Kadź z KEGa (podziękowanie dla Forumowiczów)

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tomaszkow
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.05
    • 2

    #1

    Kadź z KEGa (podziękowanie dla Forumowiczów)

    Witam Szanownych Forumowiczów!

    Post ten dedykuję wszystkim uczestnikom Forum w podziękowaniu za to co na nim wypisujecie. Dzięki Wam udało mi się swego czasu "zbudować" mój sprzęt i uwarzyć w nim co nie co.

    Gotowanie w KEGu było o wiele przyjemniejsze niż w garnku, a gdyby nie Wy pewnie nie wpadłbym na to, żeby gotować w beczce.
    Dlatego zanim wskutek protestów żony pozbędę się w drodze licytacji mojej kochanej kadzi (i reszty sprzętu) to chociaż raz się odezwę (do tej pory nie miałem potrzeby - to ja się od Was się uczyłem) i wrzucę fotkę.

    Fajnie było. Dzięki.
    Attached Files
  • Infam
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.05
    • 715

    #2
    To napisz coś więcej (oprócz szczegółów w profilu, rzecz jasna :-)
    Co to za denko, jakieś szpary tam są.
    Wnoszę, że w beczce zacierasz, filtrujesz (WC wężyk?), filtrat do garnków i po umyciu KEGa warzysz w rzeczonym?
    "Dużo to nie znaczy Dobrze
    Dobrze znaczy dużo"

    Comment

    • tomaszkow
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2009.05
      • 2

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Infam
      Co to za denko, jakieś szpary tam są.
      Nie ma.

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Infam
      Wnoszę, że w beczce zacierasz, filtrujesz (WC wężyk?) (...)
      Filtruję przelewając całość przez nylonowy worek.

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Infam
      (...) filtrat do garnków (...)
      Do drugiej beczki.

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Infam
      (...) i po umyciu KEGa warzysz w rzeczonym?
      Tak prawie. Chmielę w tej drugiej, a po gotowaniu przelewam przez worek z tkaniny celem pozbycia się błota/osadów. Całość wraca do rzeczonej beczki, gdzie po schłodzeniu staje się żertwą dla drożdży.

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • dadek
        Niemcy, Lübeck, Alfstraße 36, Brauberger
        dadek
        Browarek restauracyjny w najstarszej historycznej części Lubeki jaką jest wyspa Innenstadt. Płynąca przez miasto rzeka Trave dzieli się tu na aż 3 nurty, przez co na starówkę z każdej strony można się dostać tylko mostami. Od dworca kolejowego jest 1 km, więc dojście zajmie 15 minut....
        2025-09-27, 03:28
      • Kamil524
        Kupię gar lub kadź zacierną
        Kamil524
        Witam kupię urzywany gar lub kadź zacierną w dobrym stanie do 200zł
        2020-03-16, 12:06
      • dadek
        Strakonice, Podskalská 324, Dudák Měšťanský pivovar Strakonice
        dadek
        W Strakonicach bywałem wielokrotnie, w browarze (a raczej na jego dziedzińcu) również, jednak nigdy nie było okazji zwiedzić go wewnątrz. Zawsze było albo za późno, albo zwiedzanie w momencie uczestnictwa naszej ekipy w piwnej imprezie akurat nie było w jej programie.
        Świetna okazja...
        2019-10-22, 04:15
      • dadek
        Zator, Stanisława Staszica 33, Browar Brokreacja
        dadek
        Długo czekaliśmy ale się doczekaliśmy. W połowie września chłopaki z Brokreacji mogli pochwalić się pierwszą warką uwarzoną we własnym browarze. Był to Pils (10°Blg, 4,5%) o nazwie First Batch, którego oczywiście nie omieszkaliśmy spróbować jako pierwszego w czasie naszej...
        2024-11-19, 04:20
      • oozz
        Sprzedam-kadź zacierną (termos)+keg do gotowania
        oozz
        Witam,

        -na sprzedaż kadź zacierna/filtracyjna "na lenia" z termosu wojskowego (aluminium) pojemoność ok. 35l wraz z filtrem z oplotu.

        -keg z grzałkami do gotowania brzeczki (górna grzałka spalona-dołączę inną na wymianę)

        -chłodnica...
        2019-01-07, 15:18
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...