Ufff, kilka lat przerwy w warzeniu... I właśnie odgrzebałem swój sprzęt. Na dnie mojej lodówki piwowarskiej znalazłem kilka typów drożdży z wyeastlab i whitelabs. Rzut oka na datę przydatności: best before 03.2010... Yhmmm. A w szafce jakiś komplet Muntonsa Pale Ale (też z takiej daty). Chciałem na szybko coś uwarzyć bez zacierania. Tak więc szybciutko przygotowałem starter i siup fiolkę do kolby i na mieszadło. Jednak miałem poważne wątpliwości czy drożdże jeszcze do czegoś się nadają. Po 24 godzinach gęstość ani drgnęła. Pogodziłem się więc z faktem, że 4 lata w lodówce to jednak co nieco za dużo. Właściwie to już miałem wylać "starter" do zlewu ale tak sobie pomyślałem: a niech jeszcze się pokręci. I oto dzisiaj po około 38 godzinach gęstość z początkowych 10 blg spadła do 5 blg! A jednak się kręci! Co o tym myślicie ? Warto zaryzykować i zaszczepić brzeczkę tymi drożdżami (z czego pewnie połowa to rozkładające się zwłoki) czy to jednak jakaś anomalia i lepiej sobie odpuścić? W końcu do zestawu są dołączone jakieś suche drożdże, a brewkit to w końcu tylko brewkit.
Przeterminowane drożdże
Collapse
X
-
Kup nowe, suche to parę złotych. Szkoda pracy i słodów jak pójdzie na dzikusach.
No i pewnie w Krakowie masz kogoś ze świeżą gęstwą."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
Related Topics
Collapse
-
Fermentum Mobile odeszło na razie w niebyt, ale Filip pozostaje w drożdżowych klimatach.
Za jego sprawą mamy w sklepie parę fajnych suszonych szczepów do dyspozycji z Irlandzkiego WHC Lab:
WHC Lab Low Rider - Session Low Attenuating Yeast - 11 g | Sklep Centrum Piwowarstwa...-
Channel: Surowce
-
-
Zainspirowany artykułem z przedostatniego numeru BYO oraz posiłkując się pomysłem z HBT (KLIK) zapraszam do ankiety Google:
https://forms.gle/vVWLc6ac2YA83WDEA
Dotyczy ona ulubiony suchych szczepów do:
1. Amerykańskich ejli (poza mętnymi).
2. Mętnych amerykańskich...-
Channel: Surowce
-
-
Witam!
Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...-
Channel: Surowce
-
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast
Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...-
Channel: Surowce
2024-11-23, 19:56 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment