Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Fermentatory jako kadź i kocioł - System trójstopniowy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • foomi
    Junior
    • 11-2008
    • 3

    Fermentatory jako kadź i kocioł - System trójstopniowy

    Zgodnie z sugestią ARTa rozpoczynam nowy temat.
    Zamierzam zacząć warzyć piwo zacierając i kompletuje niezbędny sprzęt. Jestem po etapie brew-Kitów. Spodobał mi sposób zaproponowany przez Makarona trójstopniowy system:

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedzi
    W jednym kociolku trzymasz wode o temperaturze 75 stC. Zalewasz nia lodowke turystyczna zasypujesz slodem, mieszasz, ustawiasz tempetature w przedziale 65 - 68 stC i zamykasz ja. Po 90 minutach zaczynasz filtracje do kociolka w ktorym masz zamiar chmielic (oczywiscie po uzyskaniu kilku litrow mozna go wlaczyc) a z pierwszego kocialka masz wode do wysladzania...
    Chciałbym go torchę zmodyfikować i zastanawiam się czy jest to dopuszczalne.
    Na wstępie pytanie:

    Czy można gotować wodę (brzączkę) w fermentatorach przy użyciu grzałki elektrycznej zanurzeniowej? W opisie fermentatorów Euro-winu producent podaje ze maksymalne temperatura medium to 120*C

    Plan jest taki:
    1. W fermentatorze z kranikiem i filtrem z oplotu podgrzewam wodę grzałką elektryczną zanurzeniową do około 73*C.
    2. Wsypuję słód
    3. Włączając/Wyłączając grzałkę utrzymuję odpowiednią temperaturę lub podgrzewam zawartość i robię kolejne przerwy. Lub uzyskuje podbny efekt dolewając wrzątku
    Podgrzewanie grzałką zanurzeniową wody w jej górnej warstwie powinno wyeliminować konieczność intensywnego mieszania. Nie ma się co przypalać od spodu.
    4. Filtruję zawartość do drugiego fermentatora i gdy zbierze się odpowiednia ilość rozpoczynam podgrzewanie doprowadzając do wrzenia i nachmielam brzączkę utrzymując stan gotowania grzałką elektryczna o odpowiedniej mocy.
    5. Chłodzę fermentator w którym przeprowadzane było chmielenie (np wstawiając do wanny).

    Dodam że pytałem w BA o możliwość utrzymywania tak wysokiej temp przez dość długi czas, a mianowicie o chmielenie brzączki w ich fermentatorze.
    Odpowiedz jaką uzyskałem to:
    "odpowiemy na pytanie po uzyskaniu dokładnej odpowiedzi od producenta, który wykonuje fermentory na nasze zlecenie"

    Czy ktoś już eksperymentował z grzałkami zanurzeniowymi fermentatorami i wysokimi temperaturami?

    Czekam na uwagi.
  • Makaron
    Senior
    • 08-2003
    • 2107

    #2
    Spokojnie mozna uzywac fermentora z grzalka jako kettle (na wode), albo kadz zacierna. W UK to powszechna praktyka.
    Zerknij na te oferty sklepu internetowego


    bruheat
    electrim
    Last edited by Makaron; 12-01-2009, 08:04.
    "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

    Comment

    • Makaron
      Senior
      • 08-2003
      • 2107

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika foomi Wyświetlenie odpowiedzi
      Plan jest taki:
      1. W fermentatorze z kranikiem i filtrem z oplotu podgrzewam wodę grzałką elektryczną zanurzeniową do około 73*C.
      2. Wsypuję słód
      Zbyt szybko sie to wszystko wychlodzi do niebezpiecznych temperatur, dlatego lepszym rozwiazaniem jest uzycie lodowki turystycznej jako kadzi zacierno/filtracyjnej

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika foomi Wyświetlenie odpowiedzi
      3. Włączając/Wyłączając grzałkę utrzymuję odpowiednią temperaturę lub podgrzewam zawartość i robię kolejne przerwy. Lub uzyskuje podbny efekt dolewając wrzątku
      Podgrzewanie grzałką zanurzeniową wody w jej górnej warstwie powinno wyeliminować konieczność intensywnego mieszania. Nie ma się co przypalać od spodu.
      Zacier jest za gesty by nie przypalic sie do elemetow grzalki, jedymym rozsadnym pomyslem jest dolewanie wrzatku, tylko ze przy uzyciu lodowki turystycznej tego nie trzeba robic. Ale na upartego oczywiscie dalbys rade. Tylko duzo pracy i niebezpieczenstwo zbytniego rozcienczenia zacieru.

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika foomi Wyświetlenie odpowiedzi
      5. Chłodzę fermentator w którym przeprowadzane było chmielenie (np wstawiając do wanny).
      Tylko, ze trzeba usunac jeszcze osady gorace - resztki chmielu itd i do tego napowietrzyc dobrze brzeczke by drozdze mialy troche tlenu na poczatek fermentacji.
      "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

      Comment

      • naczelnik
        Senior
        • 08-2003
        • 1884

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedzi
        Spokojnie mozna uzywac fermentora z grzalka jako kettle (na wode), albo kadz zacierna.
        Jestem pod wielkim wrazeniem.
        Jak predko zapomniales jezyka...
        Popieram domowe browary!

