszystko wyjdzie w praniu - mam obawy co do trwałości śruby, która miałaby przenosić obciążenie na porketa (czytałem o przygodach kolegów, którzy używali wiertarek).

                  Na mój chłopski rozum, wiertarki kręcą zbyt dużo obrotów na minutę i nie są stworzone do wytwarzania momentu potrzebnego do "nakręcania" śrutownika. Przeznaczenie maszynki do mięsa przewiduje, że może ona napotkać opór podczas mielenia - i tak uważam, że przydałaby się jakaś przeróbka pozwalająca zmniejszyć ilość obrotów maszynki, bo kręci porketa bardzo szybko-przerabia około 1kg słodu/min.
                  Ostatnia zmiana dokonana przez zoozka; 2010-10-22, 14:45.
                  Czarna Kobra zawsze dobra :-)

                  Comment

                  • slavoy
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    🥛🥛🥛
                    • 2001.10
                    • 5056

                    #10
                    Jako ciekawostka.
                    Tu śrutownik, co prawda, znacznie większych rozmiarów, ale za to jaki ma oryginalny napęd
                    Dick Laurent is dead.

                    Comment

                    Related Topics

                    Collapse

                    • zasada
                      Śrutownik Brewferm - Grain Gorilla
                      zasada
                      Kupiony jako używany z dwa lata temu. Wykorzystany tylko kilkukrotnie. W związku ze zminimalizowaniem warzenia stał się zbędny.
                      350 PLN za śrutownik w takim stanie wydaje mi się korzystną i niespotykaną w Internetach ceną.
                      Preferowany odbiór osobisty - poznańska WIlda, wysyłka...
                      2024-08-27, 15:18
                    • heckler
                      Praha-Malá Strana, Karmelitská 373/25, Pivovar Mikuláš
                      heckler
                      Pierwsze podejście do browaru Mikuláš zrobiłem w zeszłym roku. Tuż przed otwarciem lokalu odbyłem rozmowę z panią krzątającą się przy stolikach na zewnątrz. Okazało się, że browaru nie można zobaczyć, bo po prostu piwa tu jeszcze nie warzą. Owszem instalacja jest, pozwolenia tez,...
                      2025-01-02, 08:46
                    • dadek
                      Belgia, Neerijse, Beekstraat 20, Brouwerij De Kroon
                      dadek
                      Wieś Neerijse jest położona 13 km na południowy zachód od Leuven, skąd dojechać tu można autobusem nr. 70. Idąc od przystanku nie sposób ominąć kompleksu starych budynków z czerwonej cegły, tym bardziej że od razu w pierwszym można przez okno zobaczyć stare urządzenia piwowarskie,...
                      2024-10-23, 01:37
                    • Heisenberg
                      Zakażenie czy dalsza fermentacja?
                      Heisenberg
                      Cześć wszystkim
                      Dopiero zaczynam przygodę z piwowarstwem. Zakupiłem zestaw startowy z brew kitem Finlandia Premium Lager i nastawiłem pierwszą warkę. 21 litrów gotowego nastawu, po 2 tygodniach fermentacji w 21 stopniach, na drożdżach z zestawu zlane na cichą (BLG początkowe 10,...
                      2025-06-08, 14:55
                    • SyLwIaFamatAukcje
                      Sprzedam linię do produkcji piwa rzemieślniczego
                      SyLwIaFamatAukcje
                      Oferujemy Państwu,
                      linię do produkcji piwa rzemieślniczego wyprodukowaną w 2015 r. przez PPUH Rctronik (obecnie Inomero Sp. z o.o.) o wydajności około 300 litrów na dobę wraz z płytami warstwowymi PIR ściennymi i dachowymi z rozbiórki pomieszczenia o powierzchni 70m2, stanowiącego chłodzony...
                      2025-06-05, 10:53
                    • Loading...
                    • Koniec listy.
                    Przetwarzanie...