Mam jeden fermentator (biowinu) bez skali wskazującej objętość a drugi (browamatora) ma już taką skalę. Chciałbym mieć również na tym pierwszym jakąś skalę wskazującą objętość - w sumie mogę napełniać po jednym litrze i pisać sobie kreski na nim, ale może jest jakaś inna metoda?
fermentator bez skali objętości?
Collapse
X
-
Mam jeden fermentator (biowinu) bez skali wskazującej objętość a drugi (browamatora) ma już taką skalę. Chciałbym mieć również na tym pierwszym jakąś skalę wskazującą objętość - w sumie mogę napełniać po jednym litrze i pisać sobie kreski na nim, ale może jest jakaś inna metoda?Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki -
Comment
-
owszem, można policzyć, ale dokładność wzgklędem faktycznego naczynia będzie taka sobie, a błąd rzędu 1l jest trochę sporawy...
już lepiej wlewać po 5 litrów i robić znaczki, a później już sobie zgodnie z matematyką podzielić to na pojedyncze litryComment
-
Np. znając wzór na objętość walca
V = h x Pp
możesz obliczyć wysokość jaką będzie miał słup wody o objętości 1 litra, wewnątrz walca o podstawie koła o określonym polu.
V - objętość
h - wysokość bryły
Pp - pole podstawy
Można bardziej łopatologicznie
Bierzesz miarkę i wlewasz do miarki 1 litr wody, potem przelewasz do fermentora i zaznaczasz na boku fermentora, czynność ta wykonujesz aż do napełnienia fermentoraOstatnia zmiana dokonana przez mlody_w_fachu; 2008-04-07, 18:15.po prostu mlody_w_fachu
- - -
gdzieniegdzie znany jako winorobekComment
-
a pisząc posta miałem nadzieję, że może po prostu jest np. jakaś naklejka, która się nakleja na fermentator i koniec ;-) albo inne podobne ułatwienie życia.Comment
-
Jeżeli modele Biowinu i Browamatora są takie same, to możesz odmierzyć od krawędzi wiadra Browamatora podziałkę i nanieść ją na wiadro Biowinu. Z liczeniem daj sobie spokój. Wycinek stożka nie jest taki prosty w obliczeniach. Zwłaszcza, że nie znasz jednej z jego średnic. No i dno wiadra (przynajmniej w tym z Browamatora) nie jest płaskie.Maciek
Szukam przytulnego kącika do palenia fajki... ;-)Comment
-
Musiałaby to być oczywiście naklejka specjalnie dla tego wiadra zrobiona. Na wiadro o średnicy choćby o 1cm mniejszej/większej miałoby inną wysokość słupa cieczy przy tej samej objętości.Popieraj swój browar.Comment
-
Jeżeli modele Biowinu i Browamatora są takie same, to możesz odmierzyć od krawędzi wiadra Browamatora podziałkę i nanieść ją na wiadro Biowinu. Z liczeniem daj sobie spokój. Wycinek stożka nie jest taki prosty w obliczeniach. Zwłaszcza, że nie znasz jednej z jego średnic. No i dno wiadra (przynajmniej w tym z Browamatora) nie jest płaskie.Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...Comment
-
Popieraj swój browar.Comment
-
Mniej książków więcej piwaComment
-
Comment
-
Czytam, czytam i sobie pomyślałem, że zamiast naklejki z podziałką na każdym fermentatorze, można zakupić na allegro elektroniczną wagę łazienkową za 15-25 złotych plus wysyłka. 1litr=1kg plus waga fermentatora. Wagi te maja zakres do 150kg.Comment