        Polakom gratulujemy naczelnika

        Zamykam browar.
        Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

        gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

        Comment

        • Makaron
          Senior
          • 08-2003
          • 2107

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika naczelnik Wyświetlenie odpowiedzi
          Jestem pod wielkim wrazeniem.
          Jak predko zapomniales jezyka...
          Czy chodzi Ci o slowo kettle? A jest polski odpowiednik tego slowa, bo ja go nie znam.
          "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

          Comment

          • jacer
            Senior
            • 03-2006
            • 9875

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedzi
            Czy chodzi Ci o slowo kettle? A jest polski odpowiednik tego slowa, bo ja go nie znam.

            Po naszemy to rondel. Rozumiem, że chodzi ci o naczynie gdzie zagotowuje się wodę czyli po prostu garnek.
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • Makaron
              Senior
              • 08-2003
              • 2107

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
              Po naszemy to rondel. Rozumiem, że chodzi ci o naczynie gdzie zagotowuje się wodę czyli po prostu garnek.
              No wlasnie nie. Chodzi o element typowy dla brytyjskich browarow. Jest to kadz w ktorej trzyma sie wode o temperature 75 st C, ktora uzywa sie do jako wode do zacierania, pozniej do wysladzania i generalnie do mycia wszystkiego. Po chlodzeniu brzeczki przed fermentacja z wymiennika ciepla woda wraca wlasnie do kettle. Jest to specyficzne slownictwo branzowe. Jestem za cienki by je swobodnie tlumaczyc. Tak samo jak nie uzywa sie wody do zacierania, a brewing liquor.
              "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

              Comment

              • ART
                mAD'MINd
                • 02-2001
                • 23807

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedzi
                Tak samo jak nie uzywa sie wody do zacierania, a brewing liquor.

                A to chyba logiczne że taki brewmaster nie nazwie tego po polsku, bo by sobie język połamał
                Last edited by ART; 12-01-2009, 21:45.
                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                Comment

                • Makaron
                  Senior
                  • 08-2003
                  • 2107

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                  ...brewmaster
                  Nie jestem jedyny admin tez slownictwa polskego zapomina
                  Last edited by Makaron; 12-01-2009, 22:06.
                  "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                  Comment

                  • jacer
                    Senior
                    • 03-2006
                    • 9875

                    #10
                    No to może bojler zbiornik wody uzytkowej
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    • Marusia
                      Senior
                      • 02-2001
                      • 20211

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedzi
                      Tak samo jak nie uzywa sie wody do zacierania, a brewing liquor.
                      No ale to już jest zwyczajne udziwnienie - przecież to woda i już. No, ewentualnie można to podciągnąć pod to, że specjalnie dostosowana do danego typu piwa woda to już nie zwyczajna woda
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • jacer
                        Senior
                        • 03-2006
                        • 9875

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                        No ale to już jest zwyczajne udziwnienie - przecież to woda i już.
                        To tak jak eskimosi nadali z 50siąt nazw na śnieg Dla nas to jest śnieg i tyle.

                        Podobnie Angole, wodę na kazdym etapie inaczej ponazywali, ale dalej jest to woda.
                        Milicki Browar Rynkowy
                        Grupa STYRIAN

                        (1+sqrt5)/2
                        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                        No Hops, no Glory :)

                        Comment

                        • Makaron
                          Senior
                          • 08-2003
                          • 2107

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedzi
                          No wlasnie nie. Chodzi o element typowy dla brytyjskich browarow. Jest to kadz w ktorej trzyma sie wode o temperature 75 st C, ktora uzywa sie do jako wode do zacierania, pozniej do wysladzania i generalnie do mycia wszystkiego. Po chlodzeniu brzeczki przed fermentacja z wymiennika ciepla woda wraca wlasnie do kettle. Jest to specyficzne slownictwo branzowe. Jestem za cienki by je swobodnie tlumaczyc. Tak samo jak nie uzywa sie wody do zacierania, a brewing liquor.
                          No i bzdury napisalem to u gory to jest Hot Liquor Tun ,a kettle to po prostu kadz warzelna.
                          "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                          Comment

                          • hasintus
                            Senior
                            • 07-2006
                            • 850

                            #14
                            I pomyśleć, że człowiek chciał się tylko dowiedzieć czy do plastikowego wiaderka można wrzucić grzałkę a skończyło się na rozprawce lingwistycznej.

                            Comment

                            • darko
                              Senior
                              • 06-2003
                              • 2078

                              #15
                              Jak dla mnie kettle to po prostu kocioł. Kadź zacierna to mash tun, filtracyjna - lautering tun. A zbiornik na wodę to hot liquor tun (tank).

                              PS. Dzisiaj nie idę spać

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