fermentator bez skali objętości?
Collapse
X
-
Ja na swoim zrobiłem skalę w trakcie dezynfekowania ace - mazakiem wodoodpornym zrobiłem sobie skalę, lejąc po litrze do fermentora (krecia robota, ale miałem trochę czasu). Kiedy już doszedłem do 25l, dolałem ace i wody do pełna, dzięki czemu miałem za jednym zamachem i skalę i zdezynfekowany fermentor :]Comment
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Bo to jest tak...
Mam w planach zakupu 8sztuk fermentatorów z naklejką, czyli 8 razy 3,5zł, a to jest 28zł. To sobie myślę, że może lepiej zakupic takową elektroniczną wagę łazienkową i dajmy na to przy przelewaniu wężykiem z gara do wiaderka: postawię wiaderko na wadze i będe patrzył co mi pokazuje wyświetlacz.
I będe wiedział wszystko.
Dumam także nad tym. by zamiast szklanej płyty ułożyć grubą żeliwną lub stalową, a na tym taboret gazowy, a na nim gar.
Znając wagę pustego takiegoż zestawu, będe mógł tak sterować odparowaniem, by idealnie trafić z balingiem i objętością końcową.
Co na to powiecie?Comment
-
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Cześć.
Ciężar właściwy brzeczki będzie się zmieniać wraz z odparowaniem. Będzie się również zmieniać objętość. Jak chcesz to skoordynować?
Wagi elektroniczne mają czujnik czasowy który powoduje ich wyłączanie się, a wagi analogowe są za mało dokładne.anioły śmierdzą potem
żrą kiełbasę
mają w dupie żywychComment
-
Taa... Będe jednak sobie zawracał.... Choćby po to by sie nie nudzić.
Jak to będe koordynował?
Ano są na to dwa sposoby: najpierw teoria pózniej praktyka albo na odwót.
Wybiore ten drugi jako ciekawszy: odparowuje tylko woda, zważe dwa litry rezerwy dwunastki, czternastki i osiemnastki, i temu podobne notatki oraz obserwacje
To, że waga posiada wyłacznik czasowy jest zaletą a nie wadą. Nie ma potrzeby by była ona włączona przez cały czas, bo jedyna mozliwość gwałtownych ubytków to dziura w garze lub fermentatorze.Comment
-
Prawdę mówiąc przy odrobinie "chcenia" i tabelce w Execelu można uzyskać większą dokładność z wagi. Jedno ale: jeśli chcesz dokładnie warzyć powinieneś umieścić wiadro centralnie na wadze. Obawiam, że zasłonisz okienko pokazujące wynik. Chyba, że waga elektroniczna z zapamiętywaniem wyników.
Ja mam kilka świetnych wiader (z lepszego dużo twardszego plastiku niż te nasze normalne), które w ogóle nie są przeźroczyste.Wykorzystuję je głównie do cichej.
Szczerze, to dokładna pojemność jest nam potrzeba w momencie butelkowania i to tylko w przypadku, jeśli cukier łączymy z piwem, a nie sypiemy do butelek.Comment
-
wg homebrewing.pl
Jak odmierzyć pojemności na czystym, nie oznaczonym fermentorze ?
Wystarczy od dołu pojemnika odmierzyć i zaznaczyć następujące wartości. Do trwałego zaznaczenia polecamy markery wodoodporne.
6cm - 5 litrów
12cm - 10litrów
17.5cm - 15litrów
23.5cm - 20 litrów
28,5cm - 25 litrówComment
-
Pod warunkiem, że wszystkie fermentory mają takie same wymiary, zatem ten "przepis" dotyczy fermentorów dostępnych w danym sklepie.Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2010-11-03, 23:07.Comment
-
Dotyczy to fermentorów 33l "Jokey" - mam 3 rodzaje (HB, BA i z Castoramy) i wszystkie są identyczne. 31l "PlastBox" mają inny kształt i ta skala do nich nie pasuje. Ale co za problem sobie odmierzyć samemu?Comment
-
Comment
-
Zapomniałem, że juz odpowiadałem w tym temacie.
Dlatego dopowiadając: waga jest na zawsze i przydaje się także do odważania słodów przy zasypie na kolejna warkę. Na allegro jest ich multum.
Natomiast wszelkie markery, naklejki sa do niczego, bo z czasem zmywają się lub odklejają... Zdaje egzamin wytłoczenie powstałe w procesie produkcji (zazwyczaj wystarcza jedna kreska i wprawne oko) a dla dokładnych lub poczatkujacych tak jak odpowiedziałem powyżej.Comment
Related Topics
Collapse
-
Koníček to już mało powiedziane bo wyrosło już z niego spore konisko
. 2.06.2006 roku sládek Mojmír Velký uwarzył swoją pierwszą warkę Ryzáka 11° o objętości 250 l w browarku odległym o 1,5 km od centrum Vojkovic. Tak zaczęła się historia, po pięciu tygodniach piwo można było...
-
Channel: Czechy
-
-
Na tą chwilę to niewątpliwie najmłodszy browar w Rotterdamie (jeśli nie w całej Holandii), ruszył z produkcją w połowie 2021 roku. Nie znalazłem go nawet na mapach Pendragona, a dowiedziałem się o jego istnieniu od kolegów mieszkających od kilku lat w Rotterdamie, więc odwiedziliśmy...
-
Channel: Holandia
-
-
Liczba browarków w Splicie systematycznie się powiększa, co niezmiernie cieszy miłośników złotego napoju. Jeszcze pachnącym nowością jest powstały na początku lipca tego roku, browar restauracyjny Protokol. Restauracyjny to nazwa nieco na wyrost, ponieważ można tam co najwyżej coś schrupać...3 Photos
-
Channel: Chorwacja
-
-
Piwo gotowe do oceny
-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE
zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w
XI Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego
Termin konkursu będzie zgodny z V Częstochowskim Festiwalem... - Loading...
- Koniec listy.
Comment